Eurooppalaisena yhteistyönä tehty seitsemän kurottajan vertailu antoi yllättävät tulokset – kurottajan valinnassa ratkaisee työmaa ja siellä tarvittavat ominaisuudet

Kurottajan valinnassa on ratkaisevaa, mitä koneella tehdään ja mitkä ominaisuudet kyseisissä tehtävissä korostuvat. Suuri kurottajavertailu avaa seitsemän koneen ominaisuuksia ja antaa näkökohtia kurottajavalinnan onnistumiseksi. Testitulos on vain puolet totuudesta. Mukana suuressa kurottajavertailussa olivat seuraavat koneet: Bobcat TL 43.80 HF Agri, Claas Scorpion 741 Varipower, JCB 542-70 AgriXtra, Kramer KT407, Manitou MLT 741-140 V+, Merlo TF42.7TTCS-145-CVTronic sekä New Holland TH7.42 Elite.
Tanskassa järjestettyyn pohjoismaiseen kurottajatestiin saatiin koneita seitsemältä eri valmistajalta. Mukana olivat Bobcat, Claas, JCB, Kramer, Manitou, Merlo sekä New Holland.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Keräsimme vertailuun seitsemän erilaista kurottajaa, joissa yhteisenä tekijänä on neljän tonnin nostokapasiteetti ja seitsemän metrin nostokorkeus. Testissä selvitettiin koneiden eroja ja erilaisten teknisten ratkaisujen vaikutuksia käytettävyyteen.

Vertailuun osallistuneiden merkkien lisäksi testikutsun saivat myös Case, Dieci, Faresin ja Massey Ferguson, mutta nämä valmistajat eivät pystyneet tällä kertaa toimittamaan sopivaa konetta vertailuun.

Annoimme koneille pisteitä teknisen suorituskyvyn perusteella. Tämän lisäksi kuljettajat arvioivat koneiden käytettävyyttä erilaisissa töissä. Testin aikana kävi ilmi, että kaikilla seitsemällä koneella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Vertailussa ajettiin, mitattiin ja työskenneltiin kurottajilla vaihtelevissa olosuhteissa ja tehtävissä yli kahden viikon ajan. Pisteitä annettiin koneille alkaen hyttiin nousun helppoudesta aina työlaitteen lukitukseen – ja kaikkeen siltä väliltä. Testi toteutettiin yhteistyössä tanskalaisen ja hollantilaisen ammattilehden kanssa ja testiajot tehtiin Tanskassa. Sertifioidut mittaukset vertailuun teki, kuten aiemmissakin vertailuissa, Eurofins Expert Services Oy.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suuri kurottajavertailu:

