Honda Miimo 3000 -robottiruohonleikkuri: Laatua leikkuuseen

Hondan leikkuuleveys oli testileikkureista kapein, mutta tällä seikalla ei havaittu olevan kuitenkaan merkittävää vaikutusta lopputulokseen. Hondan kuoret on muotoiltu pyöreiksi, joten se selviää helposti esimerkiksi riippapihlajan oksien lomasta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Hondan suomen kieltäkin taitava näyttö on melko kookas ja selkeä. Kannen alla oleville näppäimille kertyy kuitenkin terän lennättämää likaa.
Hondan suomen kieltäkin taitava näyttö on melko kookas ja selkeä. Kannen alla oleville näppäimille kertyy kuitenkin terän lennättämää likaa. Kuva: Tapio Vesterinen
Hondan mobiilisovellus on selkeä, mutta esimerkiksi katkenneen langan hälytyksen sai testileikkurissa matkapuhelimeen vain bluetooth-yhteyden kantaman päähän kävelemällä.
Hondan mobiilisovellus on selkeä, mutta esimerkiksi katkenneen langan hälytyksen sai testileikkurissa matkapuhelimeen vain bluetooth-yhteyden kantaman päähän kävelemällä. Kuva: Valmistaja
Honda Miimo 3000 -robottiruohonleikkurin mitat.
Honda Miimo 3000 -robottiruohonleikkurin mitat. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Honda on ruohonleikkureissakin perinteikäs merkki, joka esitteli ensimmäiset robottileikkurinsa vuonna 2012. Testissä ollut Miimo 3000 on Hondan robottileikkurimalliston suurin malli.

Leikkurin asentaminen on helppoa. Esimerkiksi latausaseman suunnan ohjelmointi on selkeää, sillä vaihtoehdot selviävät havainnollisesti näytöltä (ks. oheinen kuva). Kun koneelle on syötetty asennetun rajalangan mitta ja nurmikon pinta-ala, leikkuri ehdottaa vuorokausittaista leikkuuaikaa nurmikon koon perusteella. Ajastusten teko onnistuu leikkurinkin näytöstä hyvin.

Hondan terät ovat Husqvarnan tavoin heiluriterät, jotka on kiinnitetty pellistä prässättyyn roottoriin. Roottorin on tarkoitus olla periksi antava osa, joka suojaa kallista ja melko työläästi vaihdettavaa terämoottoria. Suojamekanismi toimi, sillä roottori taipui muutamia kertoja testin aikana esteeseen osuttuaan. Vääntyneen roottorin kuulee jo kaukaa voimakkaasta hurinasta ja näkee leikkurin tärinästä. Korjaukseksi riitti leikkurin nostaminen pystyyn ja roottorin painaminen käsivoimin silmämääräisesti suoraksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Heiluriterien ansiosta matalillakaan leikkuukorkeuksilla terät eivät kärsi pahoin maa- ja kivikosketuksista. Leikkuukorkeuden säätö on sähköinen ja säätövaraa nurmen pituudelle on 20–60 mm.

Hondassa ei ollut lisävarusteista 3G-modeemia, joten mobiilisovellusta käyttäessään käyttäjän täytyy muodostaa bluetooth-yhteys leikkuriin. Yhteyden muodostamisessa kestää aikansa, sillä puhelimen ja leikkurin välillä käy ilmeisen vilkas dataliikenne ennen kuin sovellus on toimintakunnossa ja yhteys muodostettu.

Hondaa voi ajaa käsiajolla puhelinta käyttäen, myös leikkuu onnistuu tarvittaessa älypuhelimella ohjaten.

Hondalla ei ole jostain syystä katsottu tarpeelliseksi koteloida leikkurin näyttöä ja näppäimiä. Tästä johtuen kuoren välistä pääsee runsaasti leikkuujätettä, joka vuoraa näytön ja näppäimet nopeasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miimon kapeissa renkaissa on terävät piikit. Kerran leikkuri ajautui ongelmiin ajaessaan puusta pudonneen omenan yli. Omena tarttui renkaan piikkiin, pyörähti pyöränkaaren sisään ja jumitti ajomoottorin.

Hondan saa pestä puutarhaletkulla, vesi helpottaakin kuivahtaneen ruohojätteen irtoamista mukavasti. Myös terien vaihto on tarvittaessa helppoa.

Hondan leikkurin osalta leikkuualueelta on syytä muita leikkureita tarkemmin rajata pois puiden ja pensaiden luiskamaiset juuret, joiden päälle leikkuri saattaa kiivetä, ja jäädä niin pahasti jumiin, että ei pääse omin voimin pois.

Hondan teräroottori on hiljainen, mutta ajomoottorit pitävät vaimeaa vonkunaa, mikä korostui erityisesti kesäaikaan, kun leikkuri kulki yöaikaan avoimen ikkunan läheisyydessä. Leikkurissa on ”silent mode”, joka pienentää terän ja ajomoottoreiden nopeutta, mikä auttaa hieman asiaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Honda liikkuu pihalla jouhevasti ja vaihtaa suuntaa nopeasti. Leikkuri tarvitsee täyskäännökseen tilaa hieman vajaan metrin verran.

Honda soveltuu muita pienemmästä leikkuuleveydestä huolimatta myös suuremmille alueille. Työjälki on suurimmallakin leikkuukorkeudella hyvää. Valmistaja luottaa tuotteensa laatuun, sillä Hondalle luvataan neljän vuoden takuu.

55 pistettä, pisteen hinta 54 euroa