Metsän tuhohyönteisten havaitseminen ja tuhoaminen on mahdollista – Koneviesti aloitti kuoriaisansakokeilun kaarnakuoriaisille

Kaarnakuoriaisten tuhot ovat kuivien kesien johdosta alkaneet lisääntyä Suomessakin. Keski-Euroopassa valtaisat kuusikoiden tuhot ovat jo sekoittaneet sahatavaramarkkinat maailmanlaajuisesti. Metsänomistajan on mahdollista torjua tuholaisia, tai seurata niiden mahdollista levinneisyyttä tarkoitukseen suunnitelluilla ansoilla.
Kaarnakuoriaistuhot kuusikoissa saavat alkunsa heikentyneisiin puihin iskeneistä kirjanpainajista. Tehtyään tuhon ne munivat tulevan sukupolven maahan. Sieltä seuraava sukupolvi lentää seuraaviin eläviin puihin. Koneviesti päätti kokeilla, kuinka kirjanpainajien torjunta onnistuu siihen kehitetyllä ansalla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Ansa koostuu neljästä osasta. Runko on liukasta muovia, jonka pystyosia päin lentäneet tuholaiset putoavat keruukouruihin. Keruukouruista ne putoavat seuraavaksi ohjainkartioon. Ohjainkartio ohjaa sadeveden suodattimen läpi maahan, kuoriaiset putoavat suodattimen päältä alimpaan osaan. Sinne kaadettu saippuavesi hukuttaa kuoriaiset.
Ansa koostuu neljästä osasta. Runko on liukasta muovia, jonka pystyosia päin lentäneet tuholaiset putoavat keruukouruihin. Keruukouruista ne putoavat seuraavaksi ohjainkartioon. Ohjainkartio ohjaa sadeveden suodattimen läpi maahan, kuoriaiset putoavat suodattimen päältä alimpaan osaan. Sinne kaadettu saippuavesi hukuttaa kuoriaiset. Kuva: Tommi Hakala
Kennoston yhteydessä käytetään neljää ainetta – puhdasta vettä, nestesaippuaa, hajunsyöjäsuolaa ja houkutusainetta. Houkutusaine saa hyönteiset lentämään ansaan, saippualla ja ”kalmanhajunpoistajasuolalla” maustettu vesi hukuttaa tuholaiset.
Kennoston yhteydessä käytetään neljää ainetta – puhdasta vettä, nestesaippuaa, hajunsyöjäsuolaa ja houkutusainetta. Houkutusaine saa hyönteiset lentämään ansaan, saippualla ja ”kalmanhajunpoistajasuolalla” maustettu vesi hukuttaa tuholaiset. Kuva: Tommi Hakala
Houkutusaine luokitellaan vaaralliseksi aineeksi ja sitä pitää käsitellä kumihansikkain. Keskellä oleva muovipussiampulli ripustetaan ansan sisälle. Sen suojamuovin läpi erittyy pitkään houkuttelevia tuoksuja.
Houkutusaine luokitellaan vaaralliseksi aineeksi ja sitä pitää käsitellä kumihansikkain. Keskellä oleva muovipussiampulli ripustetaan ansan sisälle. Sen suojamuovin läpi erittyy pitkään houkuttelevia tuoksuja. Kuva: Tommi Hakala
Ansat tulee kiinnittää tukevasti paikoilleen, jotta tuuli ei kaada niitä. Yksi vaihtoehto on tehdä teline laudoista. Telineen pitää olla toispuoleinen, jotta valkoinen keruusäiliö voidaan vetää rungon hahlosta sivulle, tyhjennettäväksi.
Ansat tulee kiinnittää tukevasti paikoilleen, jotta tuuli ei kaada niitä. Yksi vaihtoehto on tehdä teline laudoista. Telineen pitää olla toispuoleinen, jotta valkoinen keruusäiliö voidaan vetää rungon hahlosta sivulle, tyhjennettäväksi. Kuva: Tommi Hakala
Kun metsään ilmestyy yllättäen pystyyn kuolleita kuusia, on syytä olla tarkkana. Kesällä jostain syystä heikentyneeseen puuhun iskeneet kirjanpainajat syövät kuoren alta nilakerroksen ja puu kuivuu nopeasti pystyyn keskikesällä. Seuraava sukupolvi kuoriaisia kehittyy maassa kuolleiden puiden lähellä, ja nousee seuraavana kesänä viereisiin puihin. Pystykuolleet puut voi jättää lahopuustoksi.
Kun metsään ilmestyy yllättäen pystyyn kuolleita kuusia, on syytä olla tarkkana. Kesällä jostain syystä heikentyneeseen puuhun iskeneet kirjanpainajat syövät kuoren alta nilakerroksen ja puu kuivuu nopeasti pystyyn keskikesällä. Seuraava sukupolvi kuoriaisia kehittyy maassa kuolleiden puiden lähellä, ja nousee seuraavana kesänä viereisiin puihin. Pystykuolleet puut voi jättää lahopuustoksi. Kuva: Tommi Hakala

Suomi on pitkään säästynyt laajoilta, metsiä tuhonneiden metsätuholaisten hyökkäyksiltä. Ytimennävertäjien tuhot ovat näkyneet Keski-Pohjanmaan männiköissä, ja esimerkiksi Yyterissä on jouduttu hakkaamaan nuoria männiköitä tähtikudospistiäisen leviämisen vuoksi.

Kaakkois-Suomessa on kuitenkin kuusikoissa havaittu laajojakin kirjanpainajan tuhoalueita – sama tuholainen on Keski-Euroopan harmina. Satunnaisesti tämä petollinen tuholainen leviää muuallekin. Petollinen siksi, että sen havaitseminen tapahtuu vasta kuolevien puiden ilmestyessä metsään – silloin kuoriainen on jo muninut uuden sukupolven lähimaastoon.

Ansoilla voi havaita ja tuhota

Metsänomistaja voi tutkailla kirjanpainajien riskiä ansojen avulla. Ansat perustuvat houkuttelevan tuoksun käyttöön. Ansoissa on pitkään tuoksua levittävä ampulli, joka houkuttelee kuoriaiset ansaan. Ansaan lentäessään kuoriainen törmää liukkaaseen muoviseinään ja putoaa ansan alaosaan. Sieltä poislentämiseen ei ole tilaa, ja kuoriaisen on pudottauduttava alaspäin. Ansan alaosassa on läpinäkyvä keruusäiliö, johon tuholaiset jäävät havaittavaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Samalla ansalla voidaan myös suorittaa tuholaisten torjuntaa. Se tapahtuu alasäiliöön kaadetulla saippuavesilioksella – pintajännityksen vähäisyyden vuoksi kuoriaiset hukkuvat.

Koe alkuun, kahden kuivan kesän jälkeen

Koneviesti aloitti kaksi kesää kestävän torjuntakokeilun kolmella koealalla, joissa kaikissa on havaittu kesällä 2019 kirjanpainajan tappamia puita. Yksi koeala on peltokuusikon reunamassa, kaksi hakattiin talvella uudistushakkuuna. Uittokalusto Oy toimitti kokeiluun neljä ansaa ja houkutusaineet. Koneviesti palaa aiheeseen myöhemmin loppukesästä.

Lue, toimivatko kuoriaisansat  Koneviesti kokeilee kirjanpainajien keruuta ansoilla – ensimmäinen raportti alkukesältä 2020 -artikkelista KV 11/2020!