Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Elektroninen reMarkable on kuin kirjoittaisit ruutupaperille

reMarkable on niin sanottu ”elektroninen paperi”. Se on näyttölevy, johon voi kirjoittaa tai piirtää kynällä. Laitetta voi käyttää myös e-kirjojen tai pdf-tiedostojen lukemiseen.
Toimitukseen kuuluu reMarkable, kynä + varakärki, 8 varakärjen pakkaus ja usb-kaapeli.
Toimitukseen kuuluu reMarkable, kynä + varakärki, 8 varakärjen pakkaus ja usb-kaapeli. Kuva: Pentti Mattila
Viljelypäiväkirjan sivu havainnollistavan karttapiirroksen kera.
Viljelypäiväkirjan sivu havainnollistavan karttapiirroksen kera. Kuva: Pentti Mattila
Läppäri, puhelin ja reMarkable. Kullekin on paikkansa ja käyttönsä, eikä mikään laite täysin korvaa toista.
Läppäri, puhelin ja reMarkable. Kullekin on paikkansa ja käyttönsä, eikä mikään laite täysin korvaa toista. Kuva: Pentti Mattila

Mikä on toimiva tapa, kun pitää tehdä erilaisia muistiinpanoja ja arkistoida ne? Itselläni ”näpyttely” ei ole kovin sujuvaa, ja varsinkin puhelimen käyttäminen muistiinpanojen tekoon on hankalaa. Niinpä olenkin pitäytynyt kynässä ja paperissa. Muistioiden arkistointi ja löytäminen erilaisista vihkoista on käynyt niin haastavaksi, että jotain uutta tarvittiin. Tähän tilanteeseen tarjoaa apuaan reMarkable.

Laitteen ominaisuudet

reMarkable on vähän A4-arkkia pienempi ja vajaa 7 milliä paksu. Kuoret ovat muovia ja laite painaa noin 350 g. Näytössä tai muuallakaan laitteessa ei ole lasia – valmistajan mukaan reMarkable on lähes särkymätön. Laite on kehitetty Norjassa ja valmistetaan Kiinassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laitetta voidaan käyttää sekä pysty- että vaaka-asennossa. Näytöllä saadaan ”elektroninen muste” liikkeelle kynän avulla. Näyttö on heijastamaton. Siinä ei myöskään ole mitään valonlähdettä, joten se ei näy hämärässä tai pimeässä. Esimerkiksi normaalissa huonevalossa ja jopa auringonvalossa teksti sitä vastoin näkyy hyvin. Mustat kirjaimet valkoisella pohjalla ovat silmille mukavat.

reMarkable on mielenkiintoinen käyttää. Vain ”kynä” tarttuu näytölle. Puutikku, sormi tai normaali kynä ei piirrä, ja esim. kädellä sipaisu ei sotke kirjoitettua tekstiä tai piirrettyä kuvaa. Kynänjäljeksi on käytössä useita vaihtoehtoja: kuulakärkikynä, hieno tussi, merkkari, lyijykynä, lyijytäytekynä, sivellin ja korostuskynä. Viivapaksuuksia voidaan säätää ja kynän painaminen vaikuttaa kuten lyijykynällä. Lisäksi kynän kallistuksella on sama vaikutus kuin lyijykynällä. Yleensäkin kynätyypeillä on ominaisuuksia kuten esikuvillaan – esimerkiksi siveltimellä liikuttamisnopeus vaikuttaa sekä tummuuteen että leviämiseen. ”Pyyhekumia” voidaan käyttää eri tavoin – kumittamalla, poistamalla rajattu alue tai tyhjentämällä koko sivu.

Yhteydet hoidetaan langattoman lähiverkon ja pilvipalvelun avulla. Laite voidaan synkronoida puhelimen, notepadin ja tietokoneen kanssa. Tallennusmuotona ovat pdf- ja ePUB-tiedostot. Synkronointi voidaan kytkeä myös väliaikaisesti pois päältä. Aplikaatiot eli sovelluslaajennukset ovat saatavissa MacOS:lle, iOS:lle, Windows 8/10 ja Androidille. Ne voidaan ladata osoitteesta my.remarkable.com.

Laitteesta voidaan lähettää langattoman yhteyden kautta tiedostoja tai live-kuvaa tietokoneelle, sähköpostiin tai vaikkapa led-projektorille.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

reMarkablella voidaan muuttaa käsinkirjoitettua tekstiä konekirjoitetuksi. Tällöin pitää olla yhteys pilvipalveluun. Sekä kaunokirjoitus että tekstaus muuntuvat. Muuntovirheiden määrä on käänteinen kirjoituksen laatuun – mitä parempaa käsialaa osaa kirjoittaa, sitä vähemmän muunnoksessa tulee virheitä. Muunnetun tekstin voi tarvittaessa korjailla ja sen voi lähettää tekstiviestinä tai tallentaa tietokoneelle, mutta rM:ssa se ei säily. Tekstimuunnoksia voidaan tehdä usealle kielelle.

reMarkablella voidaan lukea myös e-kirjoja. Kirjat tuodaan laitteeseen esim. tietokoneelta. Lukukokemus on merkittävästi mukavampi kuin esim. tietokoneelta tai padiltä. Pimeässä luettaessa tarvitaan lukuvalo kuten kirjojenkin kanssa.

