
Mistä hyvä rehu on tehty?



Luettelossa voisi mainita seuraavat:
• Maaperä ja sen ominaisuudet mukaan lukien ravinnesuhteet, rakenne ja biologinen aktiivisuus.
• Säätilaolosuhteet mukaan lukien sade, lämpötila ja auringon tulosäteily.
• Nurmen lajikoostumus ja suhteet seoksessa.
• Korjuun ajankohta ja olosuhteet, jotka vaikuttavat sekä korsiintumisasteeseen, että korjattavan rehun kuiva-ainepitoisuuteen.
• Tapa, jolla rehu käytetään, laidunnus, kuivaus tai säilöntä eri muodoissaan
Ympäristökeskustelun ässäkortti on nurmi
Monimahaiset eläimet eli märehtijät ovat varsinaisia moniosaajia ja ravintoketjun tärkeitä lenkkejä. Päinvastoin kuin yksimahaiset eläimet, pystyvät märehtijät elämään ja muuntamaan korsirehuja lihaksi ja maidoksi. Nautatalous paitsi pitää tuotantoympäristön peitteisen vihreänä, niin se myös pystyy tuottamaan meille elintarvikkeita ilman suuria ostopanoksia tai voimakasta jokavuotista muokkausta. On sanomattakin selvää, millainen vahvuus tämä on. Nurmitalous on erityisesti suomalainen vahvuus, koska luonnonolosuhteissamme nurmet ovat tuottokyvyltään hyvin kilpailukykyisiä verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan.
Nykyiseen ympäristökeskusteluun peitteinen nurmitalous tuo kestäviä ratkaisuja kuin luonnostaan. Onneksi ymmärrys tästä perustavaa laatua olevasta vahvuudesta on hiljalleen alkanut saada ymmärrystä myös laajemmin, vaikka vielä on töitä tehtävänä, että kuluttajat todella oivaltavat, kuinka hyvä vaihtoehto nurmipohjainen tuotanto olisi meille.
Nurmi- ja karjatalouden tärkeys ymmärtäen, on meillä meneillään monia kehityshankkeita, joissa alan pullonkauloja ratkotaan. Peltopuolella yksi tärkeimmistä on, miten saamme maksimoitua nurmialamme tuottavuuden. Korsirehun laadun ylläpito ja jatkuva parantaminen onkin eräitä painopistealueita.
Rehun laadun mittauksen ”kultastandardi”
Nurmen laadun mittaus kiinnostaa nyt erityisesti, koska markkinoille on tullut mittatekniikkaa, jonka avulla sekä rehun korjuun, että ruokintakäytön laatua voidaan parantaa.
Alkujaanhan sekä Suomen, että Ruotsin sulavuutta kartoittavat rehuanalyysit pohjautuvat ”aitoon” ruokintakokeeseen. Näin saadaan selville, kuinka paljon rehusta on sulanut sekä klassisin kemian menetelmin laboratoriossa, paljonko rehussa on ns. hyvää NDF-kuitua sekä runsaasti ligniiniä sisältävää sulamatonta ns. iNDF-kuitua.
Suomalaiset rehulaboratoriot ovat kehittäneet nykyisen NIR-menetelmää käyttävän rehutestauksen käyttäen verrokkina ”aitoa” lehmällä testattua sulavuutta. Näin on saatu matemaattisesti määriteltyä luotettava referenssiaineisto NIR-mittaukselle.
Jo 1960-luvulla maailmalla alettiin kehitellä erilaisia NIR-tekniikoita, eli opittiin hyödyntämään ns. lähi-infrapunaisen aaltoalueen erityisominaisuuksia. Tämä silmälle näkymätön valospektrin alue on kätevän hyödykäs, koska sen eri kaistat reagoivat (eri sovellutuksissa) esimerkiksi lehtivihreän voimakkuuteen (NDVI-tyyppiset kasvustosensorit), viljan laatuun (valkuainen, öljypitoisuus ym.), peltoskannauksessa multavuuteen ja korsirehun tilanteessa moninaisiin laadun osatekijöihin.
Nimenomaan korsirehujen osalta mittaukseen käytetty aaltoalue poikkeaa muista edellä mainituista käyttökohteista, sillä NIR-aaltoalue jatkuu pidemmälle ja aivan ns. MIR-alueen rajalle (2500 nm) ja ylikin.
Kaikki rehulaboratoriot siis käyttävät nopeaa NIR-analysaattoria ja heillä on menetelmän vakuudeksi olemassa vertailuaineistot myös edellä kerrotulla ”golden standardilla” mitattuihin rehuarvoihin.
Hieman haastetta tulee siitä, että erilaisia rehuseoksia tulee käyttöön – maissia, kokoviljaa ja erilaisia monilajisia nurmiseoksia. NIR-testiä on rutiininomaisesti kalibroitava sisältämään myös nämä vaihtoehdot.
Kalibroinnin haaste
Viljelijöille suunnatut NIR-mittarit, esimerkkinä Dimamican XNIR ja AgroNIR, ovat mittaustarkkuudeltaan verrannollisia kalliimpiin laboratoriomittareihin. Haasteena on kerätä riittävä määrä vertailumittauksia, jotka periaatteessa olisi hyvä tehdä verraten työlääseen, mutta varmaan ”Golden standardiin. ”Toimiva vaihtoehto lienee myös vertailu laboratorioiden käyttämiin NIR-laitteisiin. Toimijat käyvätkin parhaillaan keskustelua, miten uudet kenttäkäyttöön tarkoitetut NIR-mittarit sopisivat tiloille ja neuvojille työkaluiksi.







Valion Arttu -rehuanalyysiaineisto tekijänä Laura Nyholm
Seuraavassa esitämme muutamia rehun koostumista, korjuuaikaa ja laatua kuvaavia tuloksia, jotka perustuvat Valion Artturi -rehuanalyysiaineistoon. Suurkiitokset Laura Nyholmille ja Valiolle aineistoista!
Lue myös säilörehun laadun mittaukseen liittyvä pääjuttu Älykästä mittausta ja tarkkuutta rehuntuotantoon – katsaus säilörehun mittalaitetarjontaan KV 6/2020!
Osaston luetuimmat
- Eteläafrikkalainen ACO-traktorimerkki syntyi, kun paikallinen viljelijä ei löytänyt markkinoilta sopivaa vaihtoehtoa − tavoitteena oli luoda tuhoutumaton traktori24.2.
- Jouni Kolehmainen sai ensikosketuksen salaojitukseen jo 13-vuotiaana – nyt mies urakoi salaojatyömailla jo kolmannessa sukupolvessa14.3.
- Vuoden 2023 traktorivertailussa perehdyttiin etukuormaimien uusiin ominaisuuksiin – kuormainten vaa’at ja automaattiset toiminnot helpottavat päivittäistä työskentelyä6.3.
- Nostolaitekiinnitteinen McConnelin vaakatasomurska soveltuu kesantojen hoitoon – niitto onnistuu myös peruuttamalla21.3. Tilaajalle
- Traktorivertailun 2023 voitto meni pitkästä aikaa uuteen osoitteeseen – voittaja oli tasaisen vahva testin työtehtävissä6.3. Tilaajalle
- Piennarmurskaimen seuranta-anturi kertoo koneen käytöstä – tarkempia johtopäätöksiä jäätiin vielä odottamaan15.3.
- Karjatilallinen ja yrittäjä Juha Salin on jatkuva kehittäjä, joka käyttää otolliset tilanteet hyväksi – ”Yrityksen päätöksenteossa ei pitäisi lukita mitään lopulliseksi”21.10.2022