
Volvo FL Electric -kuorma-auto tuo sähköä jakeluajoon – Volvo toimitti valmistamansa sähkökuorma-auton ensimmäiselle suomalaiselle käyttäjälle

Volvon sähköinen mallisto:
- Volvo Trucksin myyntimallistossa on kaksi keskiraskasta (FL ja FE) ja kolme raskasta (FM, FMX ja FH) sähkökuorma-autoa
- Volvo Trucks tekee polttokennotekniikkaan liittyvää yhteistyötä Daimlerin kanssa
- Tutkimuksen mukaan suurin osa kulje- tuksista on 300 kilometrin säteellä
Volvo on hypännyt sähköiseen aikaan nyt myös Suomessa. Ensimmäinen sarjatuotantovalmisteinen asiakaskäyttöön tarkoitettu auto luovutettiin elokuun lopulla Storemen Logistics Oy:lle. Yrityksen hankkimalla Volvo FL Electric -sähkökuorma-autolla palvellaan DHL Expressin asiakkaita pääkaupunkiseudulla. Storemen Logistics päivittää raskasta vetokalustoa vähäpäästöisemmäksi ja sähköistää jakeluliikennettä.
Vuonna 2005 perustetulla yrityksellä on noin 30 autoa, henkilökuntaa noin 40 ja kuljetukset pääasiassa Uudenmaan alueella. ”Haluamme ympäristötietoisena toimijana olla eturivissä ottamassa käyttöön vähäpäästöistä tekniikkaa. Volvolta löytyy tähän tarvittavat työkalut, kuten maanteille kaasuautot ja kaupunkijakeluun sähköautot,” Storemen Logistics Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokinen taustoittaa hankinnan perusteita.
Volvo Trucksin Euroopan valikoimissa on tällä hetkellä viisi keskiraskasta ja raskasta sähkökuorma-autoa, mikä tekee siitä kattavimman kaupallisen sähkökuorma-autojen valikoiman.



Dieselin alusta, sähköinen voimalinja
Volvo FL Electric on alustan teknisiltä ratkaisuiltaan vastaava kuin diesel- tai kaasukäyttöinen FL-malli. Runkokorkeus on medium ja päällä on Fokorin kuormakori Dhollandia perälautanosturilla varustettuna. Alustan kantavuus on 8 100 kg. Akselistona perinteinen 4x2 10,9 tonnin taka-akselilla. Pomput vaimentaa täysilmajousitus. Auto on varustettu normaalilla päiväohjaamolla.
Erot dieselmalleihin löytyvät sitten kuorien alta. Sähköisen voimalinjan komponentteineen muodostavat 200 kW:n tehoinen ja 425 Nm vääntävä sähkömoottori, jonka jatkeena on 2-vaihteinen vaihteisto. Dieselmoottorin paikalla on modulaarinen tehoyksikkö, joka sisältää tehoelektroniikan ja 24 V akut. Ajoakut on sijoitettu akseleiden väliin, ja niiden kapasiteetti on 200–395 kWh:n verran. Storemenin auton neljän akun kapasiteetti on 265 kWh, millä saavutetaan noin 200 km toimintamatka. Kaikkein suurin, kuuden akun paketti, vaatii enemmän tilaa, jolloin otetaan käyttöön pidempi 5 300 mm akseliväli normaalin 4 400 mm sijaan.
Keulalla on jäähdytysyksikkö ja jarruille on oma ilmakompressori. Lisävarusteena voi hankkia ePTO sähköisen ulosottomoottorin, joka tuottaa hetkellisesti 100 kW:n ja jatkuvana 70 kW:n tehon.
Volvo FL Electrics -kuorma-auton lataukseen on kaksi vaihtoehtoa: AC-lataus 22 kW:n teholla tai pikalataus tasavirralla 50–150 kW:n teholla. Latauspistokkeet sijaitsevat kuljettajan takana ohjaamon ja korin välissä. Latausaika 22 kW teholla 0–80 prosenttiin kestää noin 8,5 tuntia ja pikalaturin maksimiteholla tunnin ja 23 minuuttia.


