Kannattaako kennotus? — Näin saadaan käsityökalujen akuille lisää käyttöikää

Akut tulevat lähiaikoina syrjäyttämään verkkovirran sähkökäyttöisten työkalujen voimanlähteenä. Akut eivät kuitenkaan ole ikuisia, siksi korvaavia akkuja on tarjolla paljon. Uudella kennostolla voidaan pidentää akun kestoikää ja jopa kasvattaa sen kapasiteettia.
Vuonna 1987 perustetun Ecakit Oy:n nykyiset yrittäjät Varpu Helstola ja Urho Piittisjärvi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kennottamalla käyttöikää ja -aikaa

  • Sähkötyökalun akkujen kennotus on taloudellinen ja ympäristöystävällinen vaihtoehto uudelle tarvikeakulle
  • Kennotus lisää sellaisten laitteiden käyttöikää, joihin ei ole enää saatavissa uusia akkuja
  • Kennot voi vaihtaa itse, jos taitoa riittää

Käsityökalut tulivat markkinoille jo 40 vuotta sitten. Silloin hankittujen porakoneiden akut ovat todennäköisesti joko täysin loppu tai virtaa riittää vain muutaman minuutin työskentelyyn. Toimintakuntoista laitetta ei kuitenkaan kannata hylätä, sillä tunnettujen valmistajien koneisiin on saatavissa uusia akkuja joko koneiden myyntiorganisaatioiden tai verkkokaupan kautta.

Ehjiin akun kuoriin voidaan vaihtaa myös uusi akkukennosto, mikä on usein hinnaltaan edullisempaa kuin uuden akun hankinta. Vaihtokennoissa käytetään uutta akkutekniikkaa, jolloin myös akun kapasiteetti voi parhaassa tapauksessa kaksinkertaistua hyvin kohtuullisella hinnalla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Akkujen kuoret on kiinnitetty joko ruuveilla tai liimaamalla. Kenno on suljettava huolellisesti, jotta sen sisään ei kerry kosteutta.
Akkujen kuoret on kiinnitetty joko ruuveilla tai liimaamalla. Kenno on suljettava huolellisesti, jotta sen sisään ei kerry kosteutta. Kuva: Uolevi Oristo

Kennottamalla voidaan jatkaa myös sellaisen laiteen käyttöikää, johon ei jostain syystä ole enää saatavissa uusia akkuja. Kenottaminen vähentää sähköromua ja on ympäristöystävällistä, sillä alan liikkeet kierrättävät vanhat kennot asianmukaisesti.

Suuri valikoima akkuja

Akkujen mallivalikoima on suuri, koska lähes kaikilla valmistajilla on toistaiseksi ollut oma akkumallinsa. Tarvikeakkujen markkina on myös iso, mikä näkyy aktiivisena tarjontana ja hintakilpailuna. 12 V porakoneen akkujen hinnat pyörivät, kapasiteetista riippuen, alle 50 euron luokassa. Tukeksen päivitetty ohje litiumakkujen hankinnasta ja elinkaaresta varoittaa akkujen hankkimisesta EU:n ulkopuolella olevista verkkokaupoista. Kaikesta EU:n ulkopuolelta tulevasta tavarasta on myös maksettava arvonlisävero (katso: www. tulli.fi), mikä tulee huomioida hintojen vertailussa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuvassa olevien akkujen alkuperäinen kapasiteetti on samaa luokkaa. Makitan uudempaa tekniikkaa edustava litiumakku on huomattavasti pienempi kuin sitä parikymmentä vuotta vanhemman Black & Decker -nikkeli-kadmium-akku. Black & Decker päivitettiin 43 eurolla alkuperäistä tehokkaampaan kuntoon vaihdattamalla akkuun 2 Ah NiCd-kenno.
Kuvassa olevien akkujen alkuperäinen kapasiteetti on samaa luokkaa. Makitan uudempaa tekniikkaa edustava litiumakku on huomattavasti pienempi kuin sitä parikymmentä vuotta vanhemman Black & Decker -nikkeli-kadmium-akku. Black & Decker päivitettiin 43 eurolla alkuperäistä tehokkaampaan kuntoon vaihdattamalla akkuun 2 Ah NiCd-kenno.  Kuva: Uolevi Oristo