Käyttökokemuksia

Kirjoitustuntuma on hyvin samanlainen kuin lyijykynällä ja paperilla. Jopa kynän aiheuttama hiljainen ”kahina” kuuluu kokonaisuuteen. Käsi saa levätä rauhassa ”paperilla” kirjoitettaessa, koska mitään ylimääräistä ei aiheudu kuten kosketusnäytöillä. Kynästä kannattaa huolehtia, koska muuten laite on käyttökelvoton. Keskustelupalstojen mukaan jotkin iPhonen ja Samsungin kynät toimivat laitteen kanssa. Kannattanee kokeilla, jos hukkaa kynän, koska uuden tilaaminen valmistajalta kestänee kuitenkin oman aikansa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sivunvaihto tehdään vetämällä sormella näytön yli – helppoa ja loogista. Sivuja voi vaihtaa myös laitteen alakulmissa olevilla painikkeilla. Tarvittaessa voidaan ottaa myös yleisnäkymä käytössä olevasta muistiosta, jolloin voidaan siirtyä välittömästi sivulle jolle halutaan mennä. Alareunan keskinäppäimellä päästään alkuvalikkoon, kuten myös sulkemalla muistio vasemman yläkulman x-symbolilla.

Kirjoittaminen on kuin vihkoon kirjoittaisi. Sivulle voi kirjoittaa niin paljon kuin siihen mahtuu. Pientä tekstiä mahtuu paljon ja isompaa vähemmän. Rivejä ei kuitenkaan voi lisätä kuten tietokoneen kirjoitusohjelmissa. Kokonaisia sivuja voidaan kuitenkin lisätä muistion sisään. Kun sivu on täysi, siirrytään seuraavalle sivulle kuten vihkossa. Tekstiä ei voi vierittää, kuten olemme tietokoneilla oppineet tekemään. Tässä käsitellään koko ajan sivuja kuten vihkossa.

Monisivuisia muistioita tai piirroksia voi tarkastella myös yleiskuvana, jossa eri sivut näkyvät pienennettyinä yhdellä sivulla. Näkymästä voidaan siirtyä suoraan halutulle sivulle näpäyttämällä sitä. Yleisnäkymässä voidaan tarvittaessa muuttaa sivujen järjestystä tai poistaa sivuja. Sivuja voidaan myös kopioida tai siirtää toisiin muistioihin.

Kirjoitettaessa kaikki tallentuu automaattisesti – erillistä tallentamista ei tarvita, jolloin se ei myöskään unohdu. Kirjoittamisen voi lopettaa ja aloittaa miten vain. Alussa pitää muistaa nimetä muistio tai jatkaa kirjoittamista vanhan perään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Sivuja on 100 000 eli ne eivät lopu heti. Mukaan mahtuu esim. e-kirjoja. Samoin esimerkiksi pdf-versio tukiohjeista tai traktorin käyttöohjeesta kulkee helposti mukana.

Sivuja/muistioita voidaan lähettää myös suoraan sähköpostilla vastaanottajalle, kun laite on lähiverkossa. Voit esim. kirjoittaa käsin lisätietopyynnön vastauksen viljelytarkastajalle ja lähettää sen suoraan hänelle. Kotikoneelle synkronoidut muistiot on hyvä tallentaa myöhempää käyttöä varten tai tarvittaessa tulostaa paperille.

Käyttökokemuksen lisääntyessä rM tuntuu kokoajan paremmalta verrattuna esim. läppäriin tai notepadiin. Yhtenä plussana voi mainita erilaisten häiriöiden ja katkojen vähenemisen kirjoitettaessa tai kun kehittelee ajatuksiaan. Kun ei ole mahdollisuutta somen käyttöön niin siitä ei tule myöskään häiriötekijää kirjoittajalle – ajattelulle ja keskittymiselle jää tilaa.

Virrankulutus on hyvin pientä, latausväli on useita päiviä. Sitä, onko eri toimintojen käytöllä erilaisia vaikutuksia virrankulutukseen, en tutkinut.

Kokeiluja

rM on alussa lähes tyhjä ”paperi”. Siinä on pikaopas ja opetusohjelma, jossa tärkeimmät toiminnot esitellään. reMarkablen kotisivuilla on lisää materiaalia. Sieltä voi esimerkiksi ladata käyttöohjeen koneeseen ja lukea sitä tarpeen mukaan samalla kokeillen toimintoja.

Viljelymuistiinpanoja voi kirjoittaa milloin vain ja siirtää ne myöhemmin kotikoneelle arkistoon, jotta ne ovat säilössä ja tarkistettavissa esim. viljelytarkastuksessa. Tietokoneella olevat muistiinpanot koetaan tarkastuksissa erityisen tärkeänä. Muistiinpanoissa voi käyttää luovuutta – tekstiä ja piirroksia voi tehdä tarpeen mukaan. Kirjasinkoko tai -tyyli muuttuu juuri sellaiseksi kuin haluaa. On helppo piirtää esimerkiksi karttaluonnos ja siihen pellolla tehdyt toimet.

