
Tractor of the Year 2018 - Yllätysvoittajat
Tractor of the Year -kilpailun tulokset julkistettiin Agritechnicassa. Kotimaahamme pokaaleja tuli peräti kaksi kappaletta, kun Valtra voitti sekä pääsarjan että muotoilupalkinnon T-sarjallaan. Yleistraktoreiden Best Utility -sarjan voiton otti McCormick X6.440 VT-Drive. Erikoistraktoreiden Best of Specialized -sarjan palkinnon korjasi Fendt 211 Vario V.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY


Valtran uusi hallintajärjestelmä on erittäin helppokäyttöinen, sillä säädettävä toiminto voidaan valita painamalla traktorikuvakkeessa näkyvää valintapainiketta.

Valtra voitti T254-mallilla niin Best Design -muotoilupalkinnon kuin pääsarja Tractor of the Yearinkin.

McCormickin voi hankkia myös kirkkaan keltaisena.

McCormick X6.4 -sarjaan on saatavana säätyvätilavuuksinen hydrauliikkapumppu, jonka tuotto on 110 l/min.

McCormickissa on iso 12” näyttö, joka toimii samalla mittaristona. Automaattiohjaus on saatavana lisävarusteena.

Erillisjousitettu etuakseli on lisävaruste.

Fendt Vario 211 V on vuoden traktori erikoistraktoreiden luokassa.

