
Honda Miimo 3000 -robottiruohonleikkuri: Laatua leikkuuseen





Honda on ruohonleikkureissakin perinteikäs merkki, joka esitteli ensimmäiset robottileikkurinsa vuonna 2012. Testissä ollut Miimo 3000 on Hondan robottileikkurimalliston suurin malli.
Leikkurin asentaminen on helppoa. Esimerkiksi latausaseman suunnan ohjelmointi on selkeää, sillä vaihtoehdot selviävät havainnollisesti näytöltä (ks. oheinen kuva). Kun koneelle on syötetty asennetun rajalangan mitta ja nurmikon pinta-ala, leikkuri ehdottaa vuorokausittaista leikkuuaikaa nurmikon koon perusteella. Ajastusten teko onnistuu leikkurinkin näytöstä hyvin.
Hondan terät ovat Husqvarnan tavoin heiluriterät, jotka on kiinnitetty pellistä prässättyyn roottoriin. Roottorin on tarkoitus olla periksi antava osa, joka suojaa kallista ja melko työläästi vaihdettavaa terämoottoria. Suojamekanismi toimi, sillä roottori taipui muutamia kertoja testin aikana esteeseen osuttuaan. Vääntyneen roottorin kuulee jo kaukaa voimakkaasta hurinasta ja näkee leikkurin tärinästä. Korjaukseksi riitti leikkurin nostaminen pystyyn ja roottorin painaminen käsivoimin silmämääräisesti suoraksi.
Heiluriterien ansiosta matalillakaan leikkuukorkeuksilla terät eivät kärsi pahoin maa- ja kivikosketuksista. Leikkuukorkeuden säätö on sähköinen ja säätövaraa nurmen pituudelle on 20–60 mm.
Hondassa ei ollut lisävarusteista 3G-modeemia, joten mobiilisovellusta käyttäessään käyttäjän täytyy muodostaa bluetooth-yhteys leikkuriin. Yhteyden muodostamisessa kestää aikansa, sillä puhelimen ja leikkurin välillä käy ilmeisen vilkas dataliikenne ennen kuin sovellus on toimintakunnossa ja yhteys muodostettu.
Hondaa voi ajaa käsiajolla puhelinta käyttäen, myös leikkuu onnistuu tarvittaessa älypuhelimella ohjaten.
Hondalla ei ole jostain syystä katsottu tarpeelliseksi koteloida leikkurin näyttöä ja näppäimiä. Tästä johtuen kuoren välistä pääsee runsaasti leikkuujätettä, joka vuoraa näytön ja näppäimet nopeasti.
Miimon kapeissa renkaissa on terävät piikit. Kerran leikkuri ajautui ongelmiin ajaessaan puusta pudonneen omenan yli. Omena tarttui renkaan piikkiin, pyörähti pyöränkaaren sisään ja jumitti ajomoottorin.
Hondan saa pestä puutarhaletkulla, vesi helpottaakin kuivahtaneen ruohojätteen irtoamista mukavasti. Myös terien vaihto on tarvittaessa helppoa.
Hondan leikkurin osalta leikkuualueelta on syytä muita leikkureita tarkemmin rajata pois puiden ja pensaiden luiskamaiset juuret, joiden päälle leikkuri saattaa kiivetä, ja jäädä niin pahasti jumiin, että ei pääse omin voimin pois.
Hondan teräroottori on hiljainen, mutta ajomoottorit pitävät vaimeaa vonkunaa, mikä korostui erityisesti kesäaikaan, kun leikkuri kulki yöaikaan avoimen ikkunan läheisyydessä. Leikkurissa on ”silent mode”, joka pienentää terän ja ajomoottoreiden nopeutta, mikä auttaa hieman asiaa.
Honda liikkuu pihalla jouhevasti ja vaihtaa suuntaa nopeasti. Leikkuri tarvitsee täyskäännökseen tilaa hieman vajaan metrin verran.
Honda soveltuu muita pienemmästä leikkuuleveydestä huolimatta myös suuremmille alueille. Työjälki on suurimmallakin leikkuukorkeudella hyvää. Valmistaja luottaa tuotteensa laatuun, sillä Hondalle luvataan neljän vuoden takuu.
55 pistettä, pisteen hinta 54 euroa
Osaston luetuimmat
- Neljä robottiruohonleikkuria testissä – nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta10.1.2019
- Fordilta markkinoille tonniluokan sähköpakettiauto9.5.
- Ajoleikkureiden voimansiirto16.6.2016
- Volvo Laplander C202 on hyötyajoneuvojen aatelia – auto on kehittynyt puolustusvoimain ajoneuvosta harrasteautoksi18.7.2019
- Testissä 7 erilaista ajoleikkuria – nämä seikat ratkaisevat ajettavan ruohonleikkurin valinnassa16.6.2016 Tilaajalle
- Volvo Trucks tuo autoihinsa uusia turvallisuutta, ajettavuutta ja käsiteltävyyttä parantavia ominaisuuksia16.6.
- Vilakoneesta Wille Machines Oy – yhtiö tähyää aktiivisesti vientimarkkinoille Keski-Eurooppaan7.4.