
Nykyaikaiset otsavalaisimet korvaavat taskulampun täysin – akkuja hankittaessa kannattaa panostaa laatuun

Otsavalaisin vertailuun osallistuneet otsalamput:
- Fenix HM61R
- Fenix HM65R
- Led Lenser H19R Core
- Lumonite Compass R
- Petzl Nao+
- Petzl Swift RL
Koneviesti järjesti edellisen otsavalaisimien vertailun vuonna 2015. Viidessä vuodessa valikoima on kasvanut huimasti. Yhä parempaa valotehoa on saatavilla aiempaa edullisempaan hintaan. Samalla myös valaisimien fyysinen koko on pienentynyt, ja mukaan on tullut täysin uusia ominaisuuksia. Otsavalaisimet ovatkin korvanneet perinteiset taskulamput lähes täysin.
Pyysimme testattavaksi remonttikäyttöön soveltuvia ladattavia otsalamppuja hintaluokassa 100–200 euroa. Saimme määritelmien mukaisia valoja kuusi kappaletta, joiden ohjeelliset hinnat ovat 99–199 euron välillä. Lisäksi verrokkeina mukana olivat 59 euron arvoinen Fenix HM50R sekä tehokas Lumonite Leader, jonka perushinta on peräti 549 euroa.



Latauksissa eroja
Vertailun valaisimien lataustavoissa on hieman eroja. Neljässä hyödynnetään erilaisia USB-liittimiä, joiden hyvänä puoli on se, että yleensä kotitalouksista löytyy sopivia latureita ja vyyhdeittäin erilaisia johtoja, joita voidaan hyödyntää valonlähteen lataamisessa.
Fenix HM61R, Led Lenser ja Lumonite Compass ladataan myös vaikkapa tietokoneen USB-liitännän kautta, mutta valaisimeen latausjohto yhdistetään näppärän magneetilla kiinnittyvän liittimen kautta. Perinteisiin liittimiin verrattuna tämä onnistuu vaikka pilkkopimeässä – haittapuolena on kuitenkin johdon valokohtaisuus, eli oman johdon hukkuessa tilalle täytyy löytää vastaava samanlainen, eikä muiden laitteiden johdoista ole apua.
Ilman suojausta magneetit keräävät tehokkaasti pajaolosuhteissa metallipölyä ja -siruja.
Petzl Nao+ poikkeaa muusta testiryhmästä, sillä lataukseen ei tarvita erillistä johtoa, vaan koko akku yhdistetään USB-porttiin. Ratkaisussa on omat hyvät puolensa, sillä laturia ei tarvitse etsiä, mutta virtalähteen irti raplaaminen aiheuttaa oman vaivansa. Oma lukunsa on tehonsa puolesta eri sarjassa painiva Lumonite Leader, jonka mukana toimitetaan erillinen verkkovirtalaturi.

Ei valoa ilman lämpöä
Varsinaisen testiryhmän akkukapasiteetti olivat 2 350–4 800 milliampeerituntia. Pienen verrokin eli Fenix HM50R:n kapasiteetiksi ilmoitetaan 700 mAh. Verrokkivalona toimivan Lumonite Leaderin akku taas on muita huomattavasti suurempi, sen kapasiteetti on 7 000 mAh. Ilmoitetut latausajat ovat 3–7 tunnin välillä.
Valoissa merkillepantavaa on muutaman valaisimen huomattava lämpeäminen käytön aikana. Tämä on tietyllä tavalla tehokkaiden led-lamppujen ominaisuus, joka on valaisimien suunnittelussa pyritty ottamaan huomioon, ja tästä myös varoitetaan joidenkin lamppujen käyttöohjeissa. Mittasimme huoneenlämmössä kaikkien otsavalaisimien pintalämpötilat täyden tehon asetuksilla. Lumonite Compass R:n pintalämpötila oli varsinaisten osallistujien joukosta pienin, noin 40 astetta.
Lumonite Leader ei ole varsinainen työskentelyvalaisin, mutta tästä huolimatta akun johto kannattaa irrottaa käytön jälkeen, sillä 15 minuutissa lamppu kuumeni peräti 80 asteiseksi. Pienemmistä valaisimista myös suurin Fenix lämpeni varsin paljon, 62-asteiseksi.
Mikäli auton takakonttiin viskattu tai taskussa oleva metallikuorinen otsalamppu kytkeytyy huomaamatta vahingossa päälle, niin kasassa voi olla katastrofin ainekset.
Kuumenemisen osalta on kuitenkin huomattava, että valaisimen kuumin paikka on jäähdytysrivasto tai runko. Metallirunkoisissa lampuissa lämpö johtui myös virtanappiin ja sen läheisyyteen. Toisaalta valaisimet on suunniteltu niin, että normaalissa käytössä lämpö pääsee tehokkaasti säteilemään ympäristöön – ei siis kohti käyttäjää.



