
Avantin kantojyrsin

Kantojyrsin on sen verran raju laite, ettei niitä juuri ole edes vuokraamoissa. Yksityiset palveluntarjoajat toki jyrsivät senttitaksalla.
Avantilla on kuitenkin tarjolla ratkaisu myös tähän ongelmaan. Kantojyrsimen jyrsinkiekon halkaisija on 540 mm ja se on sijoitettu koneeseen nähden poikittain. Painoa on 168 kiloa. Kiekossa on 20 kappaletta kuppimaisia terätappeja, joissa on kolme leikkuupintaa. Terän tylsyessä terävä pinta saadaan esille tappia kääntämällä.
Edestakaista liikettä
Kannon surmaa käytetään liikuttamalla konetta edestakaisin voimansiirrolla. Kahden ajopolkimen ansiosta tämä onnistuu suht näppärästi. Toinen vaihtoehto on kallistella jyrsintä edestakaisin, mutta tässä tavassa laite haukkaa helposti liikaa. Periaatteessa homman voisi hoitaa myös jatkopuomia liikuttamalla, mutta tähän ei hydrauliikan tuotto riitä, vaan jyrsin pysähtyy.
Pehmeällä pinnalla edestakaisin sahaaminen saa koneen nopeasti painumaan ja jättämään ikävät urat. Alustan olisi siis hyvä olla kova ja mielellään tasainen, sillä koneen heilahtelut kuopista aiheuttaa terän haukkaamisen.
Jyrsin heittää puusilpun koneen oikealle puolelle, joten myös jyrsintä on luonnollista aloittaa kannon samasta laidasta. Vaikka suuremman kannon pyrkisi jyrsimään siivu kerrallaan maanpintaa alemmas, niin jossain vaiheessa silppua alkaa kuitenkin kertymään runsaasti ja rouhintaa pitää tehdä tuntumalta tai käydä lapioimassa haketta syrjään.
Suuret kannot työläitä
Pienten ja toivottavasti myös hieman pehmenneiden kantojen jyrsintä onnistuu varsin hyvin. Suurempien yksilöiden tapauksessa puuha alkaa muuttumaan työlääksi, etenkin jos ne ovat ehtineet kuivua ja hieman nahistua.
Vaikka pinnasta irtoaisikin useamman sentin paksuinen ura, niin syvemmällä touhu alkaa mennä nakerteluksi. Puomia täytyy ohjata todella tarkasti – kovemmissa kannon osissa terä tarttuu äkkiarvaamatta kiinni ja pysähtyy. Asiaa eivät paranna näkyvyyttä heikentävät lastut ja koneen heilahtelut kuopista. Jyrsimen kiinnityslevyssä on onneksi iskuja ja tärinää vaimentava kumi.
Toki isommatkin kannot saa silpuksi, mutta toimenpide vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Laitteella saa tosin jyrsittyä myös mahdolliset nurmen pinnalla luikertelevat juuren varsin vaivattomasti. Testiyksilö oli jyrsimen viimeisen kehitysversio, jossa esim. jyrsinkiekon akselissa oli koko pitkä laakerointi.
Kantojyrsimen arvonlisäverottomaksi hinnaksi kerrotaan 2547 euroa.


Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Robottiruohonleikkurit testissä - nykyiset robottiruohonleikkurit selviävät myös suurempien ja haasteellisempien pihojen ruohonleikkuusta10.1.2019
- Video: Juha Altti on kehittänyt varsin poikkeuksellisen aura-ratkaisun, joka soveltuu useisiin eri laitteisiin – katso kuinka aura toimii käytännössä18.5.
- Ensimmäiset kuvat uudesta VW Amarokista julkaistu9.5.
- Ajoleikkureiden voimansiirto16.6.2016
- FMG panostaa tiehoitokalustoon ja kuljetukseen – tarjolla on myös työvälineitä puolustusvoimien tarpeisiin 6.5.
- Vilakoneesta Wille Machines Oy – yhtiö tähyää aktiivisesti vientimarkkinoille Keski-Eurooppaan7.4.
- Video: Arctic Machinen lumityökoneet ajossa – katso videolta, kuinka yhdistelmä toimi työn aikana!11.5.