Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Akselivalmistaja BPW – Tuotteet kehittyvät jatkuvasti

Akselivalmistaja BPW kehittää alati uusia ratkaisuja liikkuvan kaluston alustatekniikkaan. Yhä tarkempi tilankäyttö, koneiden koon kasvu ja uudet jarrumääräykset vaativat tuotteilta mukautuvuutta ja jatkuvaa kehitystä. Myös sähköiset valvontajärjestelmät ovat nykyään osa akseleita.
BPW:n akselisensoreihin perustuvan punnitusjärjestelmän tarkkuutta esiteltiin ajamalla perävaunu ajoneuvovaa'alle ja näyttämällä traktorin tietokoneen ja vaan lukemat samalla näytöllä. BPW:n järjestelmä näytti painoksi 22 408 kg ja ajoneuvovaaka 22 140 kg, mikä tarkoittaa alle 1,5 prosentin heittoa. Valmistaja lupaakin järjestelmälle 2 % tarkkuuden ja tarkkuus on yleensä parempi ajaessa kuin paikallaan ollessa.
BPW:n akselisensoreihin perustuvan punnitusjärjestelmän tarkkuutta esiteltiin ajamalla perävaunu ajoneuvovaa'alle ja näyttämällä traktorin tietokoneen ja vaan lukemat samalla näytöllä. BPW:n järjestelmä näytti painoksi 22 408 kg ja ajoneuvovaaka 22 140 kg, mikä tarkoittaa alle 1,5 prosentin heittoa. Valmistaja lupaakin järjestelmälle 2 % tarkkuuden ja tarkkuus on yleensä parempi ajaessa kuin paikallaan ollessa. Kuva: Mikael Sammatti
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
BPW AGRO Hub -järjestelmä rakentuu akseliin sijoitetuista sensoreista, perävaunun keskusyksiköstä, sekä isobus-näytöstä tai mobiiliaplikaatiosta. Järjestelmästä saadaan perävaunun massatietojen lisäksi informaatiota esimerkiksi käyttötunneista, ajomatkasta, keskinopeudesta ja lähestyvästä huollosta. Tulevaisuudessa massatietoa voidaan käyttää esimerkiksi lannanlevityksessä levitysmäärään säätöön.
BPW AGRO Hub -järjestelmä rakentuu akseliin sijoitetuista sensoreista, perävaunun keskusyksiköstä, sekä isobus-näytöstä tai mobiiliaplikaatiosta. Järjestelmästä saadaan perävaunun massatietojen lisäksi informaatiota esimerkiksi käyttötunneista, ajomatkasta, keskinopeudesta ja lähestyvästä huollosta. Tulevaisuudessa massatietoa voidaan käyttää esimerkiksi lannanlevityksessä levitysmäärään säätöön. Kuva: Mikael Sammatti
BPW esitteli pari vuotta sitten hydraulisilla ajomoottoreilla varustetun AGRO Drive -akselin. Moottoreina käytetään suomalaisen Black Bruinin napamoottoreita. Jarrurummut ovat irrotettavissa samaan tapaan kuin tavallisissa akseleissa, minkä jälkeen kenkien vaihto on mahdollista irrottamatta vetomoottoria.
BPW esitteli pari vuotta sitten hydraulisilla ajomoottoreilla varustetun AGRO Drive -akselin. Moottoreina käytetään suomalaisen Black Bruinin napamoottoreita. Jarrurummut ovat irrotettavissa samaan tapaan kuin tavallisissa akseleissa, minkä jälkeen kenkien vaihto on mahdollista irrottamatta vetomoottoria. Kuva: Mikael Sammatti
Kuorman painon mittaaminen perustuu akseliputken päällä olevaan venymäliuska-anturiin, joka mittaa akseliputken taipumaa. Kuorman massan laskenta tapahtuu algoritmillä, joka ottaa huomioon muun muassa ajonopeuden, ohjausakselin kääntökulman ja vetopisteen kuormituksen. Kuorman painon laskenta tapahtuu ajossa aina silloin, kun tilanne on otollinen eli ajetaan suoraan ja kohtuu tasaisella nopeudella (kts. seuraava kuva).
