Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Katso, miten Kuhnin Biomulch -kelajyrsin murskaa kasvustoa ja maata — rummun mukana pyörii pyörii 72 L-mallista terää

Kuhn EL 162 Biomulch on kelajyrsin, jolla saadaan murskattua kasvusto ja maaperää maksimissaan reiluun kuuteen senttiin. Se syvyys riittää, jos tarkoitus on kylvää nurmikasveja tai viljaa. Kokeilussa Biomulch osoittautui toimivaksi laitteeksi erilaisilla maalajeilla.

Kuhnin Biomulch on työleveydeltään kolmimetrinen jyrsin. Rumpua pyöritetään vasemmalta hammasratasvaihteistolla. Voima traktorista otetaan kulmavaihteen kautta.

Voimansiirtoakseli kulkee koneesta läpi, jolloin perään voidaan kytkeä toinen kone. Useimmiten se on kylvökone.

Rummun mukana pyörii 72 terää, jotka ovat L:n mallisia. Terät ovat kiinni kahdella pultilla Kulma on 95 astetta, joka valmistajan mukaan vähentää maan liiskaantumista. Jyrsitty pohja ei siis ole aivan tasainen, vaan hieman aaltomainen. Terä on hieman viistävä ja terät heittävät maata ja kasvimassaa alakautta taakse. Biomulch ei ole erityisen herkkä kiville, kun massaa ei pakote yläkautta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Optimaalinen työsyvyys laitteella on 3-6 senttiä ja se säädetään mekaanisesti ruuvilla tukipyörien asentoa muuttamalla. Tukipyörät ovat pareittain etukulmissa samalla akselilla.

Takana on hydraulisesti ohjattava läppä. Normaalisti läppä on auki, jotta massa pääsee lentämään ja sekoittumaan vapaasti taakse. Kevyimmän aineksen toivotaan lentävän pisimmälle, jolloin kasvimassa jäisi pintaan kuivumaan. Etenkin teiden varsilla, läppä on syytä pitää alhaalla, jotta irtonaista tavaraa ei lennä työmaan ulkopuolelle. Samoin kylvettäessä jyrsinnän yhteydessä, läppä ohjaa massaa koneen takana.