Husqvarnan ammattilaisten akkuketjusahat testattavana – hiljaiset uutuudet tarjoavat reilusti leikkuutehoa ja käyttöaikaa

Akkukäyttöiset ketjusahat ovat nyt saavuttaneet ammattimalleissa sen tason, että pienempien polttomoottorisahojen käyttö tulee vähenemään radikaalisti. Tämä selvisi uusia Husqvarnan akkusahaperheen tuotteita testattaessa.
Jos akkusahan käyttökohteita taajama-alueen ulkopuolella miettii, erilaiset katkontatyöt mökkialueilla ja pihapiirissa ovat niiden ominta aluetta. Koska sahoissa ei ole bensaa, niiden kuljettaminen traktorin ohjaamossa ”apusahana” ei aiheuta paloriskiä – eikä bensankäryä kuljettajalle.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Husqvarna 540i XP ja 530i PT5 / 530i P4 -akkusahat:

  • Husqvarna 36 V -akkumallistoon
  • Ammattikäyttöön suunnitellut mallit
  • SavE-akunsäästötoiminnalla varustetut

Akkusahoissa kehitys on kulkenut rajua tahtia eteenpäin. Kun 2016 Koneviesti vertaili puunhoitokäyttöön suunniteltuja polttomoottori- ja akkuketjusahoja (KV11/2016), jo silloin Husqvarnan T536LiXP-akkusaha oli leikkuutehossa samalla viivalla polttomoottorisahojen kanssa. Ja 2020 esiteltiin entistä tehokkaampi 540i-sarja akkuketjusahoihin – mikä lupasi entistä korkeampaa leikkuutehoa.

Koneviestin testaajat ovat käyttäneet uutta 540iXP-takakahvamallia talven ja kevään aikana monipuolisesti erilaisissa akkusahojen ympäristöissä. Mukana kokeilussa oli myös kaksi samalla akkuperheellä toimivaa oksasahamallia. Lyhytvartinen 530i P4 ja teleskooppivartinen 530i PT5.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Ylemmässä 540i XP -ketjusahassa on Husqvarnan oma 0.325” mini -teräketjumalli. Se on kapealla 1,1 millin vetolenkeillä ja siinä on enemmän leikkuuhampaita kuin perinteisessä 3/8” -ketjussa. Alempi oksasahamalliston ketjumalli on ¼” jaolla – eli molemmille sahatyypeille on oltava omat ketjut.
Ylemmässä 540i XP -ketjusahassa on Husqvarnan oma 0.325” mini -teräketjumalli. Se on kapealla 1,1 millin vetolenkeillä ja siinä on enemmän leikkuuhampaita kuin perinteisessä 3/8” -ketjussa. Alempi oksasahamalliston ketjumalli on ¼” jaolla – eli molemmille sahatyypeille on oltava omat ketjut. Kuva: Tommi Hakala
540i XP purukotelosta on muotoiltu hyvin napakka. Se aiheuttaa myös helposti tukkeutumista. Se ero vaan on nyt akkusahan kohdalla, että tukkeutuminen ei pysäytä ketjua – vääntöä on niin paljon heti alakierroksilla, että ketju repii tukosta auki. Kytkimellisessä sahassa kytkimen luisto estäisi sen.
540i XP purukotelosta on muotoiltu hyvin napakka. Se aiheuttaa myös helposti tukkeutumista. Se ero vaan on nyt akkusahan kohdalla, että tukkeutuminen ei pysäytä ketjua – vääntöä on niin paljon heti alakierroksilla, että ketju repii tukosta auki. Kytkimellisessä sahassa kytkimen luisto estäisi sen. Kuva: Tommi Hakala

Ketjua myöden uutta

Husqvarna 540i XP esiteltiin Koneviestin numerossa 4/2020 ja jo silloin oli selvää, että valmistaja oli panostanut kehitystyöhön vahvasti. Jopa uusi teräketjumalli – akkusahoihin optimoitu – esiteltiin samalla. Uusi SP21G ketjumalli on keskikokoisten sahojen 0.325” jaolla, mutta matalaprofiilisemmalla muotoilulla. Ratkaisulla saadaan enemmän leikkuuhampaita jokaiselle ketjumetrille. Ja kun sahassa on vääntöä, useampikin hammas jaksaa leikata samanaikaisesti. Merkkinä riittävistä voimista on sekin, että 540i XP on tyypitetty jopa 16” pituiselle laipalle.