  • Vertailussa seitsemän kurottajaa, jotka nostavat noin neljän tonnin taakan seitsemään metriin
  • Mukana olleet kurottajat: Bobcat TL 43.80 HF Agri, Claas Scorpion 741 Varipower, JCB 542-70 AgriXtra, Kramer KT407, Manitou MLT 741-140 V+, Merlo TF42.7TTCS-145-CVTronic sekä New Holland TH7.42 Elite
  • Vertailu toteutettiin Tanskassa yhdessä hollantilaisen ja tanskalaisen ammattilehden kanssa
Bobcat TL 43.80 HF Agri: Näyttävänvalkoisessa Bobcatissa on ryhmän suurin (190 l/min) hydrauliikkapumppu ja sen myötä nopealiikkeinen puomi. Vaihteistosta emme erityisesti pitäneet, aluevaihde on mekaaninen. Uudistettujen Agri-mallien myötä valmistaja panostaa maatalouskurottajien markkinoille.
Bobcat TL 43.80 HF Agri: Näyttävänvalkoisessa Bobcatissa on ryhmän suurin (190 l/min) hydrauliikkapumppu ja sen myötä nopealiikkeinen puomi. Vaihteistosta emme erityisesti pitäneet, aluevaihde on mekaaninen. Uudistettujen Agri-mallien myötä valmistaja panostaa maatalouskurottajien markkinoille. Kuva: Marcus Pasveer
Claas Scorpion 741 Varipower: Claas Scorpion ei suoritunut testimme millään osa-alueella erityisen hyvin tai huonosti, se on keskitasoa. Tietyllä tavalla kone oli kuitenkin kaikkien kaveri. Voimansiirrossa on monipuoliset käyttömahdollisuudet, esimerkiksi harjan käyttö onnistuu polkimiin koskematta.
Claas Scorpion 741 Varipower: Claas Scorpion ei suoritunut testimme millään osa-alueella erityisen hyvin tai huonosti, se on keskitasoa. Tietyllä tavalla kone oli kuitenkin kaikkien kaveri. Voimansiirrossa on monipuoliset käyttömahdollisuudet, esimerkiksi harjan käyttö onnistuu polkimiin koskematta. Kuva: Marcus Pasveer
JCB 542-70 AgriXtra: Englantilaiset käyttivät 7,1 miljoonaa euroa uuden ohjaamon suunnitteluun – se arvioitiinkin testissämme ryhmän parhaaksi. Myös hydrostaatin ja powershiftin parhaat puolet yhdistävä voimansiirto on sivistynyt. JCB:n suoritus pelkästään teknisesti arvioiden oli kuitenkin ryhmän heikoin.
JCB 542-70 AgriXtra: Englantilaiset käyttivät 7,1 miljoonaa euroa uuden ohjaamon suunnitteluun – se arvioitiinkin testissämme ryhmän parhaaksi. Myös hydrostaatin ja powershiftin parhaat puolet yhdistävä voimansiirto on sivistynyt. JCB:n suoritus pelkästään teknisesti arvioiden oli kuitenkin ryhmän heikoin. Kuva: Marcus Pasveer
Kramer KT407: Kompakti Kramer on tasapainoinen ja käteen sopiva kone. Sen parhaita puolia ovat ohjaamoon kulku ja portaikko, jotka todettiin testin parhaaksi. Kone ponkaisee nopeasti liikkeelle, mutta osa puomin liikkeistä on hitaahkoja. Kramerista näkyy konserniyhteys esimerkiksi Wacker-Neusonin maansiirtokoneisiin.
Kramer KT407: Kompakti Kramer on tasapainoinen ja käteen sopiva kone. Sen parhaita puolia ovat ohjaamoon kulku ja portaikko, jotka todettiin testin parhaaksi. Kone ponkaisee nopeasti liikkeelle, mutta osa puomin liikkeistä on hitaahkoja. Kramerista näkyy konserniyhteys esimerkiksi Wacker-Neusonin maansiirtokoneisiin. Kuva: Marcus Pasveer
Manitou MLT 741-140 V+: Manitoun laatuvaikutelma ohjaamossa ja työskenneltäessä on hyvä, mutta mittaustulokset olivat vähemmän vakuuttavia. Totesimme erikoisen kuormausvivun hyväksi ratkaisuksi. Koneessa on lisäksi keskimääräistä enemmän automatisoituja toimintoja ja ohjelmointimahdollisuuksia.
Manitou MLT 741-140 V+: Manitoun laatuvaikutelma ohjaamossa ja työskenneltäessä on hyvä, mutta mittaustulokset olivat vähemmän vakuuttavia. Totesimme erikoisen kuormausvivun hyväksi ratkaisuksi. Koneessa on lisäksi keskimääräistä enemmän automatisoituja toimintoja ja ohjelmointimahdollisuuksia. Kuva: Marcus Pasveer
Merlo  TF42.7TTCS-145-CVTronic: Merlo poikkeaa testiryhmän muista kurottajista useammallakin eri tavalla. Italialaisvalmistaja on tehnyt teknisesti katsoen huipputuotteen, mutta käytettävyydessä ja erityisesti muutamissa yksityiskohdissa olisi kuitenkin vielä parantamisen varaa.
Merlo TF42.7TTCS-145-CVTronic: Merlo poikkeaa testiryhmän muista kurottajista useammallakin eri tavalla. Italialaisvalmistaja on tehnyt teknisesti katsoen huipputuotteen, mutta käytettävyydessä ja erityisesti muutamissa yksityiskohdissa olisi kuitenkin vielä parantamisen varaa. Kuva: Marcus Pasveer
New Holland TH7.42 Elite: New Holland ei koreile turhilla toiminnoilla tai nappuloilla: kone on helppo ja yksinkertainen käyttää. Ja lisäksi vahva! New Holland oli testimme ainut powershift-vaihteistolla varustettu kone, joten se lähtee liikkeelle heti kun ajosuunta valitaan ja konetta on myös pidäteltävä jarruilla.
New Holland TH7.42 Elite: New Holland ei koreile turhilla toiminnoilla tai nappuloilla: kone on helppo ja yksinkertainen käyttää. Ja lisäksi vahva! New Holland oli testimme ainut powershift-vaihteistolla varustettu kone, joten se lähtee liikkeelle heti kun ajosuunta valitaan ja konetta on myös pidäteltävä jarruilla. Kuva: Marcus Pasveer

Yllättäviä tuloksia

Suurin osa koneista toimitettiin hydrostaattisilla vaihteistoilla. New Holland TH7.42 Elitessä oli kuusinopeuksinen powershift-vaihteisto. JCB taas erottautui omalla DualTechVT- vaihteistollaan, joka koostuu sekä hydrostaattisesta että kolmiportaisesta powershift-vaihteistosta. Vaihteistojen osalta eri koneet, jopa hydrostaattiset keskenään, käyttäytyivät eri tavalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nostovoimien osalta havaitsimme, että lähes kaikki koneet nostivat käytännön tilanteessa enemmän kuin valmistajat lupaavat. Osa koneista sai tulokseksi lähes tonnin luvattua enemmän.