Kuorman painon mittaaminen perustuu akseliputken päällä olevaan venymäliuska-anturiin, joka mittaa akseliputken taipumaa. Kuorman massan laskenta tapahtuu algoritmillä, joka ottaa huomioon muun muassa ajonopeuden, ohjausakselin kääntökulman ja vetopisteen kuormituksen. Kuorman painon laskenta tapahtuu ajossa aina silloin, kun tilanne on otollinen eli ajetaan suoraan ja kohtuu tasaisella nopeudella (kts. seuraava kuva). Kuva: Mikael Sammatti
Kuvassa näkyvä AGRO Hub -tietokone kiinnittyy vaunun runkoon
Kuvassa näkyvä AGRO Hub -tietokone kiinnittyy vaunun runkoon Kuva: Mikael Sammatti
Ontot akseliputket hitsataan kasaan kahdesta U-profiilista. Ratkaisulla saavutetaan parempi materiaalin jakautuminen putken poikkileikkausprofiilille. Kulmissa, joissa rasitus on suurin, seinämä on paksumpi.
Ontot akseliputket hitsataan kasaan kahdesta U-profiilista. Ratkaisulla saavutetaan parempi materiaalin jakautuminen putken poikkileikkausprofiilille. Kulmissa, joissa rasitus on suurin, seinämä on paksumpi. Kuva: Mikael Sammatti
BPW valmistaa räätälöityjä konemallikohtaisia akseliratkaisuja. Esimerkiksi kuvassa näkyvä hinattavan kylvökoneen jyräpyörästön jarrullinen akseli on mitoitukseltaan ja kiinnitykseltään yksilöllisesti suunniteltu. Myös jarrun käyttömekanismin sijoitus on pitänyt miettiä tarkasti. Uusien jarrusäännösten takia monien kylvökoneiden jyräpyörästöihin vaaditaan kuvan kaltaiset jarrut.
BPW valmistaa räätälöityjä konemallikohtaisia akseliratkaisuja. Esimerkiksi kuvassa näkyvä hinattavan kylvökoneen jyräpyörästön jarrullinen akseli on mitoitukseltaan ja kiinnitykseltään yksilöllisesti suunniteltu. Myös jarrun käyttömekanismin sijoitus on pitänyt miettiä tarkasti. Uusien jarrusäännösten takia monien kylvökoneiden jyräpyörästöihin vaaditaan kuvan kaltaiset jarrut. Kuva: Mikael Sammatti
Sorvatut akselinpäät hitsataan kiinni akseliputkeen tyssähitsaamalla, eli kappaleiden läpi johdetaan niin suuri sähkövirta, että ne sulavat kiinni toisiinsa. Samalla akselinpään ja akseliputken välille voidaan tehdä tarvittava epäsuoruus, millä vaikutetaan pyöränkulmiin eli camberiin ja auraukseen.
Sorvatut akselinpäät hitsataan kiinni akseliputkeen tyssähitsaamalla, eli kappaleiden läpi johdetaan niin suuri sähkövirta, että ne sulavat kiinni toisiinsa. Samalla akselinpään ja akseliputken välille voidaan tehdä tarvittava epäsuoruus, millä vaikutetaan pyöränkulmiin eli camberiin ja auraukseen. Kuva: Mikael Sammatti
BPW:n joidenkin itseohjaavien akseleiden erikoisuus on olkatapin yhteydessä oleva aaltomainen hammastus. Se keskittää pyörän suoraan ajettaessa ja vakauttaa näin menoa. Käännyttäessä sivuttaisvoimat pakottavat hammastukset liikkumaan toistensa suhteen ja pyörät kääntyvät.
BPW:n joidenkin itseohjaavien akseleiden erikoisuus on olkatapin yhteydessä oleva aaltomainen hammastus. Se keskittää pyörän suoraan ajettaessa ja vakauttaa näin menoa. Käännyttäessä sivuttaisvoimat pakottavat hammastukset liikkumaan toistensa suhteen ja pyörät kääntyvät. Kuva: Mikael Sammatti

