Elho Tornado 560 -ketjumurskain tuo uutta ulottuvuutta vesakon kaatoon – nostolaitesovitteisen tehovesurin niittopää ulottuu viiteen ja puoleen metriin saakka

Vesakon valtaamien teiden ja peltojen pientareiden hoito on kovaa työtä koneille. Ketjumurskain on varsinkin kivisissä olosuhteissa varteen otettava vaihtoehto niittokoneille ja kelamurskaimille. Koneviesti kokeili, mihin Elhon Tornado -ketjumurskain kykenee.
Elho Tornado 560:llä onnistuu murskaus myös murskainpään pystyasennossa. Kuljetuskorkeus on suunnilleen sama kuin kuvassa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kapeimmillaankin Elho Tornado jää melko kauas traktorin oikeasta takapyörästä.
Kapeimmillaankin Elho Tornado jää melko kauas traktorin oikeasta takapyörästä. Kuva: Matti Turtiainen
Kulmavaihde on sijoitettu niin, että murskainta voi käyttää kaikissa nostopuomin asennoissa.
Kulmavaihde on sijoitettu niin, että murskainta voi käyttää kaikissa nostopuomin asennoissa. Kuva: Matti Turtiainen
Ketjumurskaimen leikkuupää on yksinkertainen. Kaksi silmukkaketjun pätkää on kiinni keskiössä.
Ketjumurskaimen leikkuupää on yksinkertainen. Kaksi silmukkaketjun pätkää on kiinni keskiössä. Kuva: Matti Turtiainen
Kiilahihnayksikkö tuo lisää ulottuvuutta ketjumurskaimelle. Hihnojen kireydet on muistettava tarkistaa aika ajoin.
Kiilahihnayksikkö tuo lisää ulottuvuutta ketjumurskaimelle. Hihnojen kireydet on muistettava tarkistaa aika ajoin. Kuva: Matti Turtiainen

Hoitamattomat peltojen ja teiden pientareet vesottuvat vauhdikkaasti muutamassa vuodessa. Perinteisesti pientareita on niitelty vanhoilla niittokoneilla tai kelamurskaimilla. Molemmat konetyypit ovat kuitenkin herkkiä rikkoutumaan kivisissä oloissa, eivätkä ne yleensä pysty vähänkään tukevampaan vesakkoon. Sen sijaan ketjumurskain on konetyyppinä sellainen, että sen uskaltaa viedä vähän järeämpäänkin risukkoon.

Elhon Sidechopper -murskainmallistossa on useita kelamurskainmalleja, mutta Elholta löytyy myös ketjumurskaimia. Ketjumurskaimet kulkevat Tornado-nimellä. Kahdesta Tornado-mallista pienempi, Tornado 440, on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, ja tälle kaudelle Elho toi sen rinnalle ulottuvamman 560-mallin, jonka saimme Koneviestin testiin loppukesästä.

Uutta ulottuvuutta

Tornado 560 on pikkuveljensä tavoin nostolaitesovitteinen ketjumurskain. Murskainpää on sama 1,6 metrin levyinen kuin 440-mallissa, mutta ulottuvuutta on saatu lisää runkoon ympätyllä kiilahihnavoimansiirtoyksiköllä. Traktorin keskilinjalta mitattuna niittopää ulottuu 5,5 metriin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tornado 560:n voimansiirto kulkee traktorin ulosotolta pitkällä nivelakselilla kiilahihnayksikölle, josta edelleen kulmavaihteen ja toisioakselin välityksellä murskauspään kulmavaihteelle. Itse murskauksesta huolehtii perinteiseen tapaan kaksi järeää keskiöyksikköön kiinnitettyä silmukkaketjua.

Ulottuvuuden lisääminen toi muutostarpeita nostopuomiin, joka on 440-mallia järeämpi. Lisäksi muutoksia on tehty kulmavaihteen sijaintiin. 560-mallin kulmavaihde on nostopuomissa, mikä mahdollistaa koneen käytön niittopään ja nostopuomin kaikissa asennoissa, kun toisioakselin murtokulma ei muutu puomia nostettaessa tai laskettaessa.

