Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ford F-150 -avolava on päivitetty täyssähköiseksi ja myynti vetää – toistaiseksi mallia ei riitä EU-alueelle myyntiin

Ford F-150 on Pohjois-Amerikan myydyin avolava jo 46 vuotta peräkkäin. Nyt auton polttomoottorivoimalinja on saanut rinnalleen täyssähköisen voimalinjan.
F-150 Lightning on massiivisuudestaan huolimatta sangen onnistunut kokonaisuus ja on myös sähköisenä puhutellut oikealla tavalla amerikkalaisia autoilijoita – myynti vetää tuotantoa nopeammin. Autoja ei vielä riitä vientiin.
F-150 Lightning on massiivisuudestaan huolimatta sangen onnistunut kokonaisuus ja on myös sähköisenä puhutellut oikealla tavalla amerikkalaisia autoilijoita – myynti vetää tuotantoa nopeammin. Autoja ei vielä riitä vientiin. Kuva: Timo Rintakoski
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suosioon tämä ei ole vaikuttanut, päinvastoin. Kaikki mitä tuotantolinjoilta on saatu ulos, on mennyt kaupaksi – myös USA sähköistyy.

Nyt pikakokeilussa ollut auto oli Iso-Britannian kilvissä ja Suomessa se oli prototyyppinä. Miksi auto tuli pikavisiitille Suomeen, jäi vähän epäselväksi. Mutta tuskin näitä ihan huvikseen kierrätetään tarkan euron maailmassa. Kysyntää riittäisi myös Euroopassa, mutta toistaiseksi tuotantokapasiteetti ei riitä kuin Pohjois-Amerikan kysynnän tyydyttämiseen. Mallia ei ylipäätään ole tyypitetty EU-alueelle.

Itse auto on todella massiivinen. Pituutta on 5,91 metriä leveyden ollessa peilien kanssa 2,44 metriä. Painoa on noin 2 730 kg. Kantavuus on normaalit 885 kg. Sen sijaan vetopaino on hämmästyttävän suuri, 4 500 kg. Koeajetussa Extended-versiossa oli 131 kWh kapasiteetin akku. EPA-mittaustavalla saadaan kiitettävä 514 km toimintamatka. Tehoa etu- ja taka-akselille sijoitetut sähkömoottorit antavat 433 kW ja vääntöä 1 050 Nm. Ja nämä lukemat huomaa ratin takaa. Iso auto liikkuu kuin mikä tahansa tehokas urheiluauto. Paikoin jopa liiankin herkästi.

Ohjaamo on luonnollisesti tilava sekä edessä että takana. Kuljettajan istuin säätyy moneen suuntaan sisältäen hieromatoiminnon. Yleisilmettä hallitsee 12” pystysuuntainen kosketusnäyttö, jonka kautta näkyvät monipuoliset kameranäytöt. SYNC4 kuuluu vakiovarustukseen. Yksi auton kohokohdista on edessä moottoritilassa oleva reilu 400 litran vetoinen säilytystila.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Edessä on reilun 400 litran vetoinen kätevä tavaratila. Näin lavalle ei välttämättä tarvitse asentaa erillistä lavalaatikkoa tai edes lavakatetta. Etuluukku toimii tietysti sähköisesti.
Edessä on reilun 400 litran vetoinen kätevä tavaratila. Näin lavalle ei välttämättä tarvitse asentaa erillistä lavalaatikkoa tai edes lavakatetta. Etuluukku toimii tietysti sähköisesti. Kuva: Timo Rintakoski

F-150 Lightning on massiivinen mutta yllättävän helppo ajettava, eurooppalaiseen makuun aavistuksen liian herkkä. Ohjaamo on mukava ja hiljainen. Jos auto tulisi Eurooppaan ja Suomeen myyntiin, niin varmasti menisi kaupaksi. Entäpä sitten hinta? Eurooppaan hintoja ei tietenkään ole olemassa, Yhdysvalloissa hintahaarukka on noin 47 000–97 000 dollaria.