Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Viking VS on tilakoon tuulivoimala, joka soveltuu omavaraiseen energiantuotantoon – yksikkö on helppo pystyttää ja huoltaa

Tanskalainen VikingWind valmistaa teholuokaltaan 10–25 kW:n tehoisia ja lähes 25 metrin korkuisia tuulivoimaloita. Voimala voi toimia yksinään ja generaattorin tai akkupaketin kanssa.
Viking VS -tuuliturbiinin korkeus maasta on 24,5 metriä. Pienten tuulivoimaloiden koko on monissa maissa säädeltyä, Tanskassa raja on 25 kW. Tuuliturbiinin runko on tuettu vaijereilla. Turbiiniosa kääntyy tuulen mukaan ja lukitaan paikalleen sähkötoimisella jarrulla.
Viking VS -tuuliturbiinin korkeus maasta on 24,5 metriä. Pienten tuulivoimaloiden koko on monissa maissa säädeltyä, Tanskassa raja on 25 kW. Tuuliturbiinin runko on tuettu vaijereilla. Turbiiniosa kääntyy tuulen mukaan ja lukitaan paikalleen sähkötoimisella jarrulla. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viking VS

  • Maatiloille ja kiinteistöille sopiva tuulivoimala
  • Maksimiteho 25 kW, kokonaiskorkeus 24,5 m
  • Hintaluokka 100 000 euroa

Viking VS on Tanskassa kehitetty ja valmistettu tuulivoimala, joka on tarkoitettu yksityiseen ja omavaraiseen energiantuotantoon tai sähköverkon ulkopuolella oleville alueelle.

Viking-voimala voi toimia yhdessä generaattorin kanssa tai sen tuottama energia voidaan varastoida esimerkiksi parhaan teränsä menettäneisiin sähköautojen akkuihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tanskassa roottorin siiven etäisyyden maasta on oltava alle 25 metriä ja nimellisteho enintään 25 kW. Viking VS -voimaloiden valmistaja Viking Wind on modifioinut tuuliturbiinejaan Ranskan markkinoita varten, missä suurin korkeus ei saa ylittää 20 metriä. Muita vientimaita ovat mm. Hollanti, Grönlanti, Argentiina, Kiina ja Norja.

Työtehoseura järjesti opintomatkan Tanskaan ja Skåneen, jossa tutustuttiin mm. Torben Pedersenin Viking VS -tuulivoimalaan, joka on ollut käytössä toistakymmentä vuotta.
Työtehoseura järjesti opintomatkan Tanskaan ja Skåneen, jossa tutustuttiin mm. Torben Pedersenin Viking VS -tuulivoimalaan, joka on ollut käytössä toistakymmentä vuotta.  Kuva: Uolevi Oristo

Helppo pystyttää ja huoltaa

Viking VS -tuuliturbiinin pystytykseen ei tarvita isoa nosturia, koska suurin komponentti painaa tonnin. Tuulivoimala pystytetään paikalla valettavalle jalustalle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perustukseen kiinnitetään vakiovarustukseen kuuluva vinssi, jolla turbiinin masto nostetaan pystyyn ja voidaan myös laskea alas huoltoa varten. Kaikki huoltotoimenpiteet voidaankin tehdä maasta käsin, koska voimala voidaan kaataa ja nostaa nopeasti. Vuosihuolto maksaa noin tuhat euroa.

TTS:n opintomatkalaiset seisovat plussan muotoisen jalustan päällä. Betoniperustus painaa parikymmentä tonnia. Tukivaijerit ja maston nostossa tarvittava vinssi on kiinnitetty betoniin. Takana tällä hetkellä koronan vuoksi tyhjänä oleva turkistarha, joka käytti aiemmin merkittävän osan tuulella tuotetusta sähköstä.
TTS:n opintomatkalaiset seisovat plussan muotoisen jalustan päällä. Betoniperustus painaa parikymmentä tonnia. Tukivaijerit ja maston nostossa tarvittava vinssi on kiinnitetty betoniin. Takana tällä hetkellä koronan vuoksi tyhjänä oleva turkistarha, joka käytti aiemmin merkittävän osan tuulella tuotetusta sähköstä. Kuva: Iina Hulkkonen

Vuosituotanto ja kannattavuus

Viking VS -tuuliturbiinin ja sen maston laskennallinen kestoikä on 25 vuotta. Tuulivoimalan vuosituotanto riippuu keskituulen nopeudesta. Tuotto kasvaa huomattavasti nopeammin kuin tuulen nopeus, mikä selviää hyvin alla olevasta taulukosta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Voimalan kannattavuutta voidaan arvioida vertaamalla sen hieman yli 100 000 euron hintaa voimalan tuottoon. Investointi maksaa siis hieman yli euron yhtä vuodessa tuotettua kilowattituntia kohden. Sähkön yli 20 sentin kWh:n hinnalla takaisimaksuaika on kohtuullinen – muutamalla sentillä mahdoton.

Valmistajan mukaan heidän voimaloidensa takaisinmaksuajat ovat olleet investointituista ja sähkön hinnasta riippuen 10–20 v.

Jokainen toimija voi arvioida oman sähköntuotannon tuoman toimintavarmuuden arvon.