Akkujen kohdalla mallistoon tuli samalla ketjusahoihin suunniteltu BLi 200X. Sen kapasiteetti on perusmallia vastaava, mutta akku luovuttaa hetkellisesti suuremman purkuvirran – mikä taas lisää nopeiden leikkausten tehokkuutta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Leikkuutehoa 540i XP:ssä on kiitettävästi. 14” laipallakin saa sahata koko laipan mitalta, eikä saha helpolla hyydy. Arboristitöissä se mahdollistaa periaatteessa 540i XP:n käyttämisen ainoana kakkossahana pihapuunkaatotöissä, pitkälaippaisen polttomoottorimallin sahan tehokkaana kaverina.
Leikkuutehoa 540i XP:ssä on kiitettävästi. 14” laipallakin saa sahata koko laipan mitalta, eikä saha helpolla hyydy. Arboristitöissä se mahdollistaa periaatteessa 540i XP:n käyttämisen ainoana kakkossahana pihapuunkaatotöissä, pitkälaippaisen polttomoottorimallin sahan tehokkaana kaverina. Kuva: Tommi Hakala

Voimassa löytyy…

Aiemmin akkusahojen leikkuutehoa ja akkukestoa on Koneviestin kokeiluissa tutkittu kahdella kiekkosahaustavalla. 18 senttisestä tuoreesta puusta leikataan leikkuutehon verrokiksi kymmenen kiekkoa ja akkukestoa mitataan 12–13 senttisen puun kiekkojen määrillä.

Kehityksen etenemisestä uusi 540i XP antoi todella selkeän kuvan: kymmenen kiekkoa irtosi puusta huimassa 33 sekunnin ajassa! Se on erinomainen suoritus, vastaavaan tulokseen ei ole yksikään testattu akkusahamalli päässyt – ei edes lähelle. Vertailuna voi pitää 50-kuutioisten isäntälinjan sahojen suorituksia (KV 7/2018), jossa voittajasaha, Husqvarna 545 (2,4 kW) irrotti vastaavat kiekot ajassa 27 sekuntia. Aiemmin on akkusahoja verrattu leikkuutehoiltaan 40-kuutioisiin polttomoottorisahoihin – nyt ne on jo ohitettu.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Merkittävä syy leikkuutehoon selvään nousuun on ketjunopeuden nousu 24 m/s tasolle (50 cc ammattisahat). Lisäksi uusi tiheämpihampainen 0.325” ketju mahdollistaa akkusahan väännön hyödyntämisen täydellisesti ja jokaisella kierroksella irtoaa enemmän purua. Metsäkäytössä 14” laipalla pystyi katkaisemaan sahan hiipumatta myrskytuhomännyn 50 senttisen tyvileikkauksen.

…nyt myös käyttöaikaa

Aiemmin suuri leikkuuteho on kostautunut akun nopeampana tyhjenemisenä. Tämäkin ”totuus” murtui 540i XP kohdalla. Vaikka mittaus tehtiin nopean purkauksen mahdollistavalla BLi 200X akulla ja täysteholla, silti saha leikkasi peräti 170 kiekkoa. Käyttämällä suurempikapasiteettista – mutta myös painavampaa – Bli 300 -akkua voidaan saavuttaa maaginen 200 kiekon määrä. Ja jos leikkuutehosta haluaa hieman tinkiä, määrää voi kasvattaa SavE-säästötoiminnan 18 m/s ketjunopeudella.

Husqvarna 36 V -akkusarjasta ketjusahojen kavereiksi soveltuvat parhaiten kevyempi BLi 200X ja suuremman energiamäärän BLi 300. Latauslaitteissa ehdottomasti järkevämpi hankinta on nopeampi QC330. Teräketjujen osalta X-Cut SP21G on erityisesti akkuketjusahakäyttöön suunniteltu, H00 oksasahoihin.
Husqvarna 36 V -akkusarjasta ketjusahojen kavereiksi soveltuvat parhaiten kevyempi BLi 200X ja suuremman energiamäärän BLi 300. Latauslaitteissa ehdottomasti järkevämpi hankinta on nopeampi QC330. Teräketjujen osalta X-Cut SP21G on erityisesti akkuketjusahakäyttöön suunniteltu, H00 oksasahoihin. Kuva: Tommi Hakala
Hallintalaitteet ovat hyvin samanlaiset sekä oksasahamalleissa että ketjusahoissa – 540i XP kohdalla on myös hyödyllinen akun virtatasopalkisto näkyvissä. Ketjusahassa kevyemmästä BLi 200X -akusta on iloa keveyden osalta – oksasahoissa BLi 300 -akku tasapainottaa etenkin pitkävartista sahaa valjaissa käytettäessä.
Hallintalaitteet ovat hyvin samanlaiset sekä oksasahamalleissa että ketjusahoissa – 540i XP kohdalla on myös hyödyllinen akun virtatasopalkisto näkyvissä. Ketjusahassa kevyemmästä BLi 200X -akusta on iloa keveyden osalta – oksasahoissa BLi 300 -akku tasapainottaa etenkin pitkävartista sahaa valjaissa käytettäessä. Kuva: Tommi Hakala

