
Keslan Kesälahden tehdas on keskittynyt traktoreiden varusteluun entistä monipuolisemmin – metsävarusteiden rinnalle on noussut myös monipuolisia työlaitteita

Kesla Oy Kesälahden tehdas
- Valmistunut 1974, alussa 20 työntekijää, nyt 100.
- 2006 asti tuotteet Patu-tuotemerkillä, sittemmin Kesla-nimellä
- Valmistusohjelmassa tällä hetkellä maataloustraktorikokoluokan puutavarakuormaimet, perävaunut, hakkurit ja harvesteripäät
Vaikka nykyinen Kesla Oyj on monitoimipaikkainen yritys, sen juuret ovat vahvasti Kesälahdella, missä suuremman teollisen mittakaavan tuotanto alkoi. Sitä ennen perustaja Antti Kärkkäisen paja sijaitsi Rantasalmella. Mutta Kesälahdella syntyivät Patu-tuotemerkillä klassiset Patu 1800 -puutavarakuormain ja sen seuraajat, Kesla-yritysnimen alla.
Vuosikymmenien aikana on yritys laajentunut hankkimalla koneistamon (Karitekki Ky/Ilomantsi) ja raskaampien puutavarakuormainten valmistajan (Foresteri Oy/Joensuu osake-enemmistö) samaan konserniin. Nyt yritysten tuotannot tukevat toisiaan, muodostaen itäsuomalaisen konepajakolmion. Patu- ja Foresteri-tuotemerkit sulautuivat yhtenäisen Kesla-merkin alle 2006.
Merkittävä muutos oli Keslan kotimaan markkinoinnin siirtyminen 2016 Hankkijalta Agcolle. Sen myötä myös avautui suora yhteys Euroopan suosituimman metsävarustellun traktorin, eli Valtran vientikanaviin – sekä myös ensiasennusvarusteluun.
Kesälahti on pysynyt perusasioiden äärellä
Kesla on pitänyt yrityksen tukijalkakolmikon omien vahvuuksiensa ääressä. Kesälahden tehtaalla onkin panostettu jatkuvasti traktorivarusteiden valmistukseen ja kehitykseen. Se sisältää myös hieman laajemman sektorin harvesteripäätuotannon, jossa järeimmät tuotteet ovat puhtaasti metsätraktori- ja kaivukonealustoihin asennettavia. Niiden kohdalla on edetty jo kolmanteen Kesla-sukupolveen. Hakkurivalmistuksessa on nyt keskitytty traktorikäyttöön suunniteltuihin malleihin.
Puutavarakuormainten valmistuksen osalta on kovan eurooppalaisen kilpailun takia tehty malliston trimmausta ja malliston järeytyminen alapäästään on seurannut traktoreiden kehitystä. Mutta edelleen on mallistossa kevyemmät 200-sarjan nosturimallit – samalla ylitaittuvalla kuljetusasennolla kuin Patu 1800.
Koska nostureita valmistetaan Joensuun tehtaalla runsaasti myös kuorma-autokäyttöön, on Kesla siirtymässä myös omaa suunnittelua edustavan nosturiohjausjärjestelmän käyttöön. Kappalemäärät ovat jo nostureiden sähköohjauksen yleistymisen myötä riittävät omaan kehitystyöhön, joka on mahdollistanut myös kärkiohjauksen ja nosturisuunnittelun tiiviimmän yhteistyön.

Valmistustekniikkaa vähin erin uudistaen
Kesälahden tehtaalla on jo pitkään käytetty robotteja hitsauksen ja koneistuksen apuna. Nyt tehtaalla on käynnissä uudistuksien sarja, jossa lisätään modernia levyntyöstötekniikkaa. Sen avulla pystytään tekemään kolmiulotteisesti leikattavia kappaleita, eli leikkausvaiheessa tehdään erilaiset hitsausseevauksetkin ennen kappaleiden kanttausta muotoonsa.


Koneistuspuolella taasen ollaan siirtymässä muokattaviin jigeihin. Niiden avulla voidaan samasta alustasta helposti muokata tuotantoon sopiva versio, eikä käytössä ole suurta määrää koneistusalustoja.


Monipuolisempaan käyttöön eri sektoreilla
Koska traktorisovitteisten nostureiden ja -perävaunujen markkinat ovat rajalliset, on Kesla laajentanut tarjontaansa lisävarusteluun. Esimerkiksi kippaava energiapuulavavarustus on sellainen. Ja samaa tyyppiä edustaa myös maastopalojen sammutukseen suunniteltu lisävarustus. Siinä on hyödynnetty teiden kunnossapitoon suunniteltuja 2 000 litran konttimoduleita. Nyt tätä sammutusvarustusta ollaan testaamassa myös kiinteistöhuollon ja tiealueiden ylläpitoon, kuten asfalttien pesuun ja vaikkapa sorateiden suolaliuoksen levitykseen.
Erittäin merkittävä osuus tulevien vuosien tuotannosta valmistuu hakkureiden koontapaikalla. Kesla nimittäin on kehittänyt Puolustusvoimien traktoripohjaisten ajoneuvojen varustelupaketin, joka perustuu Kesla 144ND -perävaunun alustaan. Puolustusvoimien kanssa onkin sovittu suuri kauppa näistä vaunupaketeista. Vaunuun on kehitetty erittäin monipuolinen varustelu, sisältäen laajasti muokattavan lavavarustuksen, erilaisin laita- ja karikkavarustein. Varustelussa hyödynnetään myös metsäperävaunuihin kehitettyjä varustelaatikkoja.

Osaston luetuimmat
- Moottorisahan teräketjun ja laipan kunnossapito — teräketjun teroitus kannattaa aina
- Stihl MS 201 C-M -moottorisaha palaa valtaistuimelle – kunkun paluu
- Puulle riittää kysyntää, mutta mistä saadaan työvoimaa metsään? – Tulevina vuosina metsistä hakataan yhä enemmän puuta
- Harvesting partner -malli herättää paljon ajatuksia ja kysymyksiä – torppariaikako taas koittaa?
- Testissä 10–12 tonnin metsäperävaunut – vertailu osoitti, että kärryissä on huomattavia eroavaisuuksia
- Husqvarna 540 XP mark III on pitkään tuloaan odotuttanut moottorisahamalli, joka on kevyt ammattilaissaha metsäkäyttöön
- Taimikonhoito reikäperkausmenetelmällä, osa 3: - Rästienpurkutalkoot