Jyräys vaatii tilannetajua

On helppo huomata, miten soratien lanauksen jälkeen pintaan jääneet karkeammat rakeet sinkoilevat pientareelle erityisesti sellaisissa kohdissa, joissa ajetaan hieman vauhdikkaammin. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa, sillä juuri karkeampi aines tuo pintakerrokseen kestävyyttä.
Jyräämällä irtonaisen pintamateriaalin saa puristettua tiiviiksi kerrokseksi. Loogisesti ajatellen raskaampi jyrä tekee työn tehokkaammin – ja jos jyrän painoa ei voi lisätä, voi vibraamalla moninkertaistaa tiivistystehon. Vibraukseen liittyy pari riskiä, joista vesi on varmaan isoin.
Tienhoidossa materiaalin sopiva kosteus on tärkeää. Vettä on oltava, mutta sitä ei saa olla yhtään liikaa. Kerrotussa tutkimuksessa mainittu myöhäissyksyn päivämäärä sekä erikseen kerrottu (pieni) sade pani epäilemään, että olosuhteet eivät olleet hyvät.
Jos sadetta on ollut vaikka joitain päiviä aikaisemmin, voi vettä olla edelleen liikaa tien pintakerroksen alla, jos auringon lämmön tuoma haihdutus puuttuu. Myös pakkasten jälkeen on riittävä kuivumisjakso tarpeen. Tärinässä vesi nousee nopeasti ylös ja pintakerros on hetken aikaa kantamaton. Tosin siitä tulee uudelleen luja, jos se saa kuivua rauhassa. Tiellä, jossa on jatkuvasti liikennettä, tämä ei oikein tahdo olla mahdollista. Tuloksena on urat tiessä.
Kokeneet urakoitsijat ja koneenkuljettajat tekevät tien lanauksen ottaen huomioon edellisen viikon sateet sekä kokemuksen perusteella tiedetyt tiessä olevat vetisemmät kohdat ja sovittavat toimet sen mukaan. Varsinkin vibraava jyrääminen edellyttää hyvää tilannetajua. Osaava tekijä pystyy sitä käyttäen todennäköisesti parantamaan pintakerroksen kestävyyttä ja vähentämään pitkällä aikavälillä hoitokustannuksia.
Osaston luetuimmat
- Kaapelin tai vesiputken rikkoutuessa korvauksissa katse kääntyy vahingon aiheuttajaan – koneen ohjaaja välttää vauriot, kun tuntee linjojen reitit27.4.
- Neljä robottiruohonleikkuria testissä – nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta10.1.2019
- Case 221 -pyöräkuomaajan käyttökokemukset ensimmäisen puolen vuoden aikana — pienten alkuvaikeuksien jälkeen työ alkoi sujua23.6. Tilaajalle
- Testissä 7 erilaista ajoleikkuria – nämä seikat ratkaisevat ajettavan ruohonleikkurin valinnassa16.6.2016 Tilaajalle
- Ajoleikkureiden voimansiirto16.6.2016
- Vertailussa neljä erityyppistä niittyleikkuria — voittaja erottui hyvillä hallintalaitteillaan ja käsiteltävyydellään31.5.2018 Tilaajalle
- Robottiruohonleikkureiden markkinat ovat laajentuneet – robottileikkurit tuovat säästöjä henkilöresursseissa ja huoltokuluissa9.5. Tilaajalle