
Koneellisen taimikonhoidon yleistyminen hiipunut kustannuspaineessa – välineitä on, mutta bisnes puuttuu

Koneellista taimikonhoitoa on kehitetty jo 1970-luvun loppupuolelta asti, etenkin ruotsalaisten toimesta. Pienistä kuormatraktoreista tai kevyistä harvestereista muokattiin korkeamaavaraisia koneita, joihin asennettiin pidennetty puomi ja pyöröteräraivain. Samalla tavalla etenivät asiat 1980-luvulla, mutta 1990-luvulla asia hiipui – kunnes taas 2010-luvulla rästitaimikoiden määrä herätti keskustelun henkiin. Silloin osa järeämpien taimikonhoitokohteiden toteutusta siirtyi energiapuun korjuun puolelle, kun Kemera-tuet sallivat myös raivattavan puuston korjuun. Mutta varsinaisten ajallaan tehtyjen taimikonhoitojen koneellistamisen tahti on ollut verkkainen.
Konevalmistajat ovat kehittäneet erilaisia innovatiivisia raivauspäitä. Niiden markkinat ovat vahvistuneet samalla muiden raivauskohteiden lisääntyessä – tie- ja rautatiealueet yksinä kohteina.
Suomessa kehityksen kohteena on ollut kolme ideologiaa: hitaasti leikkaavat raivauspäät, nopeat ja järeät versiot sekä Pentin Pajan kehittämä kitkentämenetelmä. Hidasleikkuisia raivauspäitä voidaan käyttää myös sähkö- ja ratalinjoilla, koska niistä ei lennä vaarallista silppua sähköjohtimiin. Nopealeikkuiset päät taasen mahdollistavat tehokkaan leikkuun suurilta aloilta. Kitkennässä puolestaan juurineen irrotettujen vesojen kuoleentuminen on tehokasta.
Vaihtoehdoissa löytyy
Ongelmaa ei siis ole raivauslaitteiden tarjonnassa, vaan miestyö on edelleen liian kilpailukykyistä. Alustakoneiksi on hyödynnetty käytettyjä harvestereita, kaivukoneita sekä kuormatraktoreita – joiden hinnat ovat kohtuullisempia kuin uustuotantoalustojen. ”Hyvän alustakoneeksi sopivan harvesterin saa 30 000–40 000 euron hintaan”, totesi eräs raivauspäävalmistaja. Harvestereiden etuna on myös se, että hakkuukäytön varusteiden riisumisella niistä tulee myös varmempitoimisia, ja että hydrauliikan tuotto riittää järeämmillekin raivauspäille. Ja poistetut osat voidaan myydä edelleen käyttöön.
Myös uustuotantoisia pienempiä alustoja on kehitetty, esimerkiksi Usewood, samaten kehitystyön alla on ollut UPI-raivauskoneen prototyyppi (KV8/2014). Keskiraskaiden koneiden osalta uustuotantoalustojen hinnat nousevat liian korkeiksi, mikä estää niiden valmistamisen.
Koneellisessa taimikonhoidossa on myös synergiahyötyjä
Tulevaisuudessa koneellisella taimikonhoidolla olisi yksi selkeä etulyöntiasema: koneelliseen taimikonhoitoon voidaan lisätä biologisten torjunta-aineiden käyttö ja havupuutaimikoissa myös kantokäsittely, joka estää lahottajasienien leviämistä. Myös vanhoilla kaskiviljelyalueilla yleisen boorinpuutoksen korjaus nestemäisellä lannoitteenlevityksellä onnistuisi hyvin koneellisen raivuun yhteydessä.
Nämä näkökohdat huomioiden voidaan siis koneellisen raivauksen yhteydessä tehdä kahden tai kolmen manuaalityöntekijän työt – samalla kerralla, yhden koneen ja kuljettajan toimesta.
Metsänomistajat olleet avainasemassa
Ammattimaisen koneellisen taimikonhoidon kiihkeä kiihdytysvaihe on siis jälleen kerran laantunut. Raivauspäitä valmistavien konevalmistajien näkökulmasta toiminta on siirtynyt enemmän metsänomistajien itse tekemiin taimikoiden hoitotöihin. Kevyiden telakaivukoneiden hinnat ovat laskeneet, ja niitä on hankittu monelle metsä- ja maatilalle. Niitä käytetään raivauspäällä varustettuna peltojen ja teiden reunaraivauksissa, mutta myös taimikonhoidossa.
Metsäyhtiöistä ei yksikään yritys tarjoa tällä hetkellä koneellisesti suoritettua taimikonhoitoa palveluna – tämä tieto saatiin yritysten metsäpalveluosastoilta.
Kitkentäversion osalta käyttö on ollut metsäyhtiövetoista, etenkin UPM on hyödyntänyt tekniikkaa kuusentaimikoissa. Pienempiä, kuormatraktorin kahmarin leukoihin liitettäviä kitkentälisäleukoja on myyty joitakin viime vuonna.
Päätoimiseen työskentelyyn olisi pyrittävä
Erään laitevalmistajan kommentti kertoi hyvin, miksi koneellisen taimikonhoidon yleistyminen on hiipunut. ”Työskentely vaatii rutiinia, eli sitä pitäisi tehdä päätoimisesti – ei vain muiden töiden loppuessa. Näin työn rytmitys ja tahti nousisi selvästi”.
Tässä onkin yksi ongelman ydin. Jos varmuutta töistä ei ole, on hyvin epävarmalla pohjalla aloittaa erikoistyöskentely eli koneellinen taimikonhoito. Ratkaisevaa olisi se, että tähän työhön saataisiin selvästi pidemmät sopimuskaudet, jotta erikoistumiseen olisi mahdollisuuksia ja panostukset sitä kautta lisääntyisivät.
Aika näyttää taas mihin ollaan tulevaisuudessa menossa. Ainakaan kehittäjien puutteesta homma ei jää kiinni - erilaisia raivauspäitä on tarjolla riittävästi. Koneelliseen taimikonhoitoon parhaiten soveltuvia istutuskuusikoita riittää taatusti Suomessa, ja niissä on määrällisesti paljon raivattavaa, etenkin kannonnostoalueiden vesakoiden perkauksissa.








Kuvat Tommi Hakala, Matti Rantanen ja Komatsu Forest
Osaston luetuimmat
- Telat metsäperävaunussa parantavat kantavuutta ja lumessa kulkua – huomioi myös telojen rajoitteet
- Metsäperävaunun käytös voi yllättää tottuneenkin käyttäjän – nivelaisan vaikutus vaunun painopisteeseen on merkittävä
- Traktorin metsävarustepaketti on oiva vaihtoehto käytetylle metsäkoneelle – Zetor Proximan metsävarustus helpottaa puutavarakuormaimen käyttöä
- Metsätöissä pientraktori ja kevyt metsäperävaunu kuormaimella – kapea yhdistelmä sopi erityisesti tuulen kaatamien puiden keruuseen
- Kokeilu: Parantavatko lämpöpohjalliset työoloja ulkosalla? –Pohjallisten sovittaminen kannattaa tehdä huolella
- Moottorisahan teräketjun ja laipan kunnossapito — teräketjun teroitus kannattaa aina
- Toimiva ja edullinen moottorisahan teräketjun teroitin