
Lietevaunu rakentaminen haponkestävästä teräksestä – kevyt lietevaunu säästää peltoa






Timo Pirilän on valmistanut useita lietevaunuja omaan käyttöönsä. Tilalla on käytössä omatekoinen, kevyt levitysvaunu ja omaa valmistetta oleva siirtovaunu.
Uusin lietevaunu on tehty aikaisempien vaunujen tapaan haponkestävästä teräksestä ja varustettu akseleiden pakko-ohjauksella.
Hitsaustekniikka halussa
Pirilän uusimman vaunun säiliö on tehty vain 3 millimetriä paksusta haponkestävästä teräksestä. Ison, tilavuudeltaan noin 12,7-kuutoisen säiliön hitsaaminen näin ohuesta materiaalista on erittäin vaativa tehtävä, johon Timo Pirilällä on onneksi tarvittava osaaminen. ”Säiliötä on tuettava keskeltä ja se on hitsattava pyörivien rullien päällä ja oikeassa järjestyksessä, jotta se ei lytisty tekovaiheessa kokoon” kertoo Timo. ”Valmis säiliö kestää sen sijaan 13 tonnin kuorman sekä vaunun omapainon aiheuttamat ja levitystyöstä johtuvat rasitukset. Olen tehnyt samaa tekniikkaa ja 3 mm levyä käyttäen myös 24 kuution siirtovaunun, joka on ollut jo useita vuosia ajossa”.
Vetopuomi ja akseleiden korvakkeet on hitsattu levystä taivutettuun apurunkoon, joka on puolestaan hitsattu kiinni säiliöön.
Vaunun paino on hieman alle kolme tonnia, akselit ja renkaat ovat painavimmat komponentit.
Pintalevitys onnistuu pienemmällä kalustolla
Liete levitetään pintalevittimellä, koska se on rakenteeltaan kevyt. Vaunun veto onnistuu alle 90 hevosvoimaisella ja alle 5 tonnia painavalla traktorilla, koska vaunun vetovastus on pintalevityksen vuoksi pieni.
Pintalevityksen hajuhaitat ovat levityshetkellä suuremmat kuin multaimilla, koska hienojakoiset lietepisarat kulkeutuvat tuulen mukana. Pellon pintaan levitetty liete ei haise merkittävästi enemmän, kunhan liete mullataan nopeasti levityksen jälkeen.
Mikäli vaunuun asennettaisiin multain, niin vaunun rakenteen olisi oltava huomattavasti raskaampi, vaikka säiliö ei olisi yhtään suurempi. ”Multain on hyvä keksintö, mutta osa sen hyödyistä menetetään sen tuoman lisäpainon vuoksi”, perustelee Timo Pirilä.
Kääntyvät akselit kuorma-autosta
Pirilän vaunussa on kaksi pakko-ohjattua akselia, jotka ovat peräisin kuorma-autoista. Toinen etuakseleista on peräisin Scaniasta ja toinen Volvosta. Erimerkkisten akseleiden käytöstä on hyötyä, koska niissä on eri ohjausgeometria. Vaunun etummainen akseli kääntyy suhteessa vähemmän kuin taka-akseli, mikä helpottaa kääntymistä. Etummaisen ja takimmaisen akselin etäisyys vetosilmukasta on eri, minkä vuoksi myös pyörien optimaalinen kääntökulma on eri.
Pyörien käännön hydraulijärjestelmä on suljettu, eli siinä olevan öljyn määrä ei muutu. Järjestelmä paineistetaan käsikäyttöisellä hydraulipumpulla.
Järjestelmään kuluu akseleissa olevien kääntösylintereiden lisäksi traktorin ja vaunun välissä olevat 2 sylinteriä. Sylinterin toinen pää on kiinnitetty irrotettavalla nivelellä traktorin vetokoukun vieressä olevaan kytkentäpalloon, toinen pää on kiinni lietevaunun vetopuomissa. Sylinterien männät liikkuvat ja öljy virtaa järjestelmässä, kun traktori kääntyy. Pyörät kääntyvät suhteessa traktorin ja vaunun välisen asennonmuutoksen suhteessa.
”Oikean ohjausgeometrian löytäminen olikin säiliön teon ohella yksi projektin haastavimmista vaiheista”, toteaa Timo Pirilä. ”Akseleiden löytämisessä oli tuuria, sillä nämä erimerkkiset akselit kääntyvät juuri oikeassa suhteessa”.
Seuraavan vaunun teko on jo helpompaa
Pakko-ohjatuilla akseleilla varustettu vaunu on todella ketterä. Vaunu kääntyy pienessä tilassa ja pellolle meno onnistuu hyvin, vaikka liittymä olisi kapea. Ohjaus vähentää vetotehon tarvetta merkittävästi varsinkin pehmeällä pellolla. Ohjaavat akselit säästävät myös nurmen pintaa.
Pirilän vaunulla on tähän mennessä ajettu 600 kuormaa. ”Vaunu on toiminut odotusten mukaisesti eikä suuria muutostarpeita ole vielä ilmennyt” vakuuttavat Timo ja Lauri Pirilä. ”Teemme seuraavaan vaunun pakko-ohjatun akseliston, koska sen edut ovat kiistattomat. Seuraavan vaunun teko on tietysti jo huomattavasti helpompaa!”
Osaston luetuimmat
- Lietteen hajalevitys on pannassa monessa Euroopan maassa – hajalevitys saattaa pian olla liipasimella myös Suomessa
- Näin syntyy sala-ojaa ilman automatiikkaa 45-vuotiaalla Ketju-Maralla – kunnostettu salaojakone on kustannustehokas vaihtoehto korjaus- ja täydennystyömaille
- Liete siirtyy maan alla – Heikkilän tilalla 6 km maanalaista lieteputkea
- Tuorehakekattilan käyttö vähentää hakkeen varastointitarvetta – Katteluksen Broiler Oy ensimmäisiä kattilan hankkineita
- 700-sarjan Fendt muutettiin sähkökäyttöiseksi hollantilaisen maahantuojan toimesta − etunostolaitteeseen kiinnitetyn akkupaketin ansiosta traktorilla voidaan ajaa 24/7
- Paluuaura, jolle kaarteet ovat täysin normaaleja – alkaako Ovlacin maahantuonti uudelleen?
- Valtran uusi Q-sarja on kauan odotettu portaaton — sarjan traktorit valmistetaan Suolahdessa