Pelkkiä akkukennoja voi myös ostaa netistä, mutta omatoiminen vaihto ei onnistu ilman hyvää juotostaitoa ja riittävää tietoa liitosten ja kaapeleiden laadusta. Tehokkaita kennoja on oikosulkuvaaran vuoksi käsiteltävä varoen, jotta molemmat navat eivät kosketa samaan aikaan esimerkiksi sähkö johtavaa työkalua tai metallipöytää.

Varsinkin litiumkennot ja akut kannattaa aina säilyttää siten, että navat ovat suojattuna. Pienakkuja voidaan toimittaa postitse vain, jos akun navat on suojattu!

Huoltoa yli 30 vuoden kokemuksella

Sähkölaitteiden yleistyminen on kasvattanut varsinkin ammattikäytössä olevien laitteiden huollon tarvetta, koska ne eivät ole kulutuselektroniikan tavoin kertakäyttötavaraa. Kysynnän kasvaessa alalle on tullut useita yrityksiä eri puolille maata. Allan Piittisjärvi perusti Ecakit Oy:n vuonna 1987. Yritys on koko historiansa ajan keskittynyt sähkökäyttöisten työkalujen ja laitteiden huoltoon ja korjaukseen. ”Viihde-elektroniikkaa emme huolla”, kertoo yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Varpu Helstola.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ecakit Oy:ssä tehty sukupolven vaihdos tapahtui perhepiirissä. Allan Piittisjärvi myi osakkeensa Varpu Helstolalle ja Urho Piittisjärvelle. He ovat sisaruksia ja tasavertaisia osakkaita. Yhtiön kolmas vakituinen työntekijä on huoltoasentaja Donggyu Kim. Allan Piittisjärvi työskentelee edelleen yrityksessä varsinkin sesonkiaikoina.

Pienakkujen kennoston vaihto sopii hyvin yrityksen toiminta-ajatukseen, joka on ”Korjauta – älä heitä pois”. Ecakit tekee myös valmiita kennopaketteja niille, jotka haluavat vaihtaa kennon itse. Omatoimisuudella voi säästää jonkin verran rahaa ja lähetyskuluja, mutta taitoa ja sähkötekniikan perustuntemusta tarvitaan.

Akku voidaan kennottaa useaan kertaan. Kuvassa oleva akku oli jo toista kertaa kennotettavana. Ensimmäinen kennotus on tehty 9 vuotta sitten! Kennotus kannatti, koska akun kuori oli tiivis ja sen sisällä oleva latauksen säädin olivat edelleen toimintakunnossa.
Akku voidaan kennottaa useaan kertaan. Kuvassa oleva akku oli jo toista kertaa kennotettavana. Ensimmäinen kennotus on tehty 9 vuotta sitten! Kennotus kannatti, koska akun kuori oli tiivis ja sen sisällä oleva latauksen säädin olivat edelleen toimintakunnossa.
Toistakymmentä vuotta vanhassa DeWaltissa oli 18 V ja 2 Ah NiCD -akku. Akun varaus-kapasiteetti nousi 3 ampeerituntiin, kun alkuperäisiin kuoriin vaihdettiin NiMh-kenno. Alkuperäisen akun kaveriksi hankittiin saman tehoinen NiMh-tarvikeakku. Tarvikeakku ja kennotus maksoivat rahassa mitattuna saman verran. Laturin sopivuus kannattaa varmistaa, jos akun tyyppi vaihtuu. Tässä tapauksessa vaihto ei aiheuttanut ongelmia.
Toistakymmentä vuotta vanhassa DeWaltissa oli 18 V ja 2 Ah NiCD -akku. Akun varaus-kapasiteetti nousi 3 ampeerituntiin, kun alkuperäisiin kuoriin vaihdettiin NiMh-kenno. Alkuperäisen akun kaveriksi hankittiin saman tehoinen NiMh-tarvikeakku. Tarvikeakku ja kennotus maksoivat rahassa mitattuna saman verran. Laturin sopivuus kannattaa varmistaa, jos akun tyyppi vaihtuu. Tässä tapauksessa vaihto ei aiheuttanut ongelmia.  Kuva: Uolevi Oristo

