Valmistaudu yksityisteillä pakkaskeleihin ajoissa — antaa talven tulla

Talvi yllättää joka vuosi paitsi autoilijat, myös monet yksityisteitä hallinnoivat tiekunnat. Huolellinen valmistautuminen talveen hyvissä ajoin ennen sen saapumista ehkäisee monta ongelmaa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Useimmat tiekunnat pitävät vuoden ainoan tiekokouksensa keväällä tai alkukesästä. Silloin päätetään tien hoidon tasosta sekä vahvistetaan talousarvio. Yleensä auraukseen ja muuhun talvihoitoon liittyvät kustannukset vievät suurimman osan tiekunnan budjetista. Talven ankaruus kuitenkin vaihtelee, joten rahaakin kuluu eri vuosina eri tavoin. Valistunut arvaus on, että aurauskalustoa tarvitaan keskimäärin parikymmentä kertaa talven aikana, paljonko se sitten maksaakaan. Tiekunnan kannattaa ehdottomasti varautua runsaslumisenkin talven aiheuttamiin kustannuksiin. On parempi, että rahaa jää tiekunnan tilille mieluummin, kuin että tie jää hoitamatta tai urakoitsija joutuu odottelemaan omaa palkkiotaan tarpeettoman pitkään.

Hoitokalenteri

Jotta tie pysyisi liikennöitävässä kunnossa ympäri vuoden, on vastaavasti sen kunnossapidostakin huolehdittava kaikkina vuodenaikoina. Toimenpiteiden arviointia sekä rahassa että työn määrässä helpottaa kunnossapitokalenteri, jossa eri vuodenaikoina tehtävät työt on ryhmitelty. Kalenteri kannattaa käydä läpi tiekokouksessa, jolloin kaikki osakkaat havainnollisesti näkevät mitä ja kuinka usein on tarkoitus tehdä. Samalla kasvaa ymmärrys siitä, miten useaan toimenpiteeseen osakkailta kerätyt tiemaksut käytetään.