Murskausyksikössä on vakiona hydraulinen kallistus. Valmistaja ilmoittaa kallistuksen olevan kokonaan 50 astetta ja sen avulla ojan luiskien niitto käy helposti. Murskauspään voi vapauttaa myös kellunta-asentoon, jolloin se toimii samoin kuin Tornado 440:n vapaasti riippuva murskausyksikkö.

Murskausyksikön etupuolella on ketjunpätkillä varustettu suojaluukku, joka testikoneessa oli kiinteä. Lisävarusteena siihen on saatavissa hydraulinen nosto. Leikkurin takapuolella on kovasta kumista tehty suoja, joka valmistajan mukaan pysäyttää leikkurista sinkoavat oksat ja kivet vielä tehokkaammin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hydraulisen kallistustoiminnon ansiosta Elho Tornado 560:llä voi murskata ojan vastakkaisenkin luiskan.
Hydraulisen kallistustoiminnon ansiosta Elho Tornado 560:llä voi murskata ojan vastakkaisenkin luiskan. Kuva: Matti Turtiainen
Heinikon niittoon ketjumurskain ei ole ykkösvalinta. Heinä lähinnä kaatuu ketjujen edessä, mutta puutuneemmat varret toki murskautuvat.
Heinikon niittoon ketjumurskain ei ole ykkösvalinta. Heinä lähinnä kaatuu ketjujen edessä, mutta puutuneemmat varret toki murskautuvat. Kuva: Matti Turtiainen
Järeäkin vesakko murskaantuu, mutta siisti työnjälki voi vaatia pari ajokertaa.
Järeäkin vesakko murskaantuu, mutta siisti työnjälki voi vaatia pari ajokertaa. Kuva: Matti Turtiainen

Pieni tehontarve

Tornado 560:n painoksi valmistaja ilmoittaa 1220 kg, joka ei sinänsä ole paljon. Koneen runko kiilahihnayksiköineen on kuitenkin varsin pitkä, joten painopiste jää taakse. Toinen huomioitava seikka on koneen painopisteen sijoittuminen traktorin oikealle puolelle. Erityisesti ääriasennossa Tornadon kyydissä olon kyllä huomaa.

Traktorin tehontarve sen sijaan on varsin maltillinen, valmistajan ilmoituksen mukaan 50–90 kW:n traktoriteho riittää. Painoa sen sijaan suositellaan vetokoneelle minimissään 5000 kg. Nostolaitesovitus on Cat2:n mukainen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hydrauliikkaa kone tarvitsee kahden kaksitoimisen ja yhden yksitoimisen liitännän verran. Sivusiirto ja murskainpään kallistus toimivat kaksitoimisilla sylintereillä ja nostopuomia liikutetaan yksitoimisella sylinterillä. Mikäli murskauspään etuluukku halutaan hydraulitoimiseksi, tarvitaan luonnollisesti vielä yksi kaksitoiminen liitäntä.

Karua jälkeä

Testasimme Tornado 560:tä vaihtelevissa oloissa niin peltojen kuin metsäautotien pientareillakin. Testitraktorina oli Valtra 6750 (77 kW), jonka paino etukuormaimella varustettuna lienee valmistajan suositteleman minimin (5 000 kg) yli.

Kokeilumielessä liikkeelle lähdettiin pellon pientareiden horsmien ja roskaheinikoiden murskauksessa, ja pikkuhiljaa edettiin varsin järeäänkin kasvustoon. Tornadon murskausteho on erinomainen. Sormenpaksuisesta vesakosta etenimme ruokahalun kasvaessa jopa käsivarren paksuiseen kasvustoon, joka sekin kaatui ja murskautui tyveltä armotta. Järeämmässä vesakossa siistimpi työn jälki vaati toki kaksi ajokertaa.

Ketjumurskain on väkivaltainen kone ja työn jälki on roisia. Jälkivesoittumisen kannalta se on pelkästään positiivinen asia, sillä rikki revitty ja vähän pidempään kantoon jäävä kasvusto ei ole kokemusten mukaan läheskään yhtä herkkä kasvamaan uudelleen kuin siististi sahalla tai muulla leikkaavalla laitteella maan pintaa myöten niitetty vesakko.

