
Husqvarna 535FBx -raivaussaha raivaajien testattavana – Taimikonhoito reikäperkausmenetelmällä osa 1






Markkinoilla on jo vuosia ollut reppuraivureita, joissa moottoriosa on sahaajan selässä valjaissa. Sahaajan käsissä on ainoastaan terälaite sekä runkoputki. Kolmioterällä varustetut raivurit on tarkoitettu ruohonraivaukseen.
Husqvarna 535FBx on suunniteltu järeämmän puuston raivaukseen reikäperkausmenetelmällä. Runkoputkea kannattelevan rakenteen ansiosta saha on hyvin poikkeuksellisen näköisen.
Säädöt haettava kohdalleen
535FBx:n käytössä tärkeintä on löytää oikeat säädöt, jotta sahaaminen käy kevyesti.
Tärkein työskentelyyn vaikuttava seikka on raivausvartta kannattelevan joustoköyden pituussäätö. Terälaitteen pitää asettua omalla painollaan ylemmäs kuin keskimääräinen leikkuukorkeus. Näin työskentelyn aikana käsillä ei tehdä lainkaan nostavaa liikettä, vaan terälaitetta painetaan alaspäin.
Terälaitteen paino pompottaa sitä joustoköyden varassa, kun sahaa liikutellaan. Tämän liikkeen hyödyntäminen keventää työskentelyä.
Perinteiseen raivaussahaan verrattuna vartaloa tulee liikutettua laajemmilla alueilla. Vartaloon syntyvät stabiilit jännitykset ovat pienemmät kuin normaalilla sahalla. Miinusta saha saa kaasukahvan asennosta: oikean käden ranteen asento on turhan jyrkkä.
Laaja työskentelysektori korkeussuunnassa
Pienikin kumarrus vaikuttaa paljon terälaitteen korkeuteen, koska terälaitteen kärki sijaitsee 1,5 metrin päässä sahaajasta.
Yhdistettynä joustoköyden liikevaraan on korkeussuuntainen ulottuvuus vähintäänkin riittävä. Matalan kannon tekeminen onnistuu, joskin kanto jää teräväksi. Katkaisu onnistuu kurottelematta reilusta kahdesta metristä. Ominaisuus helpottaa työskentelyä metsissä, jotka sisältävät runsaasti lumen taivuttamia ja katkomia runkoja
Tehokas sivusuuntainen työskentelyleveys vastaa normaalia raivaussahaa, mutta työalue sijaitsee kokonaan sahaajasta katsoen etuvasemmalla olevalla, 90 asteen sektorilla.
Kivisissä ja hankalasti liikuttavissa maastoissa, kuten mätästysalueilla, sahalla voi työskennellä paikallaan seisten. Terälaitetta liikutellaan tällöin vain käsillä. Hallinta on raivaussahaa tarkempaa.
Reikäperkauksessa kohtuullisen nopea
Sahalla raivattiin 0,28 hehtaarin koeala ruotsalaisella reikäperkausmenetelmällä, johon saha on suunniteltukin.
Reilun metrin korkuiseen kuusentaimikkoon oli kasvanut kolmemetristä lehtipuustoa tiheinä ryhminä. Kuusien ympäriltä poistettiin kasvua haittaavat lehtipuut reilun metrin säteeltä. Kantojen pituudeksi jäi noin 50–80 cm.
Menetelmässä on tarkoituksena muodostaa kantovesat näihin ”tappeihin”, mikä vähentää juurivesomista muualla. Taimiväleihin jäävien lehtipuiden ideana on kirittää kuuset nopeampaan kasvuun.
Vasta seuraavassa taimikonhoidossa tehdään varsinainen harvennus kasvatustiheyteen. Kaikkien taimien ympärillä ei ollut raivattavaa puustoa.
Pelastettuja taimia kertyi 356 kappaletta. Aikaa kului työhön 90 minuuttia. Näin taimikohtaiseksi ajaksi muodostui 15 sekuntia. Polttoainetta kului 0,9 litraa. Tankillinen (0,6 l) kestää noin tunnin ajan.
2 000 kpl/ha tiheydellä kasvavan taimikon käsittelyajaksi muodostuisi tällä työskentelynopeudella noin 8 tuntia. Polttoainetta kuluisi työpäivän aikana 4,2 l.
Hakkuualojen raivauksessa edut esillä
Sahan parhaaksi käyttökohteeksi todettiin hakkuupalstojen ennakkoraivaus ja uudistusalojen perkaus. Niissä 13-tuumaisen laipan leikkuukapasiteetti pääsee oikeuksiinsa. Järeimmät rungot vaativat nimittäin raivaussahalla molemminpuoleisen sahauksen.
Eräällä kuviolla raivaajalla oli mukanaan normaali moottorisaha ylisuurten lehtipuiden kaatoon, mutta 535 selvisi kaadoista muun raivauksen yhteydessä yhdellä sahauksella. Metsäkoneen kallistamien runkojen katkaisu käy vaivattomasti, koska sahaus onnistuu myös pystysuunnassa.