200-sarjan V-malleissa esimerkiksi vilkut on integroitu A-pilareihin, jotta ne eivät suotta tarkerru viinipensaiden köynnöksiin. Viininviljelykäyttöä ajatellen automaattiohjauksen signaali voidaan saada nyt myös ultraääniantureista, jotka tarkkailevat jatkuvasti köynnösrivistöä.
Tractor of the Year -kilpailu oli tänä vuonna yllätyksellinen: Valtra ylsi ensi kertaa varsinaisten kilpailusarjojen palkintopallille. McCormickin nimi on sen sijaan kirjattu voittajien kirjaan kerran aiemmin vuonna 2006, kun se voitti Tractor of the Year -tittelin XTX 215 -mallilla.
Fendt 211 Vario V jatkaa merkin menestyspolkua, mutta tällä kertaa sille uudessa erikoistraktoreiden sarjassa. Vuoden traktorin valinta huipentui Agritechnica-näyttelyssä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa.
Vuoden traktorin valitsijoina toimi yhteensä 24 eurooppalaista maatalouskonelehtien toimittajaa. Mukana olevat lehdet selviävät oheisesta taulukosta, tarkemmin raadin jäseniin voi tutustua osoitteessa www.tractoroftheyear.com .
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Trelleborg on Tractor of the Year -kilpailun virallinen yhteistyökumppani.
Koneviestin päätoimittaja Uolevi Oristo ja traktoritoimittaja Tapio Vesterinen arvioivat ehdokkaat etukäteen tehtyjen koeajojen ja teknisten ominaisuuksiin perusteella. Tuomaristo koeajoi ehdokkaana olevia traktoreita yhteensä seitsemässä esittelytilaisuudessa ympäri Eurooppaa, lisäksi parin valmistajan edustajat järjestivät pienmuotoisia koeajoja kunkin tuomarin kotimaassa.
Kaikki Tractor of the Year eli TOTY-kandidaatit esiteltiin Koneviestin numerossa 13/2017. Seuraavan, eli Tractor of the Year 2019 -kilpailun voittajat julkistetaan Italiassa Eima-näyttelyssä syksyllä 2018.
Tractor of the Year Valtra T254 Versu SmartTouch
Tractor of the Year -tittelin sekä kaikkien ehdokkaiden välisen Best Design -muotoilupalkinnon voitti Valtra T254 Versu SmartTouch. Tuomaristo arvosti erityisesti traktorin uudentyyppistä käyttöliittymää, joka perustuu helppokäyttöiseen 9-tuumaiseen kosketusnäyttöön.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Uusi näyttö on paitsi intuitiivinen ja helppokäyttöinen, myös soveltuu hyvin työkoneiden ohjaukseen yhdessä ohjelmoitavien painikkeiden kanssa. Muotoilupalkinnon osalta tuomaristo kiinnitti huomiota erityisesti siihen, kuinka paljon koko merkin yleisilme on muuttunut kymmenen vuoden takaiseen verrattuna. Valtran uusi muotokieli on paitsi moderni, myös varsin elegantti.
Valtran T254-malli esiteltiin keväällä 2017. Malli kavensi T- ja S-sarjan välistä rakoa. T254-mallissa Agco Powerin 7,4-litraisesta moottorista on kutiteltu lisää tehoa moottorin ohjauksen muutoksilla. Portaatonta voimansiirtoa ei ole saatavilla tehokkaimpaan malliin, T254:n versioihin lukeutuvat siis Active-, HiTech- ja Versu-mallit.
Maksimitehoa moottori tuottaa kaikissa tilanteissa 235 hevosvoimaa, lisätehon kanssa maksimiteho on 250 hevosvoimaa ja korkein teho saavutetaan toisella lisäteholla. 2. lisätehon kanssa moottorin maksimiteho on 271 hevosvoimaa.
Kahden lisätehon ratkaisu on toistaiseksi harvinainen traktorivalmistajien keskuudessa. Valtra on ollut lisätehoasiassa ennenkin edelläkävijänä, saihan Valtra Valmet 8750 -mallissa esitelty Sigma Power -lisäteho Agritechnican kultamitalin vuonna 1997.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Lisäteho on T-sarjassa käytössä powershift-malleissa vaihteilla D3–D5 traktorin liikkuessa, lisäksi lisäteho on käytettävissä myös hydrauliikan tai voimanoton kuorman ollessa tarpeeksi suuri. On siis syytä muistaa, että 270-hevosvoimaisena traktorista voidaan puhua vain melko rajatuissa käyttötarkoituksissa.
T254-malli on saatavilla niin 43, 53 kuin 57 km/h voimansiirroillakin.
Helppokäyttöinen SmartTouch
Uusi SmartTouch-kyynärnoja ja -ajovipu tarjoavat yhdet markkinoiden monipuolisimmista toimintojen ohjelmointimahdollisuuksista, varsinkin hydrauliikan toimintojen osalta. Toimintojen ohjelmointi toimii molempiin suuntiin, eli esimerkiksi tietylle hydrauliventtiilille voidaan valita haluttu painike hydrauliikan valikosta, tai ajovivun tietylle painikkeelle voidaan valita haluttu toiminto kaikista vaihtoehdoista.
Esimerkiksi etukuormaimen hallinta voidaan ohjelmoida mille tahansa hydrauliikan vivulle tai ajovivun painikkeelle. Vaikkapa alueauraa puskettaessa etukuormaimen aisojen nosto ja lasku voidaan ohjelmoida ajovipuun, jotta kättä ei tarvitse siirrellä kahden vivun välillä.
Uusi näyttö toimii tietysti myös Isobus-työkoneiden ohjaimena ja täsmäviljelysovellusten, kuten automaattiohjauksen, työparina. Myös peruutuskameran kuva saadaan näkyviin näytölle. Näyttö on helppokäyttöinen, sillä valikkorakenne on hiottu mahdollisimman yksinkertaiseksi. Kullakin valikolla on vain yksi alavalikko, mikä suorastaan estää eksymisen näytön syövereihin.
Säätöjä ja asetuksia on helppo lähestyä, sillä eri valikot on aseteltu havainnollisesti näytössä olevan traktorin kuvan ympärille luonnollisiin kohtiin. Näyttöön voidaan tallentaa tarpeellinen määrä esivalittuja asetuksia esimerkiksi eri kuljettajille ja työkoneille.
SmartTouch-ajovivun myötä vipuajo on mahdollista nyt myös powershift-vaihteistollisissa traktoreissa. Sekä powershift- että portaattomia vaihteistoja voidaan siis ajaa samalla logiikalla, mikä helpottanee koneesta toiseen siirtymistä.
Best Utility McCormick X6.440 VT-Drive on monipuolinen yleistraktori
