Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Avantin kantojyrsin

Kantojen poistaminen vaikkapa omakotitalon pihasta ei välttämättä ole yksinkertainen operaatio. Kaivinkoneella repiminen tuppaa särkemään nurmen ja tumppi olisi vielä hävitettävä tavalla toisella.
Avantin kantojyrsin painaa 168 kiloa. Pienet ja lahot kannot hajoavat helposti, mutta suuret ovat työläitä.
Avantin kantojyrsin painaa 168 kiloa. Pienet ja lahot kannot hajoavat helposti, mutta suuret ovat työläitä. Kuva: Arto Turpeinen

Kantojyrsin on sen verran raju laite, ettei niitä juuri ole edes vuokraamoissa. Yksityiset palveluntarjoajat toki jyrsivät senttitaksalla.

Avantilla on kuitenkin tarjolla ratkaisu myös tähän ongelmaan. Kantojyrsimen jyrsinkiekon halkaisija on 540 mm ja se on sijoitettu koneeseen nähden poikittain. Painoa on 168 kiloa. Kiekossa on 20 kappaletta kuppimaisia terätappeja, joissa on kolme leikkuupintaa. Terän tylsyessä terävä pinta saadaan esille tappia kääntämällä.

Edestakaista liikettä

Kannon surmaa käytetään liikuttamalla konetta edestakaisin voimansiirrolla. Kahden ajopolkimen ansiosta tämä onnistuu suht näppärästi. Toinen vaihtoehto on kallistella jyrsintä edestakaisin, mutta tässä tavassa laite haukkaa helposti liikaa. Periaatteessa homman voisi hoitaa myös jatkopuomia liikuttamalla, mutta tähän ei hydrauliikan tuotto riitä, vaan jyrsin pysähtyy.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pehmeällä pinnalla edestakaisin sahaaminen saa koneen nopeasti painumaan ja jättämään ikävät urat. Alustan olisi siis hyvä olla kova ja mielellään tasainen, sillä koneen heilahtelut kuopista aiheuttaa terän haukkaamisen.

Jyrsin heittää puusilpun koneen oikealle puolelle, joten myös jyrsintä on luonnollista aloittaa kannon samasta laidasta. Vaikka suuremman kannon pyrkisi jyrsimään siivu kerrallaan maanpintaa alemmas, niin jossain vaiheessa silppua alkaa kuitenkin kertymään runsaasti ja rouhintaa pitää tehdä tuntumalta tai käydä lapioimassa haketta syrjään.

Suuret kannot työläitä

Pienten ja toivottavasti myös hieman pehmenneiden kantojen jyrsintä onnistuu varsin hyvin. Suurempien yksilöiden tapauksessa puuha alkaa muuttumaan työlääksi, etenkin jos ne ovat ehtineet kuivua ja hieman nahistua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaikka pinnasta irtoaisikin useamman sentin paksuinen ura, niin syvemmällä touhu alkaa mennä nakerteluksi. Puomia täytyy ohjata todella tarkasti – kovemmissa kannon osissa terä tarttuu äkkiarvaamatta kiinni ja pysähtyy. Asiaa eivät paranna näkyvyyttä heikentävät lastut ja koneen heilahtelut kuopista. Jyrsimen kiinnityslevyssä on onneksi iskuja ja tärinää vaimentava kumi.

Toki isommatkin kannot saa silpuksi, mutta toimenpide vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Laitteella saa tosin jyrsittyä myös mahdolliset nurmen pinnalla luikertelevat juuren varsin vaivattomasti. Testiyksilö oli jyrsimen viimeisen kehitysversio, jossa esim. jyrsinkiekon akselissa oli koko pitkä laakerointi.

Kantojyrsimen arvonlisäverottomaksi hinnaksi kerrotaan 2547 euroa.

Märkä savi takertuu jyrsinkoteloon.
Märkä savi takertuu jyrsinkoteloon. Kuva: Arto Turpeinen
Kuppimaisissa terissä on kolme leikkuupintaa ja niitä voi kääntää.
Kuppimaisissa terissä on kolme leikkuupintaa ja niitä voi kääntää. Kuva: Arto Turpeinen