Tarmo-puutarhajyrsin traktoriin – maa mullaksi jyrsimällä

Puutarhan ja pienempien alueiden jyrsintään on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja omalla moottorillaan toimivista jyrsimistä traktoriin kiinnitettäviin työkoneisiin. Testasimme 1,25 m leveää Tarmo-jyrsintä niin nurmikon kuin savikonkin jyrsinnässä.
Työjälkeen voidaan vaikuttaa terien pyörimisnopeuden lisäksi myös takalipan asennolla. Lippa auki ajaessa maa lentää kauemmaksi ja jää karkeammaksi (kts. seuraava kuva)
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pienten alojen jyrsintään soveltuvia jyrsimiä on tarjolla melkoinen määrä. Valikoimat alkavat pienistä omalla moottorillaan toimivista puutarhajyrsimistä, saatavilla on myös esimerkiksi sarvitraktoreihin liitettäviä jyrsimiä. Otimme testiin IKH:n myymän Tarmo-puutarhajyrsimen, jonka kytkimme pienen traktorin perään.

Jyrsimen työleveys on 125 cm. Konetta tarkemmin tutkiessa selviää, että työjälki hitsaussaumoineen on varsin siistiä ja rakenteet ovat jämäkän oloisia. Rakenne on suhteellisen yksinkertainen. Voima välitetään traktorin nivelakselilla kulmavaihteelle, josta se tuodaan akselia pitkin koneen vasemmassa reunassa olevalle, voiman roottorille siirtävälle, hammaspyörästölle. Kone painaa 285 kg ja sitä käytetään 540 k/min voimanotolla.

Tarmo-puutarhajyrsin on tarkoitettu pieniin, noin 30-hevosvoimaisiin traktoreihin.
Tarmo-puutarhajyrsin on tarkoitettu pieniin, noin 30-hevosvoimaisiin traktoreihin. Kuva: Tapio Vesterinen
Lipan asentoa säädetään kätevästi ketjuilla.
Lipan asentoa säädetään kätevästi ketjuilla. Kuva: Tapio Vesterinen
Jyrsimessä on 30 kpl teriä, jotka on pultattu kuuteen riviin. Terät leikkaavat maan irti koko työleveydeltä.
Jyrsimessä on 30 kpl teriä, jotka on pultattu kuuteen riviin. Terät leikkaavat maan irti koko työleveydeltä. Kuva: Tapio Vesterinen

Kestää kiviäkin

Teriä on 30 kappaletta ja terät on asennettu roottorille kuuteen riviin. Terät on kiinnitetty jyrsimen roottoriin kukin kahdella pultilla. Terän maansuuntaiset osat ovat niin lähekkäin, että terät leikkaavat maan koko työleveydeltä. Jyrsin itsessään toimii kivettömässä maassa varsin äänettömästi. Kivien sattuessa kolinaa alkaa kuitenkin kuulua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaksi terää sisältävän varateräparin verollinen hinta on 10 euroa. Terät ovat kuitenkin suhteellisen hyvin suojattuja, sillä suuremman tällin sattuessa terän kiinnityspultit toiminevat murtopulttien tavoin, mikäli nivelakselin ylikuormakytkin ei ehdi reagoimaan tarpeeksi nopeasti. Jyrsimen mukana toimitetun Benzin akselin ylikuormakytkin on sopivasti mitoitettu. Terien väliin kiilautuva tiiliskivi laukaisee kytkimen, mutta ajon aikana pärinää aiheuttivat hetkellisesti lähinnä tuoreet koivun juuret, joista vajaa kymmensenttiset katkesivat yleensä viimeistään parin–kolmen ylityksen jälkeen.

Kat1-kiinnikkeet kaukana

Kiinnityskorvakkeet on mitoitettu turhan etäälle toisistaan kategorian 1 mukaista nostolaitetta ajatellen. Ongelmaa pahentaa vielä se, että pienemmän mitoituksen työntövarren reikä on taaempana, mistä johtuen työntövartta tuskin voi sovittaa omaan kategorian 1 paikkaansa juuri millään mitoituksen mukaisella nostolaitteella.

Mitoitus aiheuttaa omat ongelmansa myös nivelakselille. Mukana toimitetusta akselista jouduttiin lyhentämään noin 70 cm, jotta akseli saatiin mahdutettua traktorin ja kulmavaihteen väliin. Lyhyestä akselista ja lähekkäin olevista traktorin ja työkoneen akseleiden päistä johtuen nivelakseli menee hyvin jyrkkään kulmaan, kun jyrsin nostetaan nostolaitteilla ylös. Testin aikana nostokorkeutta rajoitettiin tai ulosotto pysäytettiin aina ennen nostoa voimansiirron suojelemiseksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2-kategorian nostolaitteeseen kiinnitettäessä ongelmaa ei todennäköisesti syntyisi. Testissä käytetyn Solis 26 -traktorin nostolaitteella jyrsin jäi ylös nostettuna sen verran lähelle maata, että peruuttaessa takalippa kauhoi helposti maata, kun traktorin takapyörä osui monttuun.

Työsyvyyden säätö jalaksilla

Jyrsintä ei ole tarkoitettu syvämuokkaukseen, sillä suurin työsyvyys on olosuhteista riippuen kahteen kertaan ajaessa noin 15 cm.

