Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ketjumurskain on oikea laite vesakoiden torjuntaan tienpientareilta – varovaisuus kuuluu kuljettajalle asetettaviin vaatimuksiin

Ketjumurskaimen käyttö vaatii ammattitaitoa ja varovaisuutta, mutta vesakoiden torjuntaan se on oikea laite.
Nostovarsien korkeudella on merkitystä leikkuupään ulottuvuuteen niitettäessä tienpinnasta tai siitä alaspäin ojanpientareelle. Tasaisella päärungon nivel sijoittuu nivelakselin korkeudelle. Matalilla leikkuukorkeuksilla leikkuupää laskeutuu lähemmäksi traktoria.
Nostovarsien korkeudella on merkitystä leikkuupään ulottuvuuteen niitettäessä tienpinnasta tai siitä alaspäin ojanpientareelle. Tasaisella päärungon nivel sijoittuu nivelakselin korkeudelle. Matalilla leikkuukorkeuksilla leikkuupää laskeutuu lähemmäksi traktoria. Kuva: Eemeli Linna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ketjumurskaimella saavutetaan tehokkain lopputulos kesällä, jolloin silppuuntuvat, kasvuvaiheessa olevat kannot kuivuvat, mikä vähentää jälkivesontaa. Pakkasella ajettaessa jäinen vesakko katkeaa pienemmällä teholla ja siistimmin kuin kesällä, mutta puut ovat talvella lepotilassa, joten vesakon silppuaminen talvella ei niin paljon verota sen elinvoimaa.

Heinikkoa niitettäessä leikkuupää tulee kulkea lähellä maan pintaa, jolloin kasvusto ei pääse väistämään leikkaavan ketjun edeltä. Sama pätee myös ohuessa pajukossa. Ilmiö on tuttu myös piennarmurskaimilla ajettaessa.

Ketjumurskaimella työskenneltäessä tulee olla varovainen. Ketju pyrkii kietoutumaan paksussa vesakossa runkojen ympärille, mikä aiheuttaa nykäisyjä ja iskukuormitusta. Varovaisuudella pystyy välttämään suurimmat vahingot ja törmäykset eli koneen hallinta on syytä olla selkärangassa.

Iskukuormituksen vuoksi kulmavaihteiden kiinnityspulttien kireys tulee tarkistaa muutaman käyttötunnin välein.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vesakkoa murskaava ketju on materiaaliltaan kompromissi kovasta ja pehmeästä. Liian kova ketjumateriaali katkeaa kiviin osuessaan, vaikka kulutuskestävyys onkin hyvä. Pehmeä taas kestää kiviä, mutta kuluu nopeasti.

Ketjumurskaimella ajettaessa portaaton voimansiirto traktorissa helpottaa, sillä eteneminen on hidasta tiheässä vesakossa ja jokaisen paksumman puun kohdalla on oltava valmis pysäyttämään. Ketjumurskaimen tehontarve ei ole kovin suuri, joten traktorin paino on tehoa tärkeämpi kokoa määrittävä tekijä.