Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Peräkärrystä hiekoitin Sirumec-hiekoittimella ja Sandmec-lisälaitteella – yhdistelmä soveltuu sekä traktoriin että kuorma-autoon

Ilmaston lämmetessä hanget korkeat nietokset ovat vaihtumassa nollakeleihin ja jäisen 
niljakkaisiin asfaltteihin. Rautavaaran Modulmet Oy on tuonut markkinoille laitteen, jolla hiekoitus onnistuu helposti kuorma-auton lavalta tai traktorin peräkärrystä.
Kuva: Arto Turpeinen

Rautavaaran Modulmet Oy:n uutuuksiin kuuluvat Sirumec-hiekoitin ja Sandmec-lisälaite, joiden ansiosta kärryllä tai kuorma-autolla voidaan hiekoittaa ilman lavan ylösnostamista. Aluksi esiteltiin laitteen kuorma-auto versio, mutta nyt saataville on tullut myös peräkärrymalli. Muita yrityksen tuotteita ovat mm. Koneviestissä testatut taittuvat peräkärryn valot ja venttiilivinssi.

Kärryä täytettäessä kuljetin nostetaan ylös vaakatasoon, ja hiekka lastataan kuljettimen läpi. Hiekoittaessa laite lasketaan kasan päälle. Seuraavassa kehitysversiossa on mahdollista, että kehikko nousisi pystyasentoon.
Kärryä täytettäessä kuljetin nostetaan ylös vaakatasoon, ja hiekka lastataan kuljettimen läpi. Hiekoittaessa laite lasketaan kasan päälle. Seuraavassa kehitysversiossa on mahdollista, että kehikko nousisi pystyasentoon. Kuva: Arto Turpeinen

Modulmetin toimitusjohtaja Timo Kuosmanen kiteyttää Sandmecin edut varsin napakasti. ”Sandmec mahdollistaa yleiskärryn käyttämisen tarkkaan hiekoittamiseen. Tuskin kukaan lähtee pelkällä perinteisellä kärryllä iljamelle hiekoittamaan, mutta uutuuksien ansiosta työskentely on turvallista ja tehokasta”.

Lava alhaalla

Sandmec-laitteen perusidea on syöttää hiekkaa varsinaiselle hiekoittimelle viidellä kuljetinkolalla, jotka on liitetty hydraulimoottorilla pyörivään ketjuun. Kuljettimen pituus on neljä metriä ja kolien leveys kaksi metriä. Lavaa ei siis tarvitse nostaa ylös hiekoituksen aikana, minkä ansiosta paino säilyy kaikilla akseleilla ja painopiste pysyy alhaalla, jolloin kärryn takapainoisuus ei kevennä traktoria.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hiekoitin-kuljetinpaketti nostetaan paikalleen trukkipiikeillä. Sovitteet on asennetu valmiiksi.
Hiekoitin-kuljetinpaketti nostetaan paikalleen trukkipiikeillä. Sovitteet on asennetu valmiiksi. Kuva: Arto Turpeinen

Ominaisuuden ansiosta yhdistelmän ohjattavuus säilyy liukkaallakin kelillä, sillä kärry ei ala luikertelemaan. Sandmecin mahdollistaa auraamisen ja hiekoituksen yhtä aikaa. Myös kärryn runkorasitus on pienempi. Esittelyversiossa käytössä oli yrityksen oma Sirumec-hiekoitin, mutta syötinlaite voidaan yhdistää mihin tahansa lavahiekoittimeen. Esimerkiksi kuorma-autoversiota esiteltiin yhdistettynä Arctic Machinen malliin AM S09 H.

Hiekoittimelle kuljetetaan tavaraa viidellä ketjuun kytketyllä lavalla. Kuljetin lasketaan hiekkakasan päälle.
Hiekoittimelle kuljetetaan tavaraa viidellä ketjuun kytketyllä lavalla. Kuljetin lasketaan hiekkakasan päälle. Kuva: Arto Turpeinen