Lähes täydelliset yhteistyökumppanit

540i XP rinnalla oli arboristitöissä käytössä myös samoilla akuilla toimivat oksasahamallit. Esimerkiksi pihapuiden kaadossa niillä saadaan puiden alimmat oksat poistettua yli viiden metrin korkeuteen (530i PT5), tai poistettua vain alempia oksia hoitosahauksissa (530i P4). Teleskooppivartisen PT5-version käyttö vaatii olkahihnan käyttöä kokonaisuuden raskauden vuoksi. Siksi hankintahetkellä onkin syytä varmistaa, että tarvitsee sen ulottumaa työskentelyssä.

Koska oksasahat toimivat samoilla BLi-akkumalleilla, niiden ja ketjusaha 540i XP:n käyttöä voi lomittaa akkua työlaitteesta toiseen vaihtamalla. Periaatteessa kaksi BLi 200X -akkua ja tehokkaampi QC500-latauslaite riittää pihapiirityöskentelyn tasaiseen etenemiseen työpäivän aikana.

Oksasahoissa on käytössä ¼” jakoinen H00-ketjumalli, vakiona 10” laipalla. Sinänsä nämäkin sahat toimisivat 540i XP tyylisellä uudella ketjumallilla ja 12” laippapituudella. Jos ketjusahankin varustelisi samalla laippapituudella, yksinkertaistuisi terälaitehuolto vain yhteen laippamalliin ja -ketjutyyppiin.

540i XP kanssa on takakahvaan tarttuminen totuteltava tehtäväksi omalla tavallaan. Koska turvaliipaisinta pitää liikuttaa myös eteenpäin – on kahvaan tartuttava takaa eteenpäin liu’uttavalla otteella.
540i XP kanssa on takakahvaan tarttuminen totuteltava tehtäväksi omalla tavallaan. Koska turvaliipaisinta pitää liikuttaa myös eteenpäin – on kahvaan tartuttava takaa eteenpäin liu’uttavalla otteella. Kuva: Tommi Hakala
Etenkin pihapiirissä ja urbaanialueilla työskenneltäessä akkusahojen hiljaisuus on erittäin hyvä ominaisuus. Tekniikka on nyt myös kehittynyt sille tasolle, että leikkuutehoa löytyy niin perusketjusahoista, kuin myös akkuoksasahoista.
Etenkin pihapiirissä ja urbaanialueilla työskenneltäessä akkusahojen hiljaisuus on erittäin hyvä ominaisuus. Tekniikka on nyt myös kehittynyt sille tasolle, että leikkuutehoa löytyy niin perusketjusahoista, kuin myös akkuoksasahoista. Kuva: Tommi Hakala

Kertainvestoinnilla pidemmät käyttöajat myös metsään

Kokeilun perusteella ei ole mitään syytä hankkia pientä tai keskisuurta polttomoottorisahaa niihin olosuhteisiin, missä latausmahdollisuus on lähellä. Nyt 540i XP kohdallakin leikkuutehoon yhdistyy akun kestävyyttä siinä määrin, että metsäkäytössä akkusaha on oikeasti vaihtoehto – kunhan ensi-investointiin useammalla akulla panostaa. 540i XP on suositushinnoiteltu 749 euron hintaiseksi. Nopeampi QC500-latauslaite on 170 euron arvoinen ja BLi 200X -akut 249 euroa/kpl (hinnat sis. alv 24 %). BLi 300 -akut (359 e) voisivat olla toimiva ratkaisu metsäkäyttöön pidemmän käyttöaikansa vuoksi.

Testaus Tommi Hakala, Timo Kaakkolammi

KIITÄMME & MOITIMME:

+ 540i XP leikkuuteho suhteessa määrään BLi 200X -akulla

+ Käsiteltävyys metsäolosuhteissakin

+ Oksasahojen leikkuuteho

– 540i XP tukkeutuva purukotelo

– Oksasahoissa voisi olla sama ketju/laippamalli kuin 540i XP 12 versiossa

Lue myös käyttäjäarvio:

Käyttäjän kommentti: Akkusahat viehättävät arboristia