Viking iMow MI 632 PC -robottiruohonleikkuri: Kätevä ja kompakti

Viking on siron näköinen leikkuri, joka kuitenkin pärjää myös suuremmilla alueilla. Leikkurin muotoilu on hieman muista poikkeavaa, sillä vetävät takarenkaat on sijoitettu keskemmälle kuin muissa leikkureissa, mikä parantaa ketteryyttä. Viking tunnistaa hyvin kiinnijäämisen riskin esimerkiksi pehmeällä hiekalla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vikingin ohjauspaneeli on kätevä, sillä sen voi irrottaa leikkurista. Suurella ja tarkalla näytöllä on paljon informaatiota, joten käyttö vaatii alkuun hieman tottumista.
Vikingin ohjauspaneeli on kätevä, sillä sen voi irrottaa leikkurista. Suurella ja tarkalla näytöllä on paljon informaatiota, joten käyttö vaatii alkuun hieman tottumista. Kuva: Tapio Vesterinen
Mobiilisovellus näyttää havainnollisesti esimerkiksi viikon leikkuuajat. Testin leikkurissa oli mobiilidatayhteys ja GPS, joten leikkurin ohjaaminen etänä oli mahdollista.
Mobiilisovellus näyttää havainnollisesti esimerkiksi viikon leikkuuajat. Testin leikkurissa oli mobiilidatayhteys ja GPS, joten leikkurin ohjaaminen etänä oli mahdollista. Kuva: Valmistaja
Viking iMow MI 632 PC -robottiruohonleikkurin mitat.
Viking iMow MI 632 PC -robottiruohonleikkurin mitat. Kuva: Jukka-Pekka Lindbäck

Viking on ulkomuodoiltaan ja -mitoiltaan testin siroin leikkuri. Vikingin nimi muuttui vuoden 2019 alussa Stihliksi, jonka mallistossa testattua leikkuria vastaava versio on RMI 632 PC. Mallinimen viimeisenä oleva C-kirjain ilmaisee leikkurin olevan matkapuhelimella ohjattavissa olevaa mallia.

Asentaminen on helppoa, sillä Vikingissä oli ryhmän paras ohjattu asennustoiminto. Leikkurin ohjauspaneelin kookas ja selkeä näyttö neuvoo asentajaansa selkeästi suomeksi. Asennuksen loppuvaiheessa leikkuri haluaa kiertää leikkuualueen reunat rajalankaa pitkin, mikä on hyvä asia. Näin varmistetaan, että leikkuri mahtuu palaamaan lataukseen tukiasemaansa rajalankaa pitkin.

Leikkurin hallintapaneelin näyttö oli tässä ryhmässä suurin. Tarkkaresoluutioinen näyttö on hyvä asia, sillä Vikingin valikossa on runsaasti mahdollisuuksia säätää leikkurin toimintaa. Valikot tuntuvat aluksi monimutkaisilta, mutta niiden käyttöön tottui melko nopeasti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Leikkurin ohjauspaneeli on yhdistetty leikkuriin noin parin metrin mittaisella johdolla, joten ohjauspaneelin voi irroittaa ja leikkuria hallita perässä kävellen. Ominaisuus on hyödyllinen, jos leikkurin haluaa siirtää esimerkiksi puhdistettavaksi tai huollettavaksi käyttöalueen ulkopuolelle.

Testissä olleen mallin toimintaa voitiin seurata mobiilisovelluksen kautta mistä päin maailmaa tahansa. Toiminnaltaan sovellus ei aivan yltänyt testin toisen etäseurannalla varustetun eli Husqvarnan tasolle. Sovellus näytti muutamaan kertaan leikkurin olevan leikkuutöissä, vaikka todellisuudessa se oli pysäköinyt itsensä tuntemattomaksi jääneestä syystä tukiasemaan.

Sovellus kertoi selkeästi leikkurin viikoittaiset työajat ja varoitti esimerkiksi seuraavan huollon lähestymisestä selkeästi.

Telakointiasema on tehty varsin ohuesta muovista. Asema myötäilee maan pintaa hyvin, minkä vuoksi asennuspaikan on oltava hyvin tasainen. Muutoin vääntyilevä alusta aiheuttaa helposti häiriön telakoinnissa. Asennuksessa rajalankojen päät kierretään viimeisten 20 cm matkalta kierteelle. Asennustoiminto ilmaisee selkeästi, mikäli johdot kiinnitetään vahingossa väärin päin telakan liittimiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Rajalanka tuodaan tukiaseman laatalle aseman puolivälin kohdilta. Asema on asennettava aina rajalankaan nähden 90 asteen kulmaan, mikä rajoittaa hieman asennusmahdollisuuksia.

Vikingin etenemistä esimerkiksi pehmeällä hiekalla on ilo seurata, sillä kiinni juuttumisen uhatessa leikkuri etenee älykkäästi mönkien sen sijaan että jauhaisi molemmat pyöränsä upoksiin.

Vikingissä oli kooltaan normaalin työnnettävän leikkurin terää muistuttava terä, joka oli testin suurin, ja leikkaavaa pintaakin oli siten reilusti. Leikkuutulos olikin hyvä niin pitkällä kuin lyhyelläkin ruoholla. Matalilla leikkuukorkeuksilla terä on kuitenkin vaarassa, sillä terä on melko ohut ja pyörii lujaa. Kookas terä pitää nopeasti pyöriessään selvästi kuuluvaa hurinaa, mutta muutoin leikkuri on ajomoottoreidensa puolesta melko hiljainen.

Kiveen osuessaan terä kiertyy helposti, mikä aiheuttaa epätasapainon. 60 mm maksimi leikkuukorkeus riittää melko hyvin isompienkin maakivien ylittämiseen, jos nurmi voidaan muutoin jättää niin pitkäksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viking sopii testimme perusteella parhaiten käytettäväksi puutarhoissa, joissa nurmikolla ei ole terää mahdollisesti vahingoittavia esteitä, ja alueille joissa paljon esteitä.

55 pistettä, pisteen hinta 51 euroa