Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

120-hevosvoimainen Basak 5120 on koottu pitkälti länsimaisista komponenteista – traktori oli mukana Tractor of the Year -finaalissa

Turkkilaisvalmistaja Basak osallistui Tractor of the Year -kilpailun Best Utility -sarjaan viime vuonna tehokkaimmalla 5120-mallillaan. Voittopokaalia ei irronnut, mutta euroopanmainetta yhtiö sai senkin edestä.
Basak 5120 erottuu valmistajan muusta mallistosta nykyaikaisella muotoilullaan. Tehtaan pihasta oli lähdössä asiakkaille pitkä rivi myös kantti kertaa kantti -designiin luottavaa kalustoa. Basakilla ei ole Suomessa maahantuojaa.
Basak 5120 erottuu valmistajan muusta mallistosta nykyaikaisella muotoilullaan. Tehtaan pihasta oli lähdössä asiakkaille pitkä rivi myös kantti kertaa kantti -designiin luottavaa kalustoa. Basakilla ei ole Suomessa maahantuojaa. Kuva: Tapio Vesterinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Basak 5120 -traktori:

  • Turkkilaisen Basakin suurin valmistama malli.
  • Deutzin moottorin suurin teho on 121 hevosvoimaa ja suurin vääntö 480 Nm.
  • 5000-sarjan ensimmäinen malli tuli markkinoille vuonna 2020.

Kävimme tutustumassa Basakin Tractor of the Year -kilpailun finalistitraktoriin sen synnyinseuduilla Turkissa viime syksynä.

5120 on Basakin tehokkain traktorimalli, pienemmistä malleista poiketen komponenteissa luotetaan lähinnä ostettuihin osiin, kuten Deutzin moottoriin, ZF:n pikavaihdevaihteistoon ja Carraron etuakseliin. Basakin edustajien mukaan valmistaja suuntaa tällä mallilla ainoastaan länsimarkkinoille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suunnittelupöydällä on myös 160-hevosvoimainen uutuusmalli. Basak virittelee myös yhteistyötä erään suuren valmistajan kanssa. Yhteistyön myötä Basakin traktoreita saatettaisiin nähdä Euroopan markkinoilla myös toisen värisenä. Tehtaan edustajat eivät kuitenkaan kommentoineet mahdollista yhteistyökumppania sen tarkemmin.

Tason 4 Deutz-moottori

Basak valmistaa pienempiin mallisarjoihinsa moottorinsa omassa tehtaassaan, mutta tiukempien päästövaatimusten markkinoille menevien traktoreiden moottorit toimittaa reilun 100 hevosvoiman teholuokassa Deutz.

5120-mallin 3,6-litrainen Deutzin nelosmoottori täyttää edelliset tason 4 päästövaatimukset. Tehoa moottori tuottaa 121 hevosvoimaa, suurin vääntö kirjataan lukemin 480 Nm. Moottori osoittautui pikaisen koeajon perusteella Deutzille tyypillisesti sitkeäksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ZF neljällä pikavaihteella

Vaihteistoksi Basakin insinöörit ovat valinneet neljällä päävaihteella ja neljällä pikavaihteella varustetun ZF:n TPT11-voimansiirron. Huippunopeus tällä vaihteistolla on 40 km/h.

Lisävarusteena vaihteistoon on saatavilla pikavaihdeautomatiikka, joka osoittautui kivikovaksi kuivunutta maissipeltoa kyntäessä varsin toimivaksi ratkaisuksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ZF:n voimansiirtopaketin mukana ostokomponenttina on hankittu myös Boschin nostolaitteet ohjauksineen. Takanostolaitteen nostokyky vetovarsien päissä on 5 450 kg, 2 200 kg nostava etunostolaite on tehtaalta saatavilla oleva lisävaruste.

ZF:n vaihteiston vaijerivälitteiseen vipuun on tuotu modernisti muitakin toimintoja, kuten kahden hydrauliikkalohkon käyttö, nostolaite, nappikytkin ja suunnanvaihtaja.
ZF:n vaihteiston vaijerivälitteiseen vipuun on tuotu modernisti muitakin toimintoja, kuten kahden hydrauliikkalohkon käyttö, nostolaite, nappikytkin ja suunnanvaihtaja. Kuva: Tapio Vesterinen

Nykyaikainen hydrauliikka

Hinnaltaan kilpailukykyiseksi traktoriksi Basakin hydrauliikka on nykyaikainen − kuormantuntevan työhydrauliikkapumpun tuotto on 100 litraa minuutissa, lisäksi ohjausta ruokkii erillinen hammaspyöräpumppu.

Taakse on saatavilla kolme mekaanisesti ja yksi sähköohjattu työhydrauliikkaventtiili. Mahdollisen etunostolaitteen toimintoja voidaan täydentää yhdellä pikaliitinparilla.

Perustason mukavuutta

Ohjaamo on Basakin omaa suunnittelua. Mukavuusvarusteista saatavilla on automaatti-ilmastoinnin lisäksi ilmapenkki sekä mekaaninen ohjaamojousitus. Etujousitusta ei ole saatavilla.

Ohjaamo on yleisilmeeltään selkeä. Nykyaikaista tunnelmaa luo mittariston monipuolinen digitaalinäyttö.
Ohjaamo on yleisilmeeltään selkeä. Nykyaikaista tunnelmaa luo mittariston monipuolinen digitaalinäyttö.  Kuva: Tapio Vesterinen

Ohjaamomeluksi tehdas ilmoittaa 78 desibeliä, joka on nykykoneissa keskiarvon meluisammalla puolella. Ajo-ominaisuuksiltaan Basak oli hyvää keskitasoa. Hallintalaitteet olivat kevytkäyttöiset, joskin joitain ergonomiakukkasia sattui silmään jo ensi kertaa istuimelle istahtaessa.