Tomas Kjellman perää parempaa finanssi- ja maatalouspolitiikkaa – ”Yrittämisessä on uskallettava ottaa riskejä ja luotettava omaan näkemykseen"

Tomas Kjellmanin mukaan nykyinen tilanne ei ole kansantaloudellisesti kestävä, sillä osaamista jää paljon hyödyntämättä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tomas Kjellman

  • Ikä 60 v, Pedersören kunta
  • Kauppias, joka on opiskellut ”elämän yliopistossa”
  • Oli jo 15-vuotiaana lietteen levityksessä paikallisen yrittäjän kuskina, joten kokemusta lietteen levityksestä löytyy.

Tomas Kjellman myi ensimmäisestä pystyruuvisen apevaunun vuonna 1998. Siitä alkaen hän on ollut vakuuttunut tekniikan toimivuudesta. Pystyruuvia ja aperuokintaa ylipäätään vastustettiin, mutta turhaan. Kjellman korostaa, että yrittämisessä on uskallettava ottaa riskejä ja luotettava omaan näkemykseen, vaikka se vallitsevasta mielipiteestä eroaisikin.

Kun Kjellman aloitti yrittämisen 1980-luvulla, pankkien päätöksenteko oli lähellä yrittäjiä. Tällöin hyvällä liikeidealla sai rahoitusta paikallisesta pankista. Nykyään päätökset tehdään liian kaukana suorittavasta portaasta. Nykyisellä finanssipolitiikalla uusia yrittäjiä ei tule riittävästi. Juhlapuheet ja yrittäjyyskurssit eivät auta, kun alkupääoma aloittavalle yritykselle on kiven alla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maatalouspolitiikan vaikea ennustettavuus aiheuttaa jatkuvasti päänvaivaa sekä kauppiaille että maanviljelijöille. Moni välttämätön ja taloudellisesti kannattava investointi voi jäädä tekemättä politiikan heilahtelujen ja tukien maksatuksen viivästymisestä johtuen. Kjellmanin mukaan kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa olisi oltava riittävän pitkä tähtäin ja varma ennustettavuus, ennen kuin voidaan odottaa yritysten investointihalukkuuden kasvua.