
Koneviesti kokeilee kirjanpainajien keruuta ansoilla – ensimmäinen raportti alkukesältä 2020






Ansakokeilu aloitettiin loppukeväällä ( KV8/2020), eli samaan aikaan kun ilmat lämpenivät kirjanpainajien liikkeellelähtöön sopivaksi. Ansoja asetettiin kahdelle kuusen uudistusalalle – molemmissa hakkuu tehtiin kirjanpainajatuhojen vuoksi. Toisella kuviolla kuolleita puita oli havaittu ja kerätty jo kahtena vuonna, toisella kyseessä olivat ensimmäisen vuoden iskut.
Pahemmassa kohteessa peltoon istutettuun kuusikkoon ei ollut kohdistunut viimeisten vuosien aikana muutoksia valon tai muiden kuivattavien ulkoisten tekijöiden osalta – mikä tarkoittaa, että tuholaiset olivat saapuneet satunnaisesti paikalle. Toisella kohteella kuoriaiset olivat löytäneet puut, joissa oli pitkälle levinnyt maannousematauti – niiden jälkeen kuoriaiset iskivät viereisiin terveisiin puihin.
Kuolleiden puiden määrää ja tuholaisia samassa suhteessa
Pahemmalle kohteelle tehtiin kevättalvella kaistalehakkuu. Sen yhteydessä latvus- ja oksamassa kuljetettiin energiapuukasaan. Näin paikalle jätettiin mahdollisimman vähän tuoretta houkutinpuuta, jotta ansasta otettaisiin kaikki hyöty irti. Ja tulos oli mykistävä – neljässä päivässä ansan säiliöosa oli tupaten täynnä hukkuneita kuoriaisia. Ansa olikin pakko välittömästi tyhjentää aiottua aikaisemmin. Sen jälkeen tyhjennys tehtiin kertymää seuraten, vasta heinäkuun puolivälissä. Tällöin kertymä oli vähäinen, eli ansa oli tehnyt jo päätehtävänsä alkukesällä.
Vähäisemmän tuhon kohteella ansat asetettiin kirjanpainajaiskun kohdan pystykeloon ja toiselle iskukohdalle lautatelineeseen. Näissä kohteissa ensimmäinen keruu tehtiin 2 viikon kuluttua ja toinen heinäkuun puolivälissä. Ensimmäisellä kerralla kirjanpainajia kertyi hieman enemmän kuin jälkimmäisellä, huomattavasti vähemmän kuitenkin kuin pahemmalla kohteella.
Uusi isku ja ansan siirto
Pahemmalla alueella havaittiin ansan toimintamatkan rajallisuus. Se paljastui kahdesta iskun tänä kesänä saaneesta puusta. Ansa siirrettiinkin lähemmäs näitä yksilöitä, jotta mahdollinen loppukesän invaasio saataisiin torjuttua. Koneviesti palaakin aiheeseen, kunhan tuholaisten liikkuminen loppuu pakkasten myötä.
Tekninen avustus: Ari Hanhisuo
Lue ensimmäinen osa kuoriaisansojen asentamisesta Metsän tuhohyönteisten havaitseminen ja tuhoaminen on mahdollista – Koneviesti aloitti kuoriaisansakokeilun kaarnakuoriaisille KV 8/2020!
Osaston luetuimmat
- Ponssen kehitteillä oleva mittaava avustin helpottaa metsäkoneenkuljettajaa harvennuksessa – avustin tuo selkeän näkymän metsän tiheydestä08:30 Tilaajalle
- Lokomo oli metsäkonevalmistuksessa oman tiensä kulkija – ajoittain yritys teki radikaalejakin ratkaisuja16.12.2015
- Harvennustiheys on puhuttanut julkisuudessa rajusti – tekniikka tuo tulevaisuudessa apua työskentelyyn ja seurantaan08:30
- Kauempana ajourasta olevien pölkkyjen poimimiseen ei tarvita aina vinssiä – pitopuumenetelmä mahdollistaa kauempana olevien puiden kuormauksen27.1. Tilaajalle
- Stihl MS 201 C-M -moottorisaha palaa valtaistuimelle – kunkun paluu21.5.2015
- Pieniä koneita kysytään harvennuksille — puunostaja ei näe niille tarvetta21.6.2022 Tilaajalle
- Metsäojitus muuttumassa kosteudensääntelyksi – ojien perkaukset eivät välttämättä lisää puuston kasvua1.11.2022 Tilaajalle