Ecakit Oy huoltaa ja tekee takuukorjauksia Olli-Sähköpaimenille. Yritys huoltaa myös Väderstad-kylvökoneiden näyttöjä käyttäen Väderstadin alkuperäisin osia. Mikäli Rapidin vanhemman ohjausyksikön nestekidenäyttö on pimentynyt, niin se kannattaa ilman muuta vaihdattaa.

”Kolmas toimialueemme on pienimuotoinen elektroniikan tuotekehitystyö. Suunnittelemme ja valmistamme tuotteita asiakkaidemme tarpeisiin proto- ja piensarjoina”, kertoo Varpu Helstola.

Akut kannattaa huoltaa hyvissä ajoin

Sähkökäyttöisten ja -avusteisten laitteiden yleistyminen kuluttajatuotteissa on lisännyt pienakkujen huoltotyön tarvetta. Akkukäyttöiset polkupyörät, leikkurit ja trimmerit ovat sesonkituotteita, jotka kannattaa tuoda huoltoon heti kauden loputtua eikä vasta vappuna.

Ensimmäisten sähköpyörien akut ovat tulleet korjausikään, ja niitä tuodaan tällä hetkellä korjattavaksi paljon. ”Olemme vastanneet kysyntään palkkaamalla kaksi kesätyöntekijää, mutta ruuhkaa on silti”, kertoo Varpu Helstola. ”Pyörän akku kannattaa tuoda huoltoon heti kauden päätyttyä, jotta akussa on puhtia seuraavan kevään ja kesän pitkille retkille”.

Sähköpyörien ja muiden laitteiden kilpailu on kovaa ja myynti tapahtuu usein erilaisin kampanjatarjouksin. Tuotteita hankittaessa kannattaa tarkistaa akun kapasiteetti esitteestä tai laitteen tyyppikilvestä eikä tehdä päätelmiä akkukotelon koosta. ”Huoltoon on tullut akkuja, joiden kotelossa olisi ollut hyvin tilaa useammalle kennolle. Akkukotelo voi olla sama kuin valmistajan huippumallissa, mutta tarjoustuotteen tms. akkukotelon sisällä voi olla vähemmän kennoja. Akut ovat monen sähkölaitteen kallein komponentti, minkä vuoksi niissä yritetään säästää” kertoo Urho Piittisjärvi.

”Myymme myös uusia tarvikeakkuja, mutta kennotus on ympäristöystävällinen vaihtoehto nettikaupan tarjouksille ja asiakas saa tuotteelle myös takuun”, muistuttaa Varpu Helstola.

Akku voi vaurioitua myös mekaanisesti. Tätä akkua ei kannata kennottaa, koska sen runkorakenne ja kotelo ovat vaurioituneet. Näinkin ison akun voi hävittää asiallisesti toimittamalla se pienakkujen kierrätykseen.
Akku voi vaurioitua myös mekaanisesti. Tätä akkua ei kannata kennottaa, koska sen runkorakenne ja kotelo ovat vaurioituneet. Näinkin ison akun voi hävittää asiallisesti toimittamalla se pienakkujen kierrätykseen.

Lue myös seuraavat käsityökalujen akkuja käsittelevät artikkelit:

Käsityökalujen akkujen tekniikka on muuttunut vuosien varrella

Tapio Ylitalolla on ollut sama akkukone käytössä jo 40 vuotta