Ideasta tuotteeksi

Aiemmin Idea-Keksi kehitti lumikauhan ja hiekoittimen yhdistelmän. Myös tälle etsitään vielä valmistajaa. Yritys pyrkii aktiivisesti kehittämään etenkin työmenetelmiä, joilla urakointia voitaisiin tehostaa.
Aiemmin Idea-Keksi kehitti lumikauhan ja hiekoittimen yhdistelmän. Myös tälle etsitään vielä valmistajaa. Yritys pyrkii aktiivisesti kehittämään etenkin työmenetelmiä, joilla urakointia voitaisiin tehostaa. Kuva: Arto Turpeinen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Pekka Vänninmaja, Veli-Pekka Hartikainen ja Juhani Mantsinen uskovat Motokon korvaavan esim. kaapelointityömaalla vähintään yhden ylimääräisen koneen.
Pekka Vänninmaja, Veli-Pekka Hartikainen ja Juhani Mantsinen uskovat Motokon korvaavan esim. kaapelointityömaalla vähintään yhden ylimääräisen koneen. Kuva: Arto Turpeinen

Vuonna 2016 perustetun Idea-Keksi Oy:n tavoitteena on jalostaa hyvät ideat kaupallisiksi tuotteiksi. ”Idealinkona” toimii Juhani Mantsinen, jonka pohdintojen perusteella uusia ajatuksia on pyritty tuomaan markkinoille. Aiemmin on esitelty lumikauhan ja hiekoittimen yhdistelmä. Juttu on luettavissa Koneviestin numerosta 5/2019. Nyt esiteltiin Motoko-yhdistelmäkone. Tuotemerkki on Jussi Mantsinen.

Molempien tuotteiden perusidea on nykyisten työmenetelmien tehostaminen. Pekka Vänninmaja kertoo nykyisen valmistuksen olevan liian tuotantokeskeistä.

”Maailmassa on noin 40 kaivukoneiden ylävaunujen valmistajaa, mutta ne keskittyvät ainoastaan koneiden rakentamiseen, eikä koneella tehtävään työhön. Mielestäni työmenetelmien parantaminen olisi ykkösasia”, Vänninmaja kertoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vänninmajan ajatukset ovat ymmärrettäviä, sillä rakennusalan tehottomuus on tunnistettu myös valmistajien puolelta. Yleensä ratkaisuksi ehdotetaan uusia teknologioita, kuten erilaisia ohjausjärjestelmiä ja automaatiota. Näissäkin tapauksissa täysin uudet työtavat ovat sivuroolissa.

Työtapojen kehittäminen tärkeää

Työtapojen kehittäminen on Hartikaisen mukaan tärkeää etenkin taloudellisesti haastavina aikoina. ”Työvoimakustannukset ovat varsin suuret, joten etenkin vaikeina aikoina työmenetelmien parantamisen ja tehokkuuden lisäämisen pitäisi olla ykkösasia”.

Idea-Keksin toiminta poikkeaa rutkasti perinteisistä toimintamalleista, sillä tavoitteen on huomioida liiketaloudellisen ajattelutavan lisäksi myös tuotantotekniset seikat. Tuotetta suunniteltaessa hyödynnetään esim. 3D-mallinnusta – lopputuloksena on täydellinen logiikkakaavio tuotesuojauksineen sekä demolaite, jonka kautta hyötykohtia on mahdollista esitellä käytännössä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka kolmikolla onkin vuosikymmenten mittainen kokemus laitteiden tuotteistamisesta ja itse rakentamisesta, niin rahoittajilla on ollut vaikeuksia ymmärtää lähestymistapaa. Vänninmajan mukaan perinteisten projektirahoittajien keskuudessa on osittain vallinnut suoranainen ymmärtämättömyys uutta toimintamallia kohtaan.

Tuoteoikeudet myytävänä

Hyödyllisyysmallien ja patenttien hakeminen on kokonaisuudessaan kallis prosessi. Lisäksi päälle tulevat vuosimaksut. Motokon suojaaminen Euroopan laajuisesti on maksanut Idea-Keksille kymmeniä tuhansia euroja.

Idea-Keksin tavoitteena ei siis ole valmistaa innovaatioitaan itse, vaan myydä oikeudet ulkopuoliselle taholle. Hiekoituskauhan suhteen neuvottelut olivat jo pitkällä, mutta koronapandemia toi mutkia matkaan, sillä konepajat eivät kevään hankalassa tilanteessa halunneet ottaa riskiä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Osaltaan Idea-Keksin poikkeukselliseen lähestymistapaan vaikuttaa kolmikon ikä.

”Me alamme olla jo vanhoja miehiä, eikä potku enää riitä oman valmistuksen käynnistämiseen. Ikä taisi hivenen vaikeuttaa myös rahoitusneuvotteluita. Jatkamme kuitenkin potentiaalisten yhteystyökumppaneiden kartoittamista aktiivisesti”, Mantsinen lopettaa.