Kärry täytetään nostamalla kuljetin hydraulisesti ylös vaakatasoon ja kippaamalla hiekka kuljettimen läpi lavalle. Tämän jälkeen kuljetin lasketaan kasan päälle. Hiekoittamisen aikana kuljetin alkaa syöttää hiekkaa varsinaiselle sirottimelle tasaisena patjana. Kuljetinkolat myös rikkovat pienemmät jäätyneet kokkareet. Pienenä, mutta teknisesti haastavana toiveena olisi järjestelmä, joka nostaisi kuljettimen pystyasentoon. Tämä helpottaisi kärryn täyttöä kuormaamalla, sillä nykyistä versiota huolimattomasti täytettäessä kauha voi kopsahtaa kuljettimeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kuljetinkolat rikkovat ja levittävät isommat routapalat matkallaan, joten murskainakselin ei tarvitse olla järein mahdollinen.
Kuljetinkolat rikkovat ja levittävät isommat routapalat matkallaan, joten murskainakselin ei tarvitse olla järein mahdollinen. Kuva: Arto Turpeinen

Sopii eri traktoreihin

Kuljetin-hiekoitin-paketissa on korvalliset, joista laitteen saa nostettua trukkipiikeillä paikoilleen. Soviteosilla hiekoitin saadaan mahdutettua lähes kaikkiin kärryihin. Hydrauliikan säätö saattaa vaatia traktorikohtaisia asetuksia. ”Hiekka siirtyy pienellä energialla, sillä kuljetinlavat koskettavat hiekkaan kevyesti, joten Sandmec ei vaadi traktorin hydrauliikalta kummoista tehoa. Kuljettimen- ja hiekoittimen nopeuden säätäminen tulee tehdä traktorikohtaisesti. Laitteistossa on kuitenkin säätöventtiilit ja uudemmissa traktoreissa tuottoa voi ohjata myös suoraan ohjaamosta”, kertoo Kuosmanen.

Sandmec-hiekoitin voidaan sovituspalojen ansiosta kytkeä mihin tahansa kärryyn. Laite on on yhteensopiva myös lavahiekoittimiiin.
Sandmec-hiekoitin voidaan sovituspalojen ansiosta kytkeä mihin tahansa kärryyn. Laite on on yhteensopiva myös lavahiekoittimiiin. Kuva: Arto Turpeinen

Sandmec ja Sirumec ovat todella mielenkiintoisia uutuuksia. Erillisen hiekoittimen ostamisen sijaan hiekoituksessa voidaan turvallisesti hyödyntää peräkärryä. Ahtaimpiin paikkoihin vekslaaminen on toki työläämpää, mutta toisaalta kärryn tilavuus kompensoi ajanhukkaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Yhdistelmän avulla normaali peräkärry saadaan valjastettua käteväksi hiekoittimeksi. Sirottelu luonnistuu ilman lavan nostamista.
Yhdistelmän avulla normaali peräkärry saadaan valjastettua käteväksi hiekoittimeksi. Sirottelu luonnistuu ilman lavan nostamista. Kuva: Arto Turpeinen

Pienten ja hiipuvien kuntien elinehto on kekseliäisyys ja rohkeus. Rautavaarakin mainitaan usein epämukavien työttömyysuutisten myötä. Onneksi poikkeuksiakin löytyy, sillä innovatiivinen mieli voi voittaa hankalan sijainnin.

Rautavaaran Modulmet Oy:n toimitusjohtaja Timo Kuosmanen kiteyttää asian: ”Sijaintimme luo oman haasteensa liiketoiminnalle. Toimimme pitkään pelkästään metallialan alihankintayrityksenä, mutta omien tuotteiden luominen on kuitenkin elinehto. Erittäin lupaaviin uutuuksiimme kuuluu mm. patentoitu DivSmart-hydraulinen virtauksenjakaja, jota tulemme esittelemään maailman suurimmalle hydrauliikkavalmistajalle”.

Kokonaisuus on toteutettu ylä-
savolaisella yhteistyöllä, sillä Sandmec ja Sirumec on kehitetty tiiviissä yhteistoiminnassa iisalmelaisen Finnomecin Oy:n Veijo Rönkön kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuorma-autoon liitettävän Sandmec-kuljettimen hinta on 7 200 euroa, traktoriversio kustantaa 900 euroa vähemmän. Traktorin peräkärryyn liitettävän kuljetin-hiekoitin yhdistelmän hinta on 10 300 euroa + alv 0 %. Kärrykohtaisten soviteosien hinta ilman arvonlisäveroa alkaa 150 eurosta.

Lisätietoja Timo Kuosmaselta 
0400 673 986 ja yrityksen kotisivuilta.