Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Suvi Rantalan ura on kulkenut maailmalta maalle – ruoan tuotannon huoltovarmuus huolestuttaa

42-vuotias Suvi Rantala päätyi lapualaisen broileritilan emännäksi monien mutkien kautta. Liiketalouden koulutuksesta on kuitenkin hyötyä myös maataloudessa.
Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Kun eläimet ja ympäristö voivat hyvin, niin silloin myös itse tuottaja voi hyvin”, kertoo Rantalan Broileri Oy:n omistava Suvi Rantala. 70 000 broilerin tilaa pyörittävän naisen tie alalleen ei ole ollut aivan tavanomainen, sillä koulutukseltaan Suvi on mainonnan ja yritysviestinnän tradenomi. Parisuhdekuvioiden myötä kuitenkin työ pääkaupunkiseudun vilinässä vaihtui kotitilan yrittäjäksi Lapualla.

”Aluksi ajattelin, menikö neljä vuotta opiskelua hukkaan, mutta nyt osakeyhtiönä toimivaa yritystä hoitaessani olen huomannut koulutuksesta olleen runsaasti hyötyä.”

Alassa Suvia kiinnostaa etenkin sen haastavuus. Jokainen broilerierä on erilainen, ja toimintaa voi aina parantaa. Oman työn jälki näkyy myös tällä alalla.

”Suorittajaihmisenä pyrin aina tekemään asiat paremmin. Kasvatusolosuhteita voi aina kehittää yhä tasaisemmiksi ja paremmiksi. Laadukkaat rehuraaka-aineet ja onnistuminen omassa vehnäsadossa, jota syötetään tehdasrehun lisäksi, ovat omalta osaltaan asioita, jotka takaavat onnistuneen kasvatuserän. Terveet ja hyvinvoivat linnut ovat kaiken kasvatuksen A ja O.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vapaus viehättää

Suvin mielestä vastuullisessa ammatissa hyvää on myös vapaus – töitä voi tehdä omalla ajalla, vaikka vuosittaiset seitsemän broilerierää toki rytmittävätkin työntekoa. Peltotyöt ovat ulkoistettu urakoitsijalle.

”Kamalan vaikeaa ajatella, että pitäisi olla tietyssä paikassa klo 8–16. Koskaan ei ole samanlaista vuotta. Koskaan ei ole helppoa, mutta ei tämä ainakaan yksitoikkoista ole. Kasvatus on riskialtista hommaa, kun ollaan tekemisissä elävien eläinten kanssa. Stressinsietokykyä vaaditaan runsaasti”, Suvi kertoo.

Arjelle vastapainoa tuovat luottamustehtävät. Suvi ei aina halua olla saappaat jalassa ja haalarit päällä, vaan haluaa vaikuttaa asioihin myös laajemmin. Helsingissä opiskelleena hän tietää, että elämä voisi olla myös hyvin erilaista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tässä työssä pitää tykätä olla aika paljon kotona. Kaupungissa näkisi enemmän ystäviä, ja voisi lennosta mennä vaikka syömään tai lasilliselle. Sitä ei täällä ole, vaan asiat pitää järjestää erikseen. Joskus onkin tasapainon vuoksi hyvä vetää korkkarit jalkaan ja jakkupuku päälle.”

Huolta huoltovarmuudesta

Maailman nopeasti sekoittanut pandemia on vaikuttanut moniin asioihin myös ruuan tuotannossa. Suvi kertoo, että ilman kotimaista ruokaa tai energiantuotantoa olisimme aika pian yksin pohjolan perukoilla.

”Jos koronassa on ollut jotain hyvää, niin ihmiset ovat alkaneet arvostaa enemmän puhdasta kotimaista ruokaa ja etenkin sen olemassaoloa. Toivon tämän jatkuvan myös myöhemmin. Keskustelua on hyvä pitää yllä – ihmisiä ei tarvitse pelotella, mutta huoltovarmuus ei ole mikään vitsi.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alansa ammattilainen: Suvi Rantala:

  • Ikä ja asuinkunta: 43 vuotta, Lapua
  • Ammatti: Yrittäjä Rantalan Broileri Oy
  • Harrastukset: Työnteko, lumilautailu, Elvis-koira

Lue myös aikaisemman Alansa ammattilainen -juttusarjan osa:

Mika Väkeväinen on kulkenut perinteisen polun metsäkoneyrittämiseen – metsäalan negatiivinen julkisuuskuva harmittaa