Ennakkoraivauksen jäljiltä jääneisiin puihin takertuneita runkoja ei tarvitse repiä alas. Riittää, että rungot katkaisee ensin kahdesta metristä ja sen jälkeen tyveltä. Tyvitumppi kaatuu ja latva jää roikkumaan ylös, eikä haittaa enää näkyvyyttä.
Jos vaatimuksena on myös pienimpien kuusenturrien perkaus, työtahti hidastuu niitä nyppiessä. Samalla riski sahata maahan kasvaa.
Pienet risut hidastavat ketjusahaa...
Rehellisesti on todettava, että varhaisperkaus ei sovi 353:lle. Niittämällä raivaaminen ei yksinkertaisesti suju tarpeeksi jouheasti. Sitkeät pajut ja jäiset koivunraipat heittävät helposti ketjun pois laipan urasta. Koska terälaitteessa ei ole ketjusiepparia, liikkuvan ketjun vetolenkit osuvat laipan reunoihin ja vetorattaaseen. Ketju ei mahdu enää laipan uraan ilman hiomista.
Ketju on muutoinkin kiristettävä joka tankkauksella. Teräketjun öljysäiliö on hieman liian pieni, ja öljy loppuu vähän ennen polttoainetta.
...mutta pensasleikkurilla ne kaatuvat
Maahantuoja toimitti testisahaan myös pensaiden leikkuuseen tarkoitetun 50-senttisen terälaitteen. Sen leikkuuteho riittää 15–20-millisille rungoille. Pikakiinnityksellä normaalin terävarren tilalle asennettavan terän voi kääntää myös maapinnan suuntaiseksi.
Testisahan pensasterästä puuttui joustoköyden kiinnike, jonka siirto vaati hieman askartelua. Terän voiteluksi riittää suihkaus sprayvoiteluainetta, eikä kiveen osuminen tylsytä terää.
Varustusta kokeiltiin pensasaidan leikkuun lisäksi myös peltotaimikon heinäniitossa ja taimikon varhaisperkuussa. Varustus todettiin toimivaksi. Leikkuuterän reilu pituus tekee työstä joutuisaa, ja horsmien seassa olevat pajut katkeavat samalla.
Koska terä pysähtyy välittömästi, taimiin ei synny helposti kolhuja. Peltotaimikon heinäämisessä tämä oli hyvä ominaisuus: terällä saattoi kaivaa heinän seasta 30-senttisen taimen esiin, minkä jälkeen terhakat taimet paljastuivat päivänvaloon heinät leikkaamalla.
0,7-hehtaarisen kuvion käsittelyyn kului aikaa nelisen tuntia. Työtä hidasti taimien etsiminen erittäin tiheän heinän seasta. Pensasterä sopinee myös esimerkiksi joulukuusien leikkaukseen.
Ei korvaa perinteistä raivaussahaa
Ammattikäytössä 535FBx toiminee kakkossahana, tarjoten leikkuukapasiteettia ja hankalien maastojen helpompaa käsittelyä. Ainoaksi sahaksi se on turhan hidas varhaisperkauksilla.
Metsänomistajan omassa käytössä sahalla pärjää kohtalaisesti, jos raivattavat kohteet ovat järeitä ja varhaisperkauksella työskentelee maltilla.
Ergonomialtaan saha on kaasukäden asentoa lukuun ottamatta toimiva. Työskentely tuntuu rauhallisemmalta kuin se onkaan. Ammattimiehen suorittamaa ennakkoraivausta seurannut toinen ammattilainen tiivisti tuntemukset sahasta: ”Aika nopean näköistä työskentelyä.” n
Työskentelyn joustavuus ja monipuolisuus erikoisoloissa (rinteet ja ojanpenkat)
Leikkuukapasiteetti riittää järeillekin rungoille
Vie pienen tilan kuljetettaessa
Hidas varhaisperkauksessa ja pienillä taimilla (ketjusahalaitteella)
Tärinä matalilla kierroksilla
Terän hallittavuus työntävällä terällä sahattaessa
Ketjun päällä pysyminen risukoissa
Käynnistäminen saha selässä
Osaston luetuimmat
- Lokomo oli metsäkonevalmistuksessa oman tiensä kulkija – ajoittain yritys teki radikaalejakin ratkaisuja16.12.2015
- Ponssen kehitteillä oleva mittaava avustin helpottaa metsäkoneenkuljettajaa harvennuksessa – avustin tuo selkeän näkymän metsän tiheydestä3.2. Tilaajalle
- Harvennustiheys on puhuttanut julkisuudessa rajusti – tekniikka tuo tulevaisuudessa apua työskentelyyn ja seurantaan3.2.
- Kauempana ajourasta olevien pölkkyjen poimimiseen ei tarvita aina vinssiä – pitopuumenetelmä mahdollistaa kauempana olevien puiden kuormauksen27.1. Tilaajalle
- Moottorisahan teräketjun ja laipan kunnossapito — teräketjun teroitus kannattaa aina8.12.2016
- Metsäojitus muuttumassa kosteudensääntelyksi – ojien perkaukset eivät välttämättä lisää puuston kasvua1.11.2022 Tilaajalle
- Stihl MS 201 C-M -moottorisaha palaa valtaistuimelle – kunkun paluu21.5.2015