Vuonna 1898 aloittanut BPW on yksi suurimmista Euroopan akselivalmistajista. BPW valmistaa vuosittain yli puoli miljoonaa akselia yli 5,5 tonnin painoluokassa. Valikoimiin kuuluvat niin raskaan maantieliikenteen alustaratkaisut kuin maatalous ja maanrakennuskoneiden akselit.

BPW on keskittynyt pääasiassa perävaunujen ja hinattavien työkoneiden akseleihin. Maatalousakseleiden valikoimassa on tuotteita kaikille maatalouden sektoreille, kuten maanmuokkaukseen, kylvöön, kasvinsuojeluun ja kuljetukseen.

BPW järjesti Unkarin Szombathelyn tehtaalla lehdistötilaisuuden, jossa esiteltiin valmistajan tuotteita sekä uutuuksia. Tässä artikkelissa on tärkeimpiä poimintoja tilaisuudesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valtava valikoima variaatioita

Suurelta akselivalmistajalta vaaditaan tuotteita laidasta laitaan. Yksinkertaisimmillaan tuote on esimerkiksi vain pelkkä napa lyhyellä akseliputken pätkällä. Monimutkaisimmillaan BPW tarjoaa taas kokonaisia valmiita alustaratkaisuja, jotka sisältävät akselit, jarrut, jousituksen ja rungon. Tämän päälle perävaunuvalmistaja voi vain nostaa oman päällirakenteen.

Nykyään perävaunuja ja konemalleja on valtava määrä. Useimpiin vaaditaan yksilöllisesti koneen mittoihin ja tarkkaan tilankäyttöön suunniteltu akseliratkaisu. Samaan napaan ja jarrurumpuun perustuvia akselivariaatioita on usein tuhansia.

Säädökset lisäävät suunnittelun tarvetta

Uusi jarruasetus pakottaa yhä useampiin peltotyökoneisiinkin jarrut, sillä uusilla traktoreilla jarruttoman perävaunun tai työkoneen suurin mahdollinen kytkentämassa on 3 500 kg. Monissa maissa perävaunut ja työkoneet on varustettu jarruilla pidemmän aikaa, mutta kaikkialla näin ei ole ollut. Jarruosaamisessa on näin suuria alueellisia eroja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Monilla perävaunu- ja työkonevalmistajilla onkin varsin vähän kokemusta jarruista ja niiden mitoittamisesta tuotteeseen. BPW pyrkii helpottamaan tätä ongelmaa tarjoamalla valmistajille jarrulaskelmat ja koko jarrujärjestelmän suunnittelun komponentteineen ja venttiileineen.

BPW AGRO Hub

Pari vuotta sitten esitellyn BPW:n akseleihin liitettävän AGRO Hub -telemetriasysteemin kuorman punnitsemistoiminto on nyt saatu tuotantoon. Kuorman mittaaminen perustuu akseliputken päälle kiinnitettyyn venymäliuska-anturiin, joka mittaa akselin taipumaa, kun kuorma kasvaa.

Massatietoja voidaan käyttää kuljettajan informoimisen lisäksi muun muassa levitinkoneiden levitysmäärän seurantaan ja säätöön. Massatiedot tarjoavat myös konevalmistajille mahdollisuuden seurata koneiden kuormitusta, mikä auttaa suunnittelussa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

AGRO Hubin muita ominaisuuksia ovat muun muassa ajomatkan ja käyttötuntien mittaus, huoltomuistutukset sekä paineiden ja akselilukitusten valvonta.