Valmistaja suosittaa, että konetta käytetään enintään voimanoton nopeudella 750 r/min. Käytännössä käytimme Tornadoa 1000 r/min -ulosotolla, jolloin traktorin moottorin kierrokset jäivät varsin alhaisiksi. Tornadon tehontarve on tosiaankin maltillinen, kunhan ajonopeuden malttaa pitää tilanteeseen sopivana. Murskauspää ei niele määräänsä enempää, joten paksumpaa kasvustoa murskatessa vauhtia on pidettävä vähemmän.

Murskauspään työleveys (1,60 m) on sen verran pieni, että huolellinen pientareiden niitto vaatii useimmiten kaksi ajokertaa. Ojien luiskat voi ajaa myös ns. metsähallituksen puolelta kallistustoiminnon ansiosta kätevästi samalta puolelta ojaa.

Ketjumurskaimen etu esimerkiksi kelamurskaimeen verrattuna on sen hyvä kestävyys pientareilta valitettavan usein löytyville kiville. Tornado ei satunnaisista kivistä säikähtänyt, eikä vaurioita koneelle testin aikana tullut. Esteeseen ajettaessa Tornadon hydraulinen törmäyssuoja toimii joustavasti.

Ketjumurskain tekee työnsä myös murskauspää maanpinnasta ylemmäs kohotettunakin, joten epämääräisemmissä kohteissa kannattaa konetta sääliä nostamalla sitä reilusti maanpinnasta ylös. Suositus Tornadoa käytettäessä on muutenkin sen pitäminen nostolaitteen varassa koko työskentelyn ajan. Sängen pituus säädetään siis traktorin nostolaitteella ja murskauspään sivujalakset toimivat vain ketjukeskiön maahan osumisen estävinä rajoittimina. Tornadon runkoa ei kannata laskea liiaksi, sillä nostopuomi laskeutuu kyllä riittävän alas.

Tornado ulottuu hyvin piennarojien vastakkaiselle luiskallekin. Murskaimen paino tuntuu tällöin toki traktorissa eikä lisäpainotus vasemmalla puolella olisikaan pahitteeksi. Ilman vannepainojakin pysyttiin kuitenkin hyvin suunnassa.

Kiilahihnayksikön tuoma lisä rungon liikevaraan on reilu metri. Ääriasennoissa ensiöakseli ja murrokset joutuvat tiukalle, mutta suoriutuivat hyvin. Akselin tärinä oli näissä tilanteissa kuitenkin tiukassa paikassa melkoista. Runko kannattanee pitää lähellä keskiasentoa aina, kun mahdollista ja hakea koneen ulottuvuus ajolinjaa muuttamalla.

Kapeimmillaankin eli äärivasemmalle siirrettynä Tornado 560:n murskauspää jää melko kauas traktorin oikeasta takapyörästä. Kapealla metsätiellä ajolinja pitikin hakea aivan tien vasemmasta reunasta.

Tornado-ketjumurskain on omimmillaan esimerkiksi metsäteiden ja kyläteiden pientareiden vesakkopuskien niitossa. Vaikka ketjumurskainta ei olekaan suunniteltu varsinaisesti heinikoiden murskaukseen, oli sitäkin kokeiltava. Vähänkin paksummat korret murskautuvat helposti, mutta heinämäiset kasvit lähinnä kaatuvat ketjujen vaikutuksesta. Kapea työleveyskin jarruttaa Tornadon käytön ainoastaan pienille monimuotoisuus- ja hiilensidontapelloille.

Kaiken kaikkiaan Tornado-ketjumurskain jätti testin perusteella mielikuvan pystyvänä ja kestävänä piennarmurskaimena. Heinikoiden murskaukseen on omat koneensa ja vesakoiden murskaukseen omansa. Jälkimmäiseen käyttökohteeseen Elhon Tornado on oivallinen valinta.

Katso myös Video-osiosta video, jossa Elho Tornado on työssään vesakon kimpussa!