Huoltaminen muuttuu
Sähköistymisen myötä autojen huoltaminen muuttuu hyvin merkittäväksi. ”Kun dieselmoottori ja polttoainejärjestelmä sekä erittäin herkkä Adblue-järjestelmä jäävät pois, muuttuu huoltotapa tarkastuspainotteiseksi. Jatkossa painopistealueina ovat turvallisuus ja toimintavarmuus”, Volvo Trucksin sähköisistä kuljetusratkaisuista vastaavatuotepäällikkö Janne Silvonen kertoo.
Volvo FL Electricin välihuolto tehdään kuuden ja päähuolto 12 kuukauden välein.
Silvonen nostaa tärkeään rooliin myös kuljettajakoulutuksen, koska auton perusteet ja tekniikka muuttuvat merkittävästi. Esimerkiksi toimintasäteen optimointi on yksi keskeisistä kysymyksistä.
Usealla eri tekniikalla
Volvo Trucksin Keski- ja Pohjois-Euroopan senior vice president Anna Müller kertoi, että kuljetusalan suurin haaste on vastata yhä kasvaviin vaatimuksiin vähäpäästöisiin kuljetuksiin sekä ilmastovaatimuksiin, päästöjen ja melun alentamiseen.
”Olemme Volvolla asettaneet tavoitteeksi CO2-päästöjen alentamisen 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, 100 prosentilla vuoteen 2040 mennessä vuoden 2019 lähtötasoon verrattuna. Vuoteen 2050 mennessä Volvon mallisto on nollapäästöistä,” Müller kertoo.
Hän muistuttaa, että Volvolla on tehty paljon polttoaineenkulutuksen alentamiseksi mm. moottoreiden ja komponenttien optimoinnissa. Jatkossa Volvon ilmastostrategian keskiössä ovat energiatehokkuus ja vaihtoehtoiset polttoaineet. Tämä tarkoittaa, että Volvolla ei panna kaikkia munia samaan koriin, vaan haetaan sopivimmat ratkaisut eri kuljetustehtäviin. Volvon näkemys on, että esimerkiksi lähikuljetukset ja jätehuolto tulee rakentumaan sähkön ympärille. Vety otetaan käyttöön keskipitkissä kuljetuksissa sekä taajamien rakennus- ja raskaissa kuljetuksissa. Polttomoottoriautoille, löytyy paikkansa pitkän matkan kuljetuksissa, raskaissa kuljetuksissa sekä raskaassa maansiirrossa. Biopolttoaineet, kuten biokaasu, biodiesel ja HVO, saavat vahvan jalansijan.
”Polttokennoautot ovat merkittävässä osassa tulevaisuudessa. Esittelemme polttokennoauton vuoden 2022 toisella puoliskolla. Se on vahva signaali yhteiskunnille, että vetyinfraan ja teknisiin ratkaisuihin on syytä panostaa”, Müller alleviivaa.
Anna Müller painottaa, että jos vedyn kanssa halutaan edetä, tarvitaan kaikkien osapuolien sitoutumista ja vahvaa tahtotilaa investoida uuteen tekniikkaan.
Osaston luetuimmat
- Järeällä yksitorvisella lingolla lumi lentää pitkälle ja penkoista pääsee eroon – sujuva linkous vaatii kuitenkin traktorilta tehoja
- Video: Juha Altti on kehittänyt varsin poikkeuksellisen aura-ratkaisun, joka soveltuu useisiin eri laitteisiin – katso kuinka aura toimii käytännössä
- Vertailimme yksitorvisia lumilinkoja – linkoja testattiin kiinteistöhuollon lumiurakoinnissa
- Kokeilussa ollut Arctic Machine 3000 FMD -aura soveltui runsaslumisten teiden ja väylien putsaukseen – aura heitti lunta hyvin jo kahdenkympin tuntivauhdissa
- Lumilinkovertailu 2022: Pitkärunkoisella Tokvam-lingolla lumisuihku lentää kauas
- Katso video yksitorvisista lingoista ajossa – lumi puhalletaan hallitusti rakennusten ja parkkipaikkojen läheisyydessä
- Lava-autoon sovitettava lavanosturi asentajan apuvälineenä – nostotöiden kolmas käsi