Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Päästöttömän ruoantuotannon kokeilutila

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ilkka Herlin ja Saara Kankaanranta ostivat Qvidjan vuonna 2014. Heidän tavoitteenaan on tehdä kartanosta ravinteiden kierrätyksen, hiiltä sitovan ja päästöttömän ruoantuotannon kokeilutila. Qvidja Kraft toimii sen vuokramaalla.

Herlin ja Kankaanranta ovat kierrätysravinteita valmistavan ja myyvän SoilFood Oy:n perustajaosakkaita. He myös työskentelevät Herlinin perustamassa BSAG:ssa (Baltic Sea Action Group), Elävä Itämeri -säätiössä.

”Tila ostettiin päästötöntä ruoantuotantoa ajatellen. Lämpö tuotetaan bioenergialla, sähkö ja liikennepolttoaineet tulevat biokaasureaktorin kautta, samoin kasvinravinteet. Luomme tilaa mahdollisimman suurelle elonkierrolle maan päällä ja alla”, Saara Kankaanranta kertoo.

Entä taloudellinen puoli? ”Soilfood on jo nyt taloudellisesti kannattava.  Qvidja Kraft tuottaa positiivista kassavirtaa 2 vuoden kuluttua ja sijoitetun pääoman tuotto on riittävä 5 vuoden kuluttua. Qvidjan kartano on kassavirtapositiivinen 5 vuoden kuluttua, mutta sijoitetun pääoman tuotto on – taloudellisesti katsoen – epätyydyttävä hamaan tulevaisuuteen.”

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Muilla arvoilla mitattuna olemme kuitenkin onnellisia ja tyytyväisiä panostettuihin resursseihin: rahaan ja varsinkin aikaan, jota kehitystyö syö. Kulttuurihistorian vaaliminen on ylisukupolvinen ja kansallinen asia, johon meillä on mahdollisuus.”

Tilan nykyinen viljelyala on noin 140 hehtaaria, kasvullista metsää on noin 650. Metsänhoidon päämääränä on niin ikään maan hiilivarannon kasvattaminen. Aukkohakkuita vältetään, koska niiden katsotaan lisäävän maaperän hiilivuotoa. Qvidjan omistajat pyrkivät toteuttamaan metsänhoidossaan jatkuvaa kasvatusta: metsän tuottokyky on parhaimmillaan, kun se yhteyttää maksimaalisesti.

Maiden ja linnan ohella uusille omistajille siirtyi kulttuuriperintönä kolmisenkymmentä korjattavaa rakennusta. Ensimmäinen peruskorjattu rakennus, vanha kivinavetta on valmis. Siihen majoittuvat Qvidjassa laiduntavat Pekka Korven tallin siitostammat.

Pertti Jalonen