Huolto ja Työkalut
Kokeilu Pfanner BOA

Itävaltalainen työvaatevalmistaja Pfanner on tuonut markkinoille ensimmäiset pikakiristimelliset metsurin turvakengät – nyt ei nauhat löysty!

"Ei tuu metsätöissä nauhat kestämään", kommentoidaan yleistyneitä metsurin turvakenkiä. Mutta nyt eivät nauhat varmasti katkea, sillä Pfanner on tuonut markkinoille vaijerinauhoilla kiristyvät BOA-metsuriturvakengät.
Tommi Hakala
Kiristäminen ja löystyttäminen onnistuu myös käsineet kädessä, eli kengät saa hyvin nopeasti kiristettyä vaikka kesken työskentelyä. Kenkien päämateriaali on haljasnahkaa, saumat kriittisimmissä kohdissa peräti nelinkertaisesti ommellut. Etuosan joustavimmassa kohdassa on lisänä keltaiset muoviniittaukset.

Muovitettuihin vaijereihin perustuvalla BOA -kiristysmekanismilla varustettuja turvakenkiä on ollut jo hetken markkinoilla. Nyt patentoitu ratkaisu on yhdistetty myös moottorisahakäyttöön hyväksyttyihin turvakenkiin. Ensimmäisenä sen toteutti itävaltalainen varustevalmistaja Pfanner. Uutuudet esiteltiin Agritechnica 2019 -näyttelyssä. Koneviesti tilasi kengät heti kokeiltavaksi, kun niitä tuli Suomeen saataville.

Muutakin kuin nauhojen kadotus

Uutuuskengät ovat kokonaan uudet, eivätkä vain aikaisemmat mallit varustettuna vaijerikiristyksellä. Kenkien rakenne on suunniteltu vain tähän kenkämalliin. Samalla pois on jätetty nauhakiristykseen kuuluneet metalliset nauhalenkit. Ne ovat korvattu harvemmassa sijaitsevilla, leveillä muovisilla vaijeriohjaimilla. Lenkkimäärä on voitu pienentää, sillä ohjain on lenkkiä leveämpi ja kiristys jakautuu laajemmalle alueelle.

Kenkien alaosa on mustaa, erittäin vahvaa ja jäykkää kumityyppistä kangasta. Varsinainen kenkäosa on punaista haljasnahkaa. Varren takapuolella on harmaata, liukaspintaista ja kulutuskestävää kangasta. Kenkien sisällä on Sympatex -kalvo, eli kengät ovat vedenpitävät.

Pääsääntöisesti saumat ovat kaksinkertaiset, mutta alaosassa jopa nelinkertaiset – lisättynä vielä muovisilla niiteillä! Kaiken päälle yksi saumoista kiertää niittien ympäri, estäen niitatun kohdan repeämisen.

Kevyet

Pfanner on panostanut kengissään Keski-Euroopan rinnetyöskentelyyn. Jokainen säästynyt gramma jaloissa vähentää sahaajan rasittumista. Uutuuskengissä onkin radikaalisti hyväksytettynä lasikuituinen varvassuoja. Se ja puuttuvat metalliset nauhalenkit ovat mahdollistaneet kenkien keventämisen. Huolimatta siitä, että kengät täyttävät luokan 2 vaatimukset (24 m/s), parin paino on vain 1 kilo (koko 41).

Tuplakiristys

Koska moottorisahakäytön kengissä on oltava korkeat varret, on usein nauhojen koukuissa käytetty kantapään kohdalla ns. lukkokoukkua. Sen avulla on mahdollista kiristää varsi ja alaosa eri kireyteen. Pfanner on korvannut tämän ratkaisun kahdella erillisellä kiristyksellä. Alempi kiristin ja sen vaijeri ulottuvat nilkan alapuolelle, ylempi kiristää vain varren. Näin kenkien kireys on säädettävissä yksilöllisesti ylä- ja alaosassa.

Koska vaijerit ovat muovipinnoitettu teräsvaijeria, niiden kireys ei muutu kosteilla keleillä. Toisaalta taasen sormivoimat rajoittavat myös liian kiristämisen ja sen myötä mahdollisen verenkierron heikkenemisen. Kiristysmekamiin on saatavissa korjaussarja (hintaluokka n. 20 e), jolla mahdollisesti vaurioitunut kiristysmekanismi vaijereineen on vaihdettavissa. Vaihto onnistuu muutamassa minuutissa. Vaijerin notkeus mahdollistaa myös tilapäisesti vaijerin sitomisen normaalilla solmulla, jos kiristin hajoaa.

Erittäin mukavat

Jo ensimmäisenä päivänä havaitsi kenkien mukavuuden jalkaan, sekä keveyden. Tunne oli kuin olisi huopatossuja käyttänyt.

Pikakiristimillä kenkien pukeminen onnistuu huomattavan helposti, samoin poispukeminen – vain kiristimien naksautus vapaa-asentoon ja etuläpän saa vetää täysin avoimeksi alhaalta asti. Se onnistuu myös käsineet kädessä. Eli maastossa voi taukojen aikana vapauttaa kenkien kireyden nopeasti, jotta jalkojen verenkierto helpottuu. Työskentelyn alussa kengät saa taas kiristettyä nopeasti sopivaan tiukkuuteen. Jäykkyydeltään kengät ovat keskitasoa, eivät siis jäykät "kuukengät", mutteivät myöskään vetelien kumisaappaiden kaltaiset.

Kokeilussa kengät paljastuivat vähintään hintansa (322,4 euroa, sis alv 24 %) arvoisiksi. Pfanner BOA -turvakenkiä on saatavissa koosta 41 aina kokoon 48 asti. Pfannerin tuotteita Suomessa edustaa Tuusulassa toimiva Puunkaatokauppa.fi.

KIITÄMME & MOITIMME
  • Mukavuus ja lämpimyys
  • Erittäin helppo kiristys ja avaus
  • Ei liian jäykkä tai pehmeä, keskimääräinen jousto
  • Vahvat saumat
  • Ei moitittavaa

Lue lisää