Trimmerillä ruohoa niitettäessä on järkevintä valita riittävän tehokkaasti leikkaava siima – näin siiman paksuus vaikuttaa akun kestoon

Husqvarna 535 iFR -akkuraivaussahan kokeilun yhteydessä tehdyssä trimmerikäytön akkukestävyyden kokeilussa tuli esille se, miten paljon siima vaikuttaa akun kestoon. Vaikka pyörimisnopeus ilman vastusta oli identtinen, purevampi hammastettu siima kulutti akun virtaa selkeästi enemmän itse työskentelyn aikana.
Punainen vilkkuva valo kertoo, että nyt on akusta virta loppu. Sen syttymisen nopeuteen voi vaikuttaa valitsemalla olosuhteisiin riittävän, ei liian karun siimatyypin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Paksuuden lisäksi siimoissa oli erona hammastus, molemmat siimat olivat Oregonin valmistamia. Hammastetulla siimalla saadaan leikkuutehoa karkeammille heinäkasveille, pyöreä taasen riittää normaaliin heinänniittoon ja vähentää akun virran kulutusta. Sama periaate pätee myös polttomoottorisahoihin.
Paksuuden lisäksi siimoissa oli erona hammastus, molemmat siimat olivat Oregonin valmistamia. Hammastetulla siimalla saadaan leikkuutehoa karkeammille heinäkasveille, pyöreä taasen riittää normaaliin heinänniittoon ja vähentää akun virran kulutusta. Sama periaate pätee myös polttomoottorisahoihin. Kuva: Tommi Hakala

Markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia siimatyyppejä trimmeröintikäyttöön. Sileiden ja pyöreän läpileikkauksen lisäksi on olemassa teräväkulmaisia, useampikanttisia siimoja. Suurta suosiota ovat saaneet esimerkiksi hammastetut siimamallit, jotka leikkaavat jopa pienempiä pajuja poikki.

Koneviestin Husqvarnan akkuraivaussahan kokeilun yhteydessä kokeiltiin, miten paksumpi ja hammastettu siimamalli vaikuttaa akun kestävyyteen. Kokeilut tehtiin kahdella Huqvarnan akkumallilla, BLi 200 ja BLi300.

Pyörii samoilla nopeuksilla

Molemmat kokeillut siimamallit olivat Oregonin valmistetta. Valkoinen perussiima oli 2,4 millin vahvuista ja pyöreää – vastaten valmistajan sahamalliin tarkoittamaa siimamallia. Karkeampi siima oli Oregonin kaksipuolisesti hammastettu harmaa FlexiBlade 4 millin vahvuisena.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vapaasti pyöritettäessä molemmilla siimoilla ja kaikilla kolmella nopeusalueella pyörimisnopeus oli identtinen. Se kertoi, että ilmanvastus ei muuttunut siimaa vaihdettaessa.

Isompi vastus kuluttaa selvästi akkua

Kun käytännön työssä leikattiin identtistä heinää (1,5 kk aikaisemmin niitettyä) pellosta, havaittiin selvät erot akkujen kestävyydessä eri siimoilla. Vaikka pyörimisnopeudet pysyivät samoina, trimmeri havaitsi vastuksen ja leikkuutehon ylläpito kulutti akusta enemmän virtaa. Kun ensimmäinen vertailukelpoinen tulos saatiin BLi300-akulla, oli pakko tarkistaa tulos tekemällä uusinta sileämmällä siimalla – tulos oli sama.

Vähiten virtaa kuluttavalla, matalan kierrosluvun (4 125 rpm) tehoalueella ja hammastetulla siimalla työajaksi saavutettiin 22:30 min. Sileällä siimalla taasen akku riitti 27:40 min. Kaikkien kolmen tehoalueen vertailun ja yhteenlaskettujen käyttöaikojen vertailussa normaalilla siimalla saavutettiin 19 prosentin käyttöajan pidennys. Kun kaikilla tehoalueilla ja molemmilla akkumalleilla oli tehty vastaava vertailu, yhteiskäyttöajat olivat 100 min sileällä siimalla ja 84:45 hammastetulla siimalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mitä opimme?

Vertailu kertoi hyvin sen, että siiman valinnassa kannattaa olla tietoinen käyttöolosuhteista. Sileä ja ohuempi siimamalli leikkaa huomattavasti pienemmällä vastuksella. Mutta se ei kestä kulutusta, eikä leikkaa tehokkaasti karkeampia kasvustoja. Taasen karkealla hammastetulla siimalla saadaan kestävyyttä siimalle ja reilusti lisää leikkuutehoa – käyttöajan selvän lyhenemisen kustannuksella. Nämä ominaisuudet pätevät akkutrimmerien lisäksi myös polttomoottorikäyttöisiin laitteisiin.