McCormick X6.440 VT-Drive soveltuu moniin erilaisiin töihin. Vakiovarusteisen traktorin omapaino on 5 200 kiloa, erillisjousitetulla etuakselilla ja ohjaamon jousituksella varustettu traktori painaa 5 800 kiloa. Akseliväli on 2 540 mm. Suurin nopeus 50 km/h, jousitettu etuakseli ja ohjaamon jousitus ovat lisävarusteita.
X6.440 on varustettu nelisylinterisellä FPT-moottorilla, jonka nimellisteho on 128 ja maksimiteho 140 hevosvoimaa. Päästötaso 4 saavutetaan SCR-tekniikalla, jossa käytetään ureaa lisäaineena.
X6 VT-Drive -traktorit soveltuvat myös kuormaustöihin, sillä kuormantuntevan hydrauliikan tuotto on 110 l/min. Kuormainta hallitaan sähköohjatuilla venttiileillä, joiden käyttövipu on kyynärnojassa. Nostolaitteen 5 400 kilon nostovoima riittää 4-teräisille paluuauroille.
Oma portaaton voimansiirto
Portaaton VT-Drive on muiden valmistajien tapaan ns. tehonjakovaihteisto, joka siirtää moottoritehon takapyörille sekä mekaanisen että hydraulisen voimansiirtolinjan kautta. Eri välityssuhteet saadaan muuttamalla mekaanisen ja hydraulisen voimansiirron osuutta.
McCormickin VT-Drivessa on 3 mekaanista aluetta eteen ja 2 taakse. Alennusvaihteisto pudottaa välityssuhdetta ja samalla vaihteiston nopeutta peltokäyttöä varten siten, että muokkaustyöt voidaan tehdä hyötysuhteen kannalta parhaalla nopeusalueella. Peltoalueen suurin ajonopeus on 33 km/h, maatiealueella päästään viittäkymppiä. Voimansiirron säätyvätilavuuksinen hydraulipumppu ja kiinteätilavuuksinen moottori ovat Boschin valmistamia.
Voimansiirtoa ohjataan ison 12” kosketusnäytön kautta. Voimansiirrossa on neljä virtuaalista nopeusaluetta, jotka kuljettaja voi ohjelmoida työn mukaan. Nopeusalue valitaan ajovivun painikkeilla. Parkkilukko aktivoituu, kun traktori seisoo 30 sekuntia paikoillaan.
Perheyhtiö valmistaa
McCormick on yksi Argo Tractorsin kolmesta tuotemerkistä, muut kaksi ovat Landini sekä Valpadana. Argo Tractors on italialaisen Morran perheen omistama yhtiö, joka osti McCormickin tuotemerkin ja Englannin tehtaat vuosituhannen vaihteessa.
Tehdaskaupat saivat alkusysäyksensä Casen ja New Hollandin yhdistyessä. Kilpailuviranomaiset edellyttivät, että muodostunut uusi yhtiö CNH luopuu Englannin Doncasterin tehtaastaan ja mm. MX Maxxumin tuotannosta, joka jatkui jonkin aikaa McCormickin merkin alla.
Argo Tractors on kehittänyt itse VT-Drive malleissa käytettävän portaattoman voimansiirron, joka on tarkoitettu reilun sadan hevosvoiman teholuokan traktoreihin.
”Oman voimansiirron kehittäminen on ollut iso haaste”, toteaa Simone Morra, osakas ja Argo Tractorsin omien traktoreiden myyntiyhtiöistä vastaava johtaja. ”Argo Tractorsin strategiaan kuuluu, että valmistamme mahdollisimman monet komponentit voimansiirtoa ja ohjaamoa myöden itse. Siksi oli selvää, että kehitämme myös oman portaattoman voimansiirron. Otimme teknisen haasteen vastaan yhtiön 135-vuotisen historian tuomalla kokemuksella”.
Agro Tractorsin käyttää liikevaihdostaan 5,5 % tuotekehitykseen. Argon näkemyksen mukaan ostaja voi vaikuttaa ostamiensa komponenttien ominaisuuksiin ja laatuun vain 80 prosenttisesti. Suunnittelemalla ja tekemällä itse saadaan juuri sellainen tuote kuin halutaan.
Argo Tractorsin tuotannosta 15 % jää Italiaan. Suomessa McCormickia myy HS-tarvike.
Pykälää suurempi McCormick X7.460 -malli osallistui viiden lehden yhteiseen traktoritestiin, josta voi lukea Koneviestin numerossa 3/2016.
Best of Specialized Fendt 211 Vario V
Erikoistraktoreiden sarjassa vuoden traktoriksi 2018 valittiin Fendt 211 Vario V. Tuomaristo arvioi etenkin voimansiirto-moottoripaketin ehdokkaista etevimmäksi, sillä muut merkit eivät tarjoa tähän kokoluokkaan portaatonta voimansiirtoa. Myös ajovipuun integroidut vaihteiston, hydrauliikan, nostolaitteiden ja voimanoton katkaisimet ovat tässä luokassa harvinaisuus.
Uusia varusteita Fendtissä edustavat mm. sähköinen lattialämmitys sekä automaattiohjaus, jonka signaalina voidaan käyttää perinteistä GPS:sää ja uutuutena traktorin sivuille asennettuja ultraääniantureita. Ultraäänianturit ovat hyödyllisiä esimerkiksi puutarhoilla, joissa oksat estävät kunnollisen satelliittisignaalin saannin.
Uutta tekniikkaa 200-sarjassa on myös VarioActive-pikaohjaus, joka tuplaa ohjauksen välityksen.
200-sarjaan on edelleen saatavilla tarvittaessa lukittava hydropneumaattinen etujousitus, joka lisää mukavuutta esimerkiksi viinitarhojen epätasaisilla pelloilla. Moottoripuolella tässä kokoluokassa tason 3B-moottorit ovat edelleen käytössä siirtymäsäännösten vuoksi, mistä johtuen Fendtinkin konepeiton alla on tason 3B-määräykset täyttävä Agco Powerin 3,3-litrainen kolmisylinterinen moottori.
Kilpailuun osallistunut 211 Vario V on viininviljelykäyttöön suunnitelluista traktoreista tehoikkain. Mallistoon kuuluu yhteensä viisi mallia, joista pienin on 77-hevosvoimainen 207 V.
Osaston luetuimmat
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa
- Onko rehupakkeri ratkaisu parempaan säilyvyyteen? Tuloksia Fliegl-rehupakkerin käytöstä
- Video: Lavan puskutyhjennys on kippausta turvallisempaa – katso, miten toimii Karkon kolmiakselinen puskuvaunu lyhyellä lavalla
- Kuinka paljon kannattaa myllätä itse?
- Karko-perävaunussa on kolmiakselinen puskuvaunu lyhyellä lavalla – kantavuus riittää vaikka sepelin ajoon
- Runko-ohjatut Acremaster-traktorit nousivat suosioon Australian takamailla − merkillä on yhteistä historiaa myös Internationalin kanssa
- Euroopan traktorimarkkinoilla lievää laskua huippuvuoden jälkeen – tehokkaampien traktoreiden kysyntä kasvaa