Aarre-lehti: Näin saadaan kunnostusojituksesta kannattavaa toimintaa – kunnostusojituksia tehdään vuosittain jopa 70 000 hehtaarilla

Kunnostusojitushankkeissa tavoitteena on juuriston hapenpuutteesta kärsivän metsikön kasvun parantaminen. Jos metsässä on kasvatuskelpoinen puusto, on huonokuntoisen ojaston kunnostaminen tärkein metsän kasvun mahdollistava toimenpide, kertoo Mhy Savotan metsäasiantuntija Jarkko Huttunen Aarteen jutussa.
Luonnonvarakeskuksen tutkijan Markku Saarisen mukaan kunnostusojitusta ei kannata tehdä vähäravinteisilla tai liian pohjoisessa sijaitsevilla kasvupaikoilla. Lisäksi pitää olla riittävän suuri puustopääoma. Toisaalta viljavankin suon kunnostusojitus voi olla Saarisen mukaan kannattamaton tai kaivuteknisesti mahdoton.
"Kunnostusojitushankkeet lähtevät liikkeelle usein joko yhden metsänomistajan yhteydenotosta tai metsäammattilaisen tekemästä käynnistä metsässä, jossa on todettu kunnostusojituksen tarve. Kunnostusojituksen tarve otetaan huomioon myös metsäsuunnitelmassa", Jarkko Huttunen kertoo.
Suometsänhoitohankkeet voidaan pääosin toteuttaa aika pian hakkuiden jälkeen. Kokonaisuudessa hanke kestää yleensä 2–3 vuotta. Hankkeen hallinnointi ja valvonta kuuluu sen toteuttajalle, joka on useimmiten sama kuin suunnittelija.
Kunnostusojituksia tehdään vuosittain 60 000–70 000 hehtaarilla. Suometsänhoitohankkeisiin saa tämän hetken tiedon pohjalta ainakin vuoden 2020 loppuun Metsäkeskukselta Kemera-tukea 60 prosenttia hankkeen kustannuksista. Tuki maksetaan toteuttajalle, joka vähentää tuen hankkeen loppulaskusta.
Osaston luetuimmat
- Lokomo oli metsäkonevalmistuksessa oman tiensä kulkija – ajoittain yritys teki radikaalejakin ratkaisuja16.12.2015
- Ponssen kehitteillä oleva mittaava avustin helpottaa metsäkoneenkuljettajaa harvennuksessa – avustin tuo selkeän näkymän metsän tiheydestä3.2. Tilaajalle
- Harvennustiheys on puhuttanut julkisuudessa rajusti – tekniikka tuo tulevaisuudessa apua työskentelyyn ja seurantaan3.2.
- Kauempana ajourasta olevien pölkkyjen poimimiseen ei tarvita aina vinssiä – pitopuumenetelmä mahdollistaa kauempana olevien puiden kuormauksen27.1. Tilaajalle
- Moottorisahan teräketjun ja laipan kunnossapito — teräketjun teroitus kannattaa aina8.12.2016
- Husqvarna 543 XP -moottorisaha pyrkii legandaaristen sahojen jäljille – sahassa on kattava varustus3.10.2013
- Stihl MS 201 C-M -moottorisaha palaa valtaistuimelle – kunkun paluu21.5.2015