Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Runsaasti vaihtoehtoja ja sudenkuoppia

Hydraulisten jarrujen korvaaminen paineilmalla ei ole aina edes mahdollista, sillä monet akselivalmistajat sijoittavat hydraulisen jarrusylinterin rummun sisälle – rakenne on vastaava kuin muiden ajoneuvojen nestejarruissa. Osa akselinvalmistajista sijoittaa kuitenkin perävaunun hydrauliset jarrusylinterit rummun ulkopuolelle, jolloin hydraulijarrujen korvaaminen ilmajarruilla on helpompaa. Paineilmajarrujen sylinterit ovat aina niin suurikokoisia, että niille ei ole tilaa rummun sisällä.

Paineilmaa käytettäessä jarrutusvoima voidaan tuottaa joko painekelloilla tai hydrauliikan tavoin sylinterillä. Paineilmasylintereitä käytetään, jos tarvittava liikerata on niin pitkä, että paineilmakelloja ei voi käyttää. Tarjolla on myös sekä paineilmalla että hydrauliikalla toimivia jarrusylintereitä, jotka voidaan asentaa jarrurummun ulkopuolelle asennettujen hydraulisylintereiden tilalle.

Kuorma-autoissa käytettävien paineilmakellojen liikerata on lyhyt, minkä vuoksi vivustossa ei saa olla yhtä pitkää tyhjää liikettä kuin sylintereitä käytettäessä. Siksi kuorma-autojen jarruja voidaan säätää helposti kenkien käyttövipuun sijoitetun räikkätyyppisen säätömekanismin ansiosta.

Paineilmajarrujen komponenttien tarjonta on hyvin runsasta, koska niitä valmistetaan todella suurina sarjoina. Kaikki kuorma-auton komponentit eivät välttämättä sovi traktorin perävaunuun, koska auton ja perävaunun toimintaperiaatteessa on eroja. Mikäli kuorma-autosta tehdään perävaunu, niin alkuperäinen jarruventtiili on korvattava perävaunukäyttöön tarkoitetulla venttiilillä, koska ne toimivat eri tavalla! Perävaunun jarruventtiili kytkee jarrut päälle heti, kun letku irtoaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

ABS-jarrut yleistyvät myös traktoreissa ja perävaunuissa. Ne ovat tarpeen erityisesti talviajossa. ABS-valmius ei maksa paljoa, joten se kannattaa hankkia uuteen traktoriin!