Uusia ominaisuuksia
Valotehon kasvamisen lisäksi otsalamput ovat kehittyneet yhä monipuolisimmiksi. Tehoalueita on runsaasti, joten valmistajakohtaisilla painikekoreografioilla useisiin eri tehtäviin on mahdollista ohjelmoida omat asetuksensa. Lähityöskentelyssä täydestä tehosta on häikäisevän kirkkaiden heijastusten myötä ainoastaan haittaa. Etenkin kahden ledin versiot ovat todella monipuolisia valokuvioidensa osalta.
”Käyttöliittymissä” on kuitenkin vielä kehittämisvaraa, sillä useassa valossa katkaisimet ovat etenkin hansikkaat kädessä käytettäessä turhan pienet. Sopivien asetusten löytäminen saattaa vaatia eri valotehoasetusten selaamista edestakaisin ja eri toiminnot useita eri mittaisia painalluksia juuri oikeissa kohdissa valikoita.
Otsavalaisimet ovat ottamassa myös eräänlaista digiloikkaa. Petzl Nao+ on mahdollista yhdistää bluetooth-yhteyden avulla matkapuhelimeen. Ladattavan sovelluksen kautta valon tehoasetuksia saa säädettyä eri käyttökohteita varten. Nao+ on suunnattu etenkin reippailua harrastaville, sillä käytössä on valmiit profiilit esim. vaellusta ja kiipeilyä varten. Mahdollista on myös säätää asetuksia manuaalisesti sekä tarkastaa ennakoitu valaisuaika.
Samankaltainen sovellus on saatavana myös LedLenserin kehittyneempiin versioihin.
Tekniikan kehittyminen heijastuu myös paloaikoihin. Valaisimet eivät jätä pulaan virran vähetessä, vaan siirtyvät himmeälle ”varatankille”. Kahdelle Fenixille luvataan jopa 300 tunnin valaisuaika. Petzlit reagoivat tarvittaessa muuttuviin olosuhteisiin automaattisesti, mikä puolestaan kasvattaa käyttöaikaa, sillä täyttä valaisutehoa ei käytetä lähityöskentelyssä.


Remmit tiukalle
Testissä olleissa yksinkertaisemmissa ja kevyemmissä lampuissa päähihnat ovat vain pään ympäri kiertäviä kuminauhamaisia remmejä. Hyvänä puolena on yksinkertaisuus ja nopea säädettävyys, yksi lenkki ei myöskään sotkeennu kovin helposti. Pään ympäri kiertävien remmien huono puoli on kuitenkin se, että hihna on pidettävä kireällä lampun paikallaan pysymisen varmistamiseksi, mikä saattaa pitkässä juoksussa "ottaa päähän".
Kun hihnoissa on pään yli kulkeva remmi, pysyy lamppu paremmin paikallaan ja päätä puristava vaikutus jää pienemmäksi.


Valinnanvaraa riittää
Otsavalaisinta valitessa kannattaa tutustua markkinoiden tarjontaan ja pohtia omaa valaisimen käyttötarkoitusta. Pimeissä oloissa remonttikäyttöön ja esimerkiksi autolta koneen luokse siirtymiseen sopivat hyvin pienet yhdellä virtapainikkeella käytettävät Fenixin yksilediset mallit HM50R ja HM61R sekä Lumoniten Compass R. Fenixin HM65R, molemmat Petzlit sekä testattu Led Lenser soveltuvat remonttihommien lisäksi myös monipuolisempaan ulkoilukäyttöön.
Lumoniten verrokkina olleen Leader-mallin valoteho vastaa lähinnä henkilöauton kaukovaloja ja valaisin sopii kokonsakin puolesta paremmin vaativaan ulkoilu- ja harrastekäyttöön kuin ahtaiden kolojen valonnäyttäjäksi. Nykyisin markkinoilla on tarjolla useita hyviä vaihtoehtoja ammattilaisen otsavalaisimeksi, mutta tehokkaiden valojen kanssa on myös syytä muistaa olla aiempaa tarkempana lämpenemisen osalta.
Lue otsavalaisinvertailun kaikki artikkelit ja merkkikohtaiset arviot:
Osaston luetuimmat
- Vajaat tuhat tuntia ajettuun traktoriin saatiin turbolla lisävoimaa – Belaruksen turbotus kotikonstein oli yllättävän helppoa
- Dieselmoottorit ovat vaativia jäähdytysnesteen suhteen – nämä asiat sinun on hyvä tietää jäähdytysnesteistä
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Väri ei paljasta jäähdytysnesteen tyyppiä