Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Cramo tuo alkukesästä markkinoille siirrettävän hybridi-aurinkoenergiakontin – Sunbox-aurinkoenergia- ja generaattorikontista joustavasti tehoa sähkötyökoneille

Auringosta saa kätevästi energiaa sähköverkon ulkopuolella oleville rakennustyömaille. Cramo tuo alkukesästä markkinoille siirrettävän, modulaarisen hybridi-aurinkoenergiakontin Sunboxin. Järjestelmän 20-jalan kontista riittää virtaa isoillekin työkoneille. Pienempi 8-jalan kontti on sopiva pienlaitteiden ja valaistuksen energianlähteeksi.
Energiakontti sisältää aurinkokennot, generaattorin ja akut, jotka vähentävät hukkaenergiaa.
Energiakontti sisältää aurinkokennot, generaattorin ja akut, jotka vähentävät hukkaenergiaa. Kuva: valmistaja

Cramo Finland Oy:ssä lähdettiin kehittämään hybridiaurinkoenergiakonttia, kun myyjät huomasivat, että aurinkosähkölle olisi tarvetta monella työmaalla. Suunnitteluun otettiin mukaan aurinkoenergiaan erikoistuneita alihankkijoita, jotta kokonaisuudesta saatiin mahdollisimman toimiva ja taloudellinen.

Cramo Finland Oy:n tuotehallinnan päällikkö Antti Puputti kertoo, että tarkoituksena on tuoda kätevästi virtaa sähköttömille työmaille.

Järjestelmä säädetään käytön mukaan

Cramon Sunbox-energiakontteja on kahta kokoa. Isompi 20-jalan Sunbox-energiakontti sopii isoille työmaille, joihin ei saada sähköä tai rakennustyömaille varaenergialähteeksi. Kokonaisuudessa on aurinkoenergiajärjestelmän lisäksi generaattori, jonka koko voidaan valita työmaan kulutuksen mukaan. Muunneltavuus lisää käytettävyyttä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Isossa kontissa on sisällä invertterit ja 24 kWh akusto, johon aurinkosähkö varastoidaan. Pelkkien paneelien latausteho on 6,3 kW. Järjestelmän teoreettinen maksimiteho on riippuvainen sen rinnalle asetettavasta generaattorista. Järjestelmä tukee kolmivaihevirtaa ja operointijännite on 400 V.

”Kun kytkee isomman järjestelmän rinnalle Cramon valikoimasta löytyvän QAS100 -generaattorin, saadaan teoreettinen maksimiteho nostettua hetkellisesti jopa 120 kW:iin asti. Aurinkosähköllä hetkellinen maksimiteho 48 kW:iin, kun akustossa on tarpeeksi virtaa”, kertoo Puputti.

Jotta tehoja käytetä ei hukkaan, mitoituksessa järjestelmä säädetään tarpeelliselle tasolle. Tämä tarkoittaa tarpeeseen soveltuvan generaattorin valitsemista järjestelmän rinnalle.

Sunboxin toinen versio on siirrettävä 8-jalan kontti, joka soveltuu työmaille esimerkiksi pienlaitteiden lataukseen ja valaistukseen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

– Pienempi järjestelmä on rakennettu 230 V jännitteen ympärille. Teoreettinen maksimivirta riippuu myös rinnalle kytkettävän generaattorin koosta järjestelmän asettaessa sille kuitenkin 23 kW:n rajoitteen. Ilman dieselgeneraattoria hetkellinen maksimiteho on 8 kW:n tasolla, toteaa Puputti.

Cramon innovaatiossa hukkaenergia ladataan akkuihin

Lisäarvoa Cramon kehittämään järjestelmään tuo ohjaus, joka minimoi dieselgeneraattorin käyntiajan yöllä tai pilvisäällä, koska akustoihin ladattu virta riittää hetkeksi aikaa.

”Kaikki sähkö kierrätetään erillisen akuston kautta. Mikäli aurinkopaneeleista saatava hetkellinen teho ei ole riittävä ja akuston varaustila laskee, järjestelmä käynnistää automaattisesti dieselgeneraattorin. Dieselgeneraattorille on tyypillistä, ettei se pysty muuttamaan käyntinopeuttaan yhtä nopeasti kuin tehon tarve muuttuu, ja tämän takia dieselgeneraattoria joudutaan käyttämään koko ajan yliteholla, josta syntyy hukkaenergiaa. Hukkaenergialla ladataan akustoa, joten hyötysuhde saadaan merkittävästi paremmaksi”, Cramo Finland Oy:n tuotehallinnan päällikkö Antti Puputti kertoo.