Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Maitotaipale Oy palkittiin Nolla tapaturmaa vuodessa -kampajassa – työturvallisuus maatilalla on asennekysymys

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela järjesti vuoden 2020 aikana ”Nolla tapaturmaa maataloudessa” -kampanjan. Kampanja huipentui 8. tammikuuta 2021, jolloin palkittiin Turvallinen maatila 2020 -kilpailun neljä parasta.
Kuva: Visa Vilkuna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen kertovat, ettei turvallisuuskilpailua varten tilalla tehty mitään erityisjärjestelyjä.
Titta Pehkonen ja Mikko Lihavainen kertovat, ettei turvallisuuskilpailua varten tilalla tehty mitään erityisjärjestelyjä. Kuva: Visa Vilkuna
Kauko-ohjatuissa ovissa on syytä olla selkeät ohjeet.
Kauko-ohjatuissa ovissa on syytä olla selkeät ohjeet. Kuva: Visa Vilkuna

Kilpailuun osallistui reilut 20 tilaa ympäri Suomea. Palkituilla tiloilla korostui erityisesti myönteinen asenne työturvallisuuteen. Kilpailun voitti Liperin Ahonkylässä oleva Titta Pehkosen ja Mikko Lihavaisen pyörittämä Maitotaipale Oy.

Hyvä suunnittelu palkitsee

Isäntä Mikko Lihavainen kertoo, että tilalla on tehty pitkäjänteistä työtä työhyvinvoinnin ja -turvallisuuden parantamiseksi. Kaikissa toiminnoissa, johtamista, työoloja, investointeja myöten, on huomioitu työturvalliset ja työhyvinvointia tukevat ratkaisut. Kilpailuun osallistuminen ei aiheuttanut tilalla mitään erikoisjärjestelyjä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Lähdimme mukaan sillä ajatuksella, että pidetään toiminta sillä tasolla, millä se on ollut ja katsotaan mihin se riittää”, Lihavainen kertoo.

Reilu pari vuotta sitten valmistuneen kahden robotin navetan hyvällä suunnittelulla on onnistuttu poistamaan lähes kaikki maidontuotantoon liittyvät raskaat, toistoa vaativat ja kuluttavat työvaiheet. Riskinpaikkoja on pyritty tunnistamaan ja havaittujen puutteiden korjaamiseen allaan ryhdytty heti.

Toistaiseksi Lihavainen on tehnyt Maitotaipale Oy:n kuukausikirjaukset itse, jotta pysyy taatusti kärryllä, missä mennään. Harkinnassa on siirtyä kokonaan sähköiseen kirjanpitoon. Tällöin tilinpito olisi sujuvampaa ja reaaliaikaista. Vähemmällä kuittistressillä henkinen hyvinvointikin olisi paremmalla mallilla.

Sekä kurottaja että apevaunun edessä oleva traktori ovat talviaikaan yötä lämpimässä hallissa (ks. seuraava kuva)
Sekä kurottaja että apevaunun edessä oleva traktori ovat talviaikaan yötä lämpimässä hallissa (ks. seuraava kuva) Kuva: Visa Vilkuna
Sulat ja notkeat koneet lisäävät turvallisuutta työntekoon.
Sulat ja notkeat koneet lisäävät turvallisuutta työntekoon. Kuva: Visa Vilkuna

Vuodenaikojen vaihtelu huomioitava

”Turvallisuusasioissa on suuri ero kesän ja talven välillä. Sen olen huomannut, että talviaikaan lämmin talli traktorille ja kurottajalle on turvallisuuden kannalta kaiken perusta. Kylmästä käynnistäminen ei aina onnistu ja jäiset lasit lisäävät vahinkoriskiä”, Lihavainen kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka koneen lasit lämpimästä hallista pakkaseen ajettaessa hetkellisesti huurtuvat, se on pieni haitta. Notkeat hydrauliikkaöljyt, kuivat ja lumettomat askelmat yhdessä lämpimän ohjaamon kanssa lisäävät fyysisen turvallisuuden lisäksi myös henkistä hyvinvointia. Notkealla ja sulalla koneella työnteko sujuu helpommin. Kun kone on yöt lämpimässä, siitä on helpompi havaita mahdolliset vioittumiset ja vuodot, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita työssä.

Lihavainen asensi konehalliinsa kauko-ohjatut sähköiset ovenavaajat kuusi vuotta sitten. Kokemukset automatiikasta oli erittäin hyvä, joten navetan oviin hankittiin samanlainen varustus.

”Kauko-ohjatuilla ovilla säästyy uskomattoman monta traktoriin ja kurottajaan nousua ja sieltä laskeutumista. Mitä vähemmän ylimääräistä kiipeilyä, sitä vähemmän työssä on vaaranpaikkoja ja turhanaikaista rasitusta”, Lihavainen summaa.

Kurottaja on turvallinen ja monipuolinen

Ovien kynnyksissä olevat lämmityskaapelit estävät kiinni jäätymisen ja ovilehteä avauksen aikana hieman kohottava saranarakenne ei puske lunta oven edellä. Lumityöt on kuitenkin syytä tehdä huolellisesti, jotta polannetta ei pääsisi syntymään. Talouskeskuksen ympäristössä lumilingon käyttö ei rakennusten takia onnistu, mutta kurottaja on osoittautunut näppäräksi lumityökoneeksi. Erittäin ketterällä ja ulottuvalla koneella lumen saa tarkasti pois ja sillä saa lumen työnnetyksi kauemmaksi joutomaalle ilman kiinnijäämisen pelkoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Kurottaja on erittäin monipuolinen ja monissa tapauksissa etukuormaajatraktoria turvallisempi kone. Meidän tilalla kurottajan mittariin pyörähtää reilusti yli tuhat tuntia vuoden mittaan”, Lihavainen perustelee.

Yksi asia isäntää nykyisessä kurottajassa ihmetyttää. Kurottajassa on niin sanottu kaatumisen estin. Se kuitenkin toimii epäloogisesti lukitsemalla hydrauliikan, kun kone on kallistunut vaarallisesti. Puomia ei saa lasketuksi alas yhdellä vivun liikkeellä, vaan apuun on otettava toinen käsi, jolla painetaan varonappia. Tässä vaiheessa kone on jo kyljellään tai ainakin kauhan nurkka maassa.

Automaattinen rehunsiirtäjä pitää ruokintapöydät siistinä (ks. seuraava kuva).
Automaattinen rehunsiirtäjä pitää ruokintapöydät siistinä (ks. seuraava kuva). Kuva: Visa Vilkuna
Rehunsiirtäjä takaa myös appeen jatkuvan saannin
Rehunsiirtäjä takaa myös appeen jatkuvan saannin Kuva: Visa Vilkuna
Lantakäytävän betonipinnan kuviointi lisää kitkaa sekä sorkan että saappaan alla.
Lantakäytävän betonipinnan kuviointi lisää kitkaa sekä sorkan että saappaan alla. Kuva: Visa Vilkuna
Kuivikkeena käytetään pölyämätöntä hiekkaa.
Kuivikkeena käytetään pölyämätöntä hiekkaa. Kuva: Visa Vilkuna

Pölyt pois

Aperuokinnassa käytetään tuoreena litistettyä viljaa. Päätyminen tuoresäilöntään juontui pitkälle turvallisuusnäkökohdista. Vilja kuivaaminen ja kuivan viljan käsittely muodostavat useamman turvallisuusriskin. Kuivurilla kiipeilyssä on omat ongelmansa ja vaaranpaikkansa. Kuivan viljan pöly on toinen mietinnän arvoinen asia.

”Etenkin ohran pöly on allergisoivaa. Tuoresäilöntään siirtymällä siitä päästiin tyystin eroon. Viime syksynä korvasimme aiemmin käyttämämme hapon huomattavasti käyttäjä- ja koneystävällisemmällä biologisella säilöntäaineella, Lihavainen tiivistää.

Navetassa on hiekkaparret, jotka ovat osoittautuneet lehmien kannalta erittäin miellyttäviksi. Hoitajat puolestaan pitävät, siitä ettei kuivike pölise lainkaan.

Lehmiä lääkittäessä käytetään asianmukaista telinettä, jossa lehmän pää pysyy paikoillaan. Teline lisää sekä lehmän että hoitajien turvallisuutta.
Lehmiä lääkittäessä käytetään asianmukaista telinettä, jossa lehmän pää pysyy paikoillaan. Teline lisää sekä lehmän että hoitajien turvallisuutta. Kuva: Visa Vilkuna
Navetan toimistossa olevasta selailukansiosta löytyy kaikki tilanpitoon liittyvät ohjeet.
Navetan toimistossa olevasta selailukansiosta löytyy kaikki tilanpitoon liittyvät ohjeet. Kuva: Visa Vilkuna

Jatkuvaa parantamista

Tilan tuorerehu korjataan kolmen viljelijän hallinnoimalla John Deeren ajosilppurilla laakasiiloihin. Säilöntäaineena käytetään 1000 litran konteissa olevaa happoa. Iso kontti vähentää säilön vaihtoja, mikä parantaa merkittävästi turvallisuutta.

Mikko Lihavainen on havainnut, että työkonevalmistajat ovat panostaneet koneiden ja laitteiden turvalliseen käyttöön aiempaa enemmän. Tilan nykyisessä 24-kuutioisessa Strautmanin apevaunussa on kunnolliset portaat ja kaiteet, kun vanhemmissa vaunuissa on yleensä vain huterat tikkaat säiliön sivussa. Nivelakselin ristikon rasvaus oli aiemmin varsinaista urheilua ja työturvallisuuden kannalta hankala. Nyt kun rasvanippa on ristikon ulkosyrjällä, niin vaseliinin lisääminen on nopeaa, helppoa ja turvallista.

Tilalla työskentelee kesäisin harjoittelijoita AMK:sta. Ennen harjoittelun aloittamista tilan kaikki työtavat opetetaan paikan päällä työkohteissa. Harjoittelijoille kerrotaan kunkin työvaiheen vaatimat suojaimet ja niiden asianmukainen käyttö. Navetan toimistossa on selauskansiossa kaikki tilanpitoon liittyvät asiat ja toimintaohjeet seikkaperäisesti esiteltyinä. Tästä kansiosta tiedot löytyvät, vaikka pilvipalvelut takkuaisivat tai tietokone jumittelisi. Lomitus on isännän mukaan hyvällä mallilla, sillä tuttu rengaslomittaja tekee työt ammattimaisesti ja turvallisuusohjeita noudattaen.