Jyrsimen molemmin puolin on kolmella pultilla kiinnitetyt syvyydensäätöjalakset, joiden perusteella terien työsyvyys määrittyy. Pystyraudoissa on neljä reikää, testissä käytimme toisiksi syvintä asetusta. Tällä asetuksilla ensimmäisellä kerralla työsyvyydeksi muodostui nurmikolla noin 8 cm. Toisella ajokerralla jalakset kulkevat pehmeällä maalla ja työsyvyydeksi muodostui näillä asetuksilla vajaat 15 cm.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jyrsimen työjälkeen voidaan vaikuttaa paitsi teräroottorin pyörimisnopeudella, myös takana olevan luukun asennolla. Luukku kiinni ajaessa maa jää pidemmäksi aikaa pyörimään terien väliin ja lopputulos on varsin siistiä. Luukku kiinni ajaessa esimerkiksi kasvijätteet multautuvat tehokkaasti. Luukku auki ajaessa roottori heittää maata pidemmälle ja se jää karkeammaksi. Luukku auki ajaessa kone tasoittaa pinnanmuotoja aavistuksen paremmin.

Kone hienontaa kovempaakin maata tehokkaasti – testin aikana jyrsimellä tasoitettiin myös Loimaan suorakylvökentälle tehtyjen salaojien jäljiltä kuivunutta todella kovaa savea. Kaikki lähes puolimetrisetkin savikokkareet hienontuivat kerta-ajolla, kunhan ne vain saatiin ajettua koneen sisään.

26 hevosvoimaa riittää

Testin aikana jyrsintä käytettiin 26-hevosvoimaisella traktorilla, joka riitti pyörittäjäksi varsin hyvin. Ajonopeutta pystyttiin pitämään voiman puolesta niin korkeana kuin se oli lainalaitteella ja ajomukavuuden kannalta mielekästä. Jyrsintänopeuden ollessa 2,5 km/h, työsaavutus on laskennallisesti noin kolmasosahehtaari tunnissa. Koneen huolloksi riittää nivelakselin ja roottoriakselin nippojen rasvaus sekä kausittaiset kulmavaihteen ja voimansiirron öljytilan öljynvaihdot.

Tarmo-jyrsin osoittautui varsin jämeräksi ja tehokkaaksi työkoneeksi, tosin verollista hintaakin kertyy nivelakselin kanssa noin 1 700 euroa ja traktorikin pyörittämiseen tarvitaan. Pienempiin, omalla moottorilla varustettuihin jyrsimiin hintaeroa kertyy yli tuhat euroa, mutta järeydeltään Tarmo on kuitenkin eri luokkaa. Parhaiten kone soveltuu kasvimaan kuohkeuttamisen ohella esimerkiksi nurmikon uudistukseen ja jyrsinnän yhteydessä tapahtuvaan kevyeen tasoitukseen.

Jyrsin sopisi mittojensa puolesta paremmin 2-kategorian nostolaitteella varustettuun traktoriin, sillä 1-kategorian nostolaitteen mitoitus ja nostokorkeus eivät tahdo riittää kunnolla. Lisäksi 1-kategorian työntövarren tapin reikä on korvakkeessa taaempana, minkä vuoksi sitä ei ainakaan testitraktorissa voitu käyttää (kts. seuraava kuva).
Jyrsin sopisi mittojensa puolesta paremmin 2-kategorian nostolaitteella varustettuun traktoriin, sillä 1-kategorian nostolaitteen mitoitus ja nostokorkeus eivät tahdo riittää kunnolla. Lisäksi 1-kategorian työntövarren tapin reikä on korvakkeessa taaempana, minkä vuoksi sitä ei ainakaan testitraktorissa voitu käyttää (kts. seuraava kuva). Kuva: Tapio Vesterinen
Mukana toimitettu nivelakseli jouduttiin lyhentämään hyvin lyhyeksi, mistä johtuen se menee erittäin jyrkkään kulmaan, kun kone nostetaan ylös (kts. seuraava kuva).
Mukana toimitettu nivelakseli jouduttiin lyhentämään hyvin lyhyeksi, mistä johtuen se menee erittäin jyrkkään kulmaan, kun kone nostetaan ylös (kts. seuraava kuva). Kuva: Tapio Vesterinen
Työsyvyydensäätö tehdään jalaksien korkeutta muuttamalla, jyrsin muokkaa toisella ajokerralla syvempään, kun jalakset painuvat syvemmälle kertaalleen jyrsittyyn maahan.
Työsyvyydensäätö tehdään jalaksien korkeutta muuttamalla, jyrsin muokkaa toisella ajokerralla syvempään, kun jalakset painuvat syvemmälle kertaalleen jyrsittyyn maahan. Kuva: Tapio Vesterinen
Salaojatyömaan jälkiä jyrsiessä kone selvisi ongelmitta suuristakin savipaakuista, jotka eivät hajonneet edes toista tonnia painavan traktorin kulkiessa niiden yli.
Salaojatyömaan jälkiä jyrsiessä kone selvisi ongelmitta suuristakin savipaakuista, jotka eivät hajonneet edes toista tonnia painavan traktorin kulkiessa niiden yli. Kuva: Tapio Vesterinen
Puiden juuret eivät estä jyrsintätöitä, tosin paksummat, vajaat kymmensenttiset koivun juuret vaativat useamman ajokerran katketakseen.
Puiden juuret eivät estä jyrsintätöitä, tosin paksummat, vajaat kymmensenttiset koivun juuret vaativat useamman ajokerran katketakseen. Kuva: Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME

+ Työnjälki

+ Ylikuormakytkimen toiminta

+ Työteho

– Kiinnitys Kat1-nostolaitteeseen