
Ford Rangerin erikoismallit raskaampaan ja kevyempään käyttöön – Ranger Raptor on täysin eri auto kuin muut Rangerit
Ford on esitellyt kolme erikoismallia Ranger- ja Ranger Raptor -malleistaan. Rajoitetun valmistusmäärän erikoismalleilla haetaan eittämättä piristystä jo vuonna 2011 ensiesiteltyyn kolmannen sukupolven Rangeriin ennen seuraavan sukupolven mallin esittelyä, mikä tapahtunee vuoden 2022 kuluessa. Toki nykyistä mallisukupolvea on uudistettu merkittävästi muutaman kerran vuosien saatossa mm. tuomalla 2-litraiset dieselit sekä 10-nopeuksinen automaattivaihteisto.
Avolavojen vuosimyynti on tasaista, ollen noin 10 prosenttia pakettiautojen kokonaismyynnistä, eli noin 1 000–1 500 kappaletta vuodessa. Markkinat ovat vahvasti polarisoituneet, sillä reilu 70 prosenttia Suomessa myydyistä avolavoista on joko Ford Rangeria tai Toyota Hiluxia.
Vaikka avolava ostetaan pääosin ammattikäyttöön, on yksityisasiakkaiden määrä lähtenyt kasvuun. ”Fordin asiakkaista valtaosa on edelleen maa- ja metsätalousyrittäjiä sekä koneurakoitsijoita, mutta kuluneen vuoden aikana yksityisrekisteröintien määrä lähtenyt kasvuun. On selkeästi havaittavissa, että Ranger ostetaan yhä useammin joko harrastuskäyttöä varten tai arkiseksi käyttöautoksi,” myyntipäällikö Petteri Pajanen Fordilta kertoo. Alueellisesti myynti keskittyy kehä kolmosen ja muiden suurten keskusten ulkopuolelle. Etenkin Savo-Karjala ja Varsinais-Suomi ovat kaupallisesti vahvaa Ranger-aluetta. Uudet erikoismallit tukevat varmasti etenkin yksityiskauppaa näyttävyyden, massasta erottumisen ja kattavien varustelujen ansiosta.
Autojen saatavuudessa on malli- ja varustelukohtaisia eroja. Pajasen mukaan lähes kaikkea on tällä hetkellä varastossa. Tehdastilauksien toimitusaika on mallista riippuen nykyaikana maltillinen 3–5 kuukautta. ”Ranger Raptoria menisi enemmän, mitä Suomeen saadaan. Kysyntä on suurempi kuin tarjonta,” Pajanen kertoo.
Ford Rangerin erikoismallit:
- Sisältää mallit Stormtrak, Wolftrak ja Raptor, joiden valmistusmäärä on rajattu
- Suurimmat muutokset ovat ulkonäköön liittyviä, mutta varsinkin Ranger Raptor on myös teknisesti erilainen
- Myös autojen varustelu on vakiomalleja runsaampi






Tyylikäs Stormtrak
Stormtrak on eittämättä malliston tyylikkäin ja tarkoitettu asiakkaille, jotka arvostavat korkeaa varustