Korjaamopuristin on lyömätön työkalu varsinkin laakeriremonttien yhteydessä – puristin on oiva työväline myös vääntyneen tangon tai akselin oikaisuun

Hydrauliprässi eli virallisemmin ilmaistuna korjaamopuristin ei välttämättä ole verstaan kulutetuin kone, mutta silloin, kun sitä tarvitaan, se on korvaamaton.
Tämän näköinen 10 tonnin prässi saattaa nykyisin olla jopa eniten myydyin malli. Vastaavia prässejä on myynnissä useilla liikkeillä ja eri tuotenimillä. Yhteistä niille on ainakin se, että ne tulevat Kiinasta. Laitteen kapasiteetti riittää juuri ja juuri henkilö- ja pakettiautojen pyöränlaakereiden irrotukseen ja asennukseen, joskaan irrotus ei välttämättä aina onnistu. Käsikäyttöisenä tätä prässiä ei tarvitse varustaa sirpalesuojalla, mutta käyttäjän on järkevää pitää visiiriä tai vähintään tukevia suojalaseja.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Puristusvoima:

  • Hydraulisen puristimen tuottama voima on paine x pinta-ala (kaavana F = p x A)
  • Pinta-ala saadaan laskemalla π x halkaisija x halkaisija / 4 (kaavana A = 3,14 x d x d / 4)
  • Jos paine on ilmoitettu yksiköllä bar on muuntosuhde 1 bar = 1.02 kg/cm2

Vasaran ja tuurnan avulla pystyy irrottamaan useat laakerit ja asentamaan uudet, mutta riski osan vahingoittumisesta on suuri eikä vasaramenetelmä sovellu ison tai laajakehäisen laakerin asentamiseen. Paras työväline lieriönmuotoisten tiukkasovitteisten kappaleiden asentamiseen on korjaamopuristin.

Puristuksessa apuna käytettävä tuurna syntyy hätätilassa esimerkiksi akselitapista, laakeriholkista tai hylsyavaimesta. Korvikkeita käytettäessä on otettava huomioon, että kappaleen täytyy olla aina täysin suora ja tasamittainen, ja sellainen, ettei paikoiltaan luiskahdus ole mahdollinen.
Puristuksessa apuna käytettävä tuurna syntyy hätätilassa esimerkiksi akselitapista, laakeriholkista tai hylsyavaimesta. Korvikkeita käytettäessä on otettava huomioon, että kappaleen täytyy olla aina täysin suora ja tasamittainen, ja sellainen, ettei paikoiltaan luiskahdus ole mahdollinen. Kuva: Jussi Laukkanen

Se on oikea työväline myös vääntyneen tangon tai akselin oikaisuun. Siihen työhön ei juuri muuta hyvää vaihtoehtoa olekaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hydraulinen puristin on periaatteessa hyvin yksinkertainen: se muodostuu kehikosta, jonka sisälle työn alla olevan kappaleen tulee mahtua, hydraulisesta työsylinteristä ja nestepumpusta, joka toimii joko käsivoimalla, paineilmalla tai sähköllä.

Työsylinterin yhteyteen liitetty painemittari on oleellinen osa, sillä siitä saatavan lukeman avulla näkee, että asennuspuristus on saatu perille ja sen avulla vältetään puristimen ylikuormitus.

Prässin mukana tulee vähintään kaksi puristimen alustapalkin päälle asetettavaa tuentapalaa eli paranellia. Ne on edullisimmissa puristimissa leikattu noin 20-millisestä teräslevystä. Niissä on vähintään yhdellä sivulla V-muotoinen kolo, jonka tarkoitus on vaaka-asennossa antaa tilaa esimerkiksi laipan takana olevalle laakeripesälle tai pystyasentoon käännettynä tukea akselia puristuksen aikana.

Pelkkä prässi ei kuitenkaan riitä. Prässin työsylinterin työntimen ja puristettavan kappaleen välissä on käytettävä tuurnaa, joka on yleensä aavistuksen kappaleen läpimittaa pienempi ja pystyy näin viemään esimerkiksi laakerin korkeareunaisen laakeripesän pohjaan asti. Tuurnia on saatavana sarjoina, mutta sellaisena voi käyttää hylsyavainta tai vaikkapa sopivankokoista laakeriholkkia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Prässin hankintaan liittyy tavallisesti iso epätietoisuus siitä, minkä kokoinen laite kannattaisi hankkia. Hydraulinen prässi, jossa puristusvoima on 10 tonnia, maksaa 250–350 euroa Bilteman ja Motonetin tyyppisissä liikkeissä. Suositeltavampi kokoluokka on 20 tonnia ja sellaisesta joutuu edullisimmillaankin maksamaan 400–1 000 euroa. 50 tonnin kapasiteetin prässeistä hinnat ovat 1 100–1 500 eurosta ylöspäin. Hinta siis nousee rankasti kapasiteetin kasvaessa.

Lattialla seisovissa keveissä puristimissa pystysuuntaista työskentelytilaa on 890–950 mm, mikä riittää varsin hyvin kotitarveverstaassa tehtävissä maa- ja metsätalouden koneiden korjauksissa. Tässä laitteessa suurin puristusvoima on 12 tonnia, mutta lähes samanlaisia on saatavana 20 tonnin puristusvoimalla.
Lattialla seisovissa keveissä puristimissa pystysuuntaista työskentelytilaa on 890–950 mm, mikä riittää varsin hyvin kotitarveverstaassa tehtävissä maa- ja metsätalouden koneiden korjauksissa. Tässä laitteessa suurin puristusvoima on 12 tonnia, mutta lähes samanlaisia on saatavana 20 tonnin puristusvoimalla. Kuva: Jussi Laukkanen