Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Jämsäläinen Hannu Tiiri Oy hoitaa aurinkopaneelijärjestelmien asennuksia

Hannu Tiiri asentaa aurinkosähköjärjestelmiä Pirkanmaalta pohjoiseen Keski-Suomeen.
Hannu Tiiri asentaa aurinkosähköjärjestelmiä Pirkanmaalta pohjoiseen Keski-Suomeen. Kuva: Tapio Vesterinen

Kuvien aurinkopaneelijärjestelmä hankittiin jämsäläiseltä Hannu Tiiri Oy:ltä. Yritys asentaa aurinkopaneelijärjestelmiä pohjoisesta Keski-Suomesta Pirkanmaalle saakka. Aurinkopaneelisesongin ulkopuolella Tiiri tekee muun muassa sähköasennuksia.

Valintaan vaikutti kilpailukykyisen hinnan lisäksi myös selkeä kirjallinen tarjous, jossa oli eriteltynä työn ja tarvikkeiden osuudet. Yksityistalouteen hankitun järjestelmän työn osuudesta voi tehdä kotitalousvähennyksen.

"Aurinkosähköjärjestelmää miettiessä hyvä aloittaa sähkönkulutuksesta, omat sähkön tarpeet kannattaa miettiä ennen tarjousten kysymistä", Hannu Tiiri kertoo. "Asiantunteva myyjä selvittää aina ennen tarjouksen tekemistä asennuskohteen olosuhteet, sähkön käytön ja myös katon kunnon. Mikäli kattoremontti on tulossa parin vuoden päästä, paneeleiden asennus ei välttämättä kannata, vaikka ne voikin suhteellisen helposti purkaa remontin alta pois", hän jatkaa.

"Paneeleiden asennuksessa on otettava huomioon esimerkiksi paneeleita varjostavat puut ja savupiiput. Paneelit asennetaan yleensä mahdollisimman harjalle lumikertymän minimoimiseksi, muttei kuitenkaan harjan yli. Paneelijärjestelmän asennus onnistuu vuodenajasta riippumatta, kunhan katolla ei ole paljoa lunta", Tiiri selventää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tiiri huomauttaa, että vihreiden arvojen lisäksi paneelit ovat usein taloudellisesti kannattava investointi. "Nykyhinnoilla takaisinmaksuajat jo järkeviä, esimerkiksi vähän yli 10 vuotta. Usein ei muisteta miettiä sitä, että jos raha on jo tilillä, paneeleista saadaan todella hyvää korkoa". Tiirin mukaan aurinkopaneelijärjestelmä tuskin vaikeuttaa esimerkiksi kiinteistön myyntiäkään.

Tiirin arvion mukaan verkkoon syötettävän ylijäämäsähkön hinta rajoittaa tällä hetkellä eniten aurinkopaneelijärjestelmien yleistymistä. "Jos ylijäämäsähköstä maksettaisi kunnon hintaa tai yksityishenkilöt saisivat investoinnille tukea, homma varmasti kasvaisi valtavasti", hän pohtii.

Lähitulevaisuudessa Tiiri ei usko paneelijärjestelmien hinnan putoavan enää ratkaisevasti. "Laitteiden hinnat eivät todennäköisesti enää älyttömästi putoa, tekniikka toki kehittyy ja samankokoisesta paneelista saadaan enemmän tehoa", Tiiri arvioi. Asentajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota toimijan luotettavuuteen ja siihen, että asentajalla on vakuutukset kunnossa. "Omille asennuksilleni myönnän takuun".