Yleisimpiä hydrauliikkan liitintyyppejä
JIC 37° -kartiolevitysliitos
SAE J514 -standardin mukainen JIC (Joint Industry Council) -liitos luotiin USA:ssa korkeapaineisia nesteputkistoja varten. Tiivistys perustuu kartiomuotoisten metallipintojen puristamiseen toisiaan vasten. Alkuperäisessä ratkaisussa putken päähän tehtiin kartiolevitys, jota vasten urosliittimen kartio tulee. Mittaustavasta riippuen kartiokulma voidaan ilmaista joko muodossa 37° tai 47°.
Metrinen 24° -kartioliitos
Tämä on hyvin yleinen hydrauliikan liitintyyppi Euroopassa. Sitä kutsutaan myös nimellä DIN 2353, mikä viittaa sen perustana olevaan saksalaiseen standardiin. Liitinrungot jaetaan paineen keston perusteella erivahvuisiin sarjoihin (LL-, L- ja S-sarjat). DKOL- ja DKOS-tyyppisten liittimien naaraspuolen kartiopinnassa on uraan sijoitettu tiivisterengas parantamassa tiivistystä.
BSP 60° -kartioliitos
Maailmalla edelleen yleisessä BSP-liitinjärjestelmässä yhdistyy Whitworth (BSP) -kierre ja 60° kartiotiivistys. Tässä merkinnässä kartiokulma on halkileikkauskuvan tiivistepintojen välinen täysi kulma. Mikäli kulma lasketaan liitoksen keskilinjasta, on luku 30°. Monissa hydrauliikkaluetteloissa tätä liitintä kutsutaan R-tyypiksi. Kierreosa voi olla suora (BSPP, R) tai kartiomainen (BSPT, RK). BSPT-urosliitin voidaan kiertää hydrauliikkakomponentin lähdössä sekä suorakierteiseen (BSPP) että kartiokierteiseen lähtöporttiin. Tiivistys varmistetaan yleensä tiivisteliimalla. BSP-kartioliitos on suosittu liitin maatalous- ja metsäkoneissa.
NPTF-kartioliitos
NTPF (National Pipe Tapered Fuel) käyttää nimensä mukaisesti NTP-putkikierrettä. Kartiotiivistyksen kulma on 30° (60°).
ORFS-liitin
ORFS (O-ring Face Seal) on uudenaikaisten korkeapaineisten hydraulijärjestelmien tarpeisiin suunniteltu liitostyyppi. Sekä uros- että naaraspuoliskossa on tasainen tiivistepinta. Urospuolella tiivistepinnassa on uraan asetettu tiivisterengas. Kierrejärjestelmänä on UNF. ORFS tarjoaa muihin liitostyyppeihin verrattuna paremman suojan vuotoja vastaan. ORFS-liittimien käyttö on lisääntynyt viime vuosina ja esimerkiksi sellaiset kaivinkonevalmistajat kuin Komatsu ja Volvo ovat siirtyneet käyttämään näitä liittimiä osassa koneitaan. ORFS on määritelty standardeissa J1453 ja ISO 8434-3.
SAE-laippaliitokset
Näissä laippaliitoksissa putken tai letkun päässä oleva laippa lukitaan lähtöporttiin kahden puolikaaren muotoisen längen avulla. SAE-standardia noudattavat laippaliitokset jaetaan kahteen ryhmään. Code 61 tunnetaan myös paineluokkaa kuvaavalla nimellä 3000 PSI. Code 62 on tarkoitettu korkeammille paineilla ja sen toinen tunnus on 6000 PSI. Laippaliitokset ovat yleisiä raskaammissa kaivinkoneissa sekä useiden hydraulipumppujen lähdöissä. Caterpillarilla on oma versio tästä laippaliittimestä.
SAE 45° -kartioliitos
SAE J512-standardin mukainen liitos löytyy melko yleisesti ilmastointilaitteista, autojen putkiliitoksista ja monista matalapainelaitteista. Osassa liitinkokoja kierre on sama kuin JIC-liittimissä, mutta erilaisen kartion takia niitä ei voi käyttää yhdessä.
Osaston luetuimmat
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Koneviesti tutustui Case IH -traktorin hydrauliikan keskusventtiiliyksikön toimintaan
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Ylläpitolaturit pitävät akun käyttökunnossa, vaikka kone olisi kuukausia käyttämättä — nykyautot voivat tarvita ylläpitolaturia vaikka niillä ajettaisiin päivittäin