Tärkeät muistiot kannattaa tallentaa kotikoneelle erilliseen kansioon. Eli varmuuskopiot kannattaa ottaa – tuli kokeiltua.

Tallensin rM:een Tukioppaan. Lukiessa korostin ”yliviivauskynällä” tärkeitä asioita ja kirjoitin marginaaleihin muistiin kuten paperiseenkin oppaaseen. Sekin, että lukee yhtä tekstiä ja tekee erillistä muistiota lukemastaan, onnistuu varsin näppärästi. Vaihto luettavan tekstin ja muistion välillä ei tapahdu aivan silmänräpäyksessä, mutta kuitenkin niin nopeasti, että näinkin voi toimia. Tällä tavalla toimiessa on todella mukavaa, että erillistä tallennusta ei tarvita.

Laitteeseen kuuluva pilvipalvelu, jonka kautta hoidetaan mm. sykronoinnit, on my.remarkable.com. Käyttäjätiliin voidaan liittää myös puhelin, notepad ja tietokone.

Kokeilin Luomuohjeiden lataamista rM:een puhelimella. Loin laitteille yhteyden puhelimen yhteyspisteen avulla. Seuraavaksi menin puhelimella Ruokaviraston sivuille ja etsin sieltä Luomuohjeet. Tämän jälkeen valitsin puhelimen rM-sovelluksesta import-toiminnon, ja pienen odottelun jälkeen ohjeet olivatkin rM:lla käytettävissä. Nyt pystyin lukemaan ohjetta, käyttämään korostuskynää tai tekemään tarvittaessa muistiinpanoja suoraan sivulle.

Kokeilin samaa hakemalla Tume-Agrin kotisivuilta kylvölannoittimen käyttöohjeen. reMarkablen avulla pystyin kirjoittamaan eri vuosien kiertokokeiden tulokset käyttöohjeeseen. Samalla menetelmällä voisin ottaa varaosakirjan mukaan työkoneen viereen ja lähettää varaosatilauksen sähköpostilla tehtaalle tekemällä merkinnät suoraan varaosakirjasta kopioituun sivuun. Kukin voi miettiä omien tarpeidensa mukaan lisää käyttöä. 100 000:n sivuun mahtuu isommankin tilan koneiden käyttöohjeet ja niitä on kevyt kantaa mukana kentälläkin.

Itse käytän rM:a nykyään muistiinpanovälineenä erilaisten järjestöjen, kunnallispolitiikan, maatalouden ja opintojen toimissa. Saan säilöttyä erilaiset muistiot, ohjeet yms. aiheen mukaisiin kirjastoihin (kansioihin) ja näiden alikirjastoihin. Muistioiden määrän kasvaessa kirjastorakenne tulee koko ajan tärkeämmäksi, jotta haluttu muistio löytyy helposti. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka kirjastorakenne ei olisikaan aluksi kovin looginen ja lopullinen, sillä kirjastojen luominen ja ryhmittely on varsin helppoa. Kirjastoja ja muistioita voidaan myöhemmin siirrellä tarpeen mukaan.

Kaikenlaiseen tarpeeseen

Piirtämisessä voidaan käyttää erilaisia kyniä tai siveltimiä. Osaavissa käsissä syntyy hienoa jälkeä. Piirrettyjä kuvioita voidaan edelleen muuntaa, venyttää, kääntää ja monistaa.

Facebookin reMarkable users -yhteisössä on laajaa keskustelua laitteen eri ominaisuuksista ja muusta aiheeseen liittyvästä. Tarjolla on tietoa esimerkiksi korvaavista kynistä ja niiden toimivuudesta sekä käyttövinkkejä. ReMarkablen nettisivuilla ja YouTubessa on käytönopastusvideoita ja erilaisten käyttäjien arvioita laitteen toimivuudesta.

Uusi malli tulossa

Alkuvuonna 2020 esiteltiin versio reMarkable2, jonka voi jo ennakkotilata. Hinta on 399 euroa. Uutuus on entistä ohuempi 4,7 mm, alumiinikuorinen, tehokkaampi ja nopeampi. Latausväli on pidentynyt kahteen viikkoon. Kynä kiinnittyy magneetilla laitteeseen ja siinä on päässä ”pyyhekumi”. Uuden version koneita voi jo varata, toimitukset siirtynevät elokuun jälkeiseen aikaan. Myös tässä esiteltyä ykkösversiota on vielä saatavana.

KIITÄMME & MOITIMME:

  • Tuntuma ja käyttö
  • Paperimuistioiden tekijälle ilmeisesti parasta, mitä on tarjolla
  • Suoja/kynäkotelo (79 euroa) toimiva ja lähes välttämätön
  • Voi lukea e-kirjoja
  • Laite on täysin englanninkielinen, vaatii siksi kielitaitoa käyttöönotossa
  • Myynnissä vain netissä laitteen valmistajalta (remarkable.com)
  • Melko hinnakas