Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tunnetko tullauksen tärkeimmät peruskäsitteet? – Ota tullaussanasto haltuun

Tavaran tuontiin ja siitä maksettavan arvonlisäveron määrittämiseen liittyy joukko peruskäsitteitä, jotka on hyvä tuntea.
Arvonlisäveron perusteeseen pitää laskea mukaan kyseisen tavaran maahantuontiin liittyvät välittömät kustannukset sekä tavarasta maksettu tulli. Kuvakaappaus verohallinnon ohjeista.
Arvonlisäveron perusteeseen pitää laskea mukaan kyseisen tavaran maahantuontiin liittyvät välittömät kustannukset sekä tavarasta maksettu tulli. Kuvakaappaus verohallinnon ohjeista. Kuva: Verohallinto
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

EU:n tullialue

EU:n tullialueella sovelletaan yhteistä tulli- ja kauppapolitiikkaa suhteessa EU:n ulkopuolisiin maihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tuonnissa ja viennissä unionin kaikissa maissa kannetaan pääsääntöisesti samat tullit. Alueeseen kuuluvat kaikki EU-maat lukuun ottamatta eräitä pienehköjä itsehallinnollisia alueita.

Tulli

Tulli tarkoittaa valtion rajan yli kulkevista tavaroista perittävää veroluonteista maksua. EU:ssa sitä peritään yhteisön ulkopuolisista maista tuotavista tavaroista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tullausarvo

Tullin vahvistama tullausarvo perustuu ensisijaisesti tavaran kauppa-arvoon. Tavaran kauppa-arvo on se hinta, joka tavarasta on tosiasiallisesti maksettava tai maksettu, kun tavara myydään vietäväksi EU:n tullialueelle. Tullausarvoon lasketaan mukaan myös esimerkiksi kuljetuskustannukset EU:n sisällä sijaitsevaan saapumispaikkaan saakka.

Tullauspäätös

Tullin antama päätös, johon on merkitty tullausarvo, tulli, muut tullin kantamat maksut, tullauspäivä ja tulli-ilmoituksen hyväksymisajankohta. Tullin vahvistama tullausarvo näkyy Tullin antamassa tullauspäätöksessä tai laskussa kohdassa "veron peruste".

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tulli-ilmoitus

Tullille annettava ilmoitus tuotavasta tavarasta, joka sisältää kauppa-arvon eli laskuun perustuvan hinnan ja toimitusehdot. Tämän perusteella tulli vahvistaa tullausarvon. Tulli-ilmoituksen antaa tuoja itse tai hänen valtuuttamansa edustaja.

Tullimenettely

Yleisin tullimenettely on tavaran luovutus vapaaseen liikkeeseen, mikä tarkoittaa, että tullattu tavara vapautuu Tullin valvonnasta, ja ne voidaan kuluttaa tai siirtää vapaasti EU-alueella.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tullinimike

Tullinimike (nimike, tullikoodi) on numerosarja, jota tarvitaan seuraavissa ilmoituksissa: EU:n ulkopuolelta tuonnin tulli-ilmoitus (10-numeroinen tullinimike), EU:n ulkopuolelle viennin tulli-ilmoitus (8-numeroinen tullinimike) ja EU:n sisäisen tavarakaupan tilastoilmoitus eli Intrastat-ilmoitus (8-numeroinen tullinimike).

Tullinimikkeen avulla voi etukäteen selvittää paljonko tietyn tavaran tuonti maksaa, onko sen tuonnissa tai viennissä rajoituksia tai kieltoja tai voiko se saada etuuskohtelun eli tulli on alempi tai sitä ei tarvitse maksaa ollenkaan.

Lähde: Tulli, Verohallinto