Oikea kone työhön

Kurottajan hankkimista yleensä harkitaan, kun tehtävänä on nostaa ja siirtää taakkoja paljon ja korkealle. Tällaisessa kurottaja on yleensä parempi kuin esimerkiksi etukuormaimella varustettu traktori. Kurottajalla taas on rakenteensa johdosta muutamia heikkouksia – kuten esimerkiksi puomin takia näkyvyys oikealle – mutta näidenkin osalta havaitsimme tapahtuneen kehitystä.

Koneiden käytettävyyden selvittämiseksi mitattiin muun muassa kääntösäteet, kulmakäännökset, työkierrosten nopeudet sekä matkustamon melu sertifioiduilla laitteilla
Koneiden käytettävyyden selvittämiseksi mitattiin muun muassa kääntösäteet, kulmakäännökset, työkierrosten nopeudet sekä matkustamon melu sertifioiduilla laitteilla Kuva: Marcus Pasveer

Näin testi tehtiin

Teimme syys–lokakuussa kurottajilla tiiviin työjakson Jyllannin keskiosassa Tanskassa. Koneita testattiin hiekkamontulla ja kaikilla ajettiin kuljetustesti, joka koostui 23 kilometriä pitkästä ja mäkisestä reitistä 12,6 tonnin painoisen Krampe-perävaunun kanssa. Kuljetustesti valaisi vaihteistojen toimintaa eri kuormitustilanteissa. Polttoaineenkulutuksen mittaaminen vaati todella paljon aikaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneilla tehtiin myös normaaleja maatilan töitä, kuten lannan kuormausta ja paalien pinoamista 850 lehmän lypsykarjatilalla.

Tilalla tehtiin karjatilan tavanomaisten töiden lisäksi myös maansiirtotöitä ja siirtoajoa eli oikeastaan kaikkea sellaista, mitä kurottajalla yleensä tehdään. Ohjaamoiden osalta selvitettiin näkyvyydet eri suuntiin ja Eurofins Expert Servicen avustuksella mittasimme koneiden suurimman nostovoiman. Tätä varten koneet asetettiin erikoisvalmisteiseen testipenkkiin.

Koneiden käytettävyyden selvittämiseksi mitattiin kääntösäteet, kulmakäännökset, työkierrosten nopeudet, matkustamon melu sertifioiduilla laitteilla ynnä paljon muuta. Testitulos muodostuu kokonaisuutena kaikesta tästä.

Kiitokset

Tämän mittakaavan testi ei olisi ollut mahdollinen ilman laajamittaista tukiverkostoa ja apua. Ensimmäisenä kiitokset kuuluvat kaikille seitsemälle konemerkille testiin osallistumisesta. Suuri kiitos kuuluu myös Krampelle ja tanskalaiselle konekauppiaalle TBS Maskinpowerille, joka toimitti uuden Krampe Kipper -perävaunun testiä varten. Polttoainemittausten ja tankkausten joustavuus perustui siihen, että Cogétil Scandinavia toimitti siirrettävän dieselsäiliön testin käyttöön, kiitos siitä.

Meillä oli ilo ajaa koneilla maatilaolosuhteissa Elmegaardenilla, tanskalaisella Lars Kristensenin omistamalla maitotilalla, kiitos tästä. Kiitos myös BC Sandpitille, joka antoi meille mahdollisuuden testata kaikkia koneita näissä hiekkamontun raskaissa ja pehmeissä olosuhteissa.

Suurin kiitoksemme kuuluu Finn ja Poul Bräuner I/S:lle keskeisestä toimipaikasta testin suorittamisen kannalta sekä koneiden sijoituspaikasta testin ajaksi. Lopuksi, mutta ei lainkaan vähäisimpänä, kiitos kaikille testin organisoineille ja siihen osallistuneille lehdille: Koneviesti, Suomi, Trekker Magazine, Hollanti. TraktorTech, Tanska.

Kuvat: Marcus Pasveer. Grafiikka: Jukka-Pekka Lindbäck. Testiryhmä, mittaukset: Eurofins Expert Services Oy, Matti Serenius.

Sinua saattaa kiinnostaa myös seuraavat kurottajavertailun koskevat artikkelit:

Kurottajien ohjaamojen suunnittelussa on monenlaisia ratkaisuja – ohjaamolla on suuri vaikutus käytettävyyteen

Kurottajia vertailtaessa hydrostaattinen voimansiirto keräsi pisteitä – momentinmuuntimessa kuitenkin omat hyvät puolensa

Kurottajavertailun lopputuloksissa voittaja erottautui etenkin käyttöominaisuuksillaan – hintojen vertailu osoittautui vaikeaksi

Katso, millaisissa olosuhteissa kurottajavertailu tehtiin Tanskassa – testiympäristönä mm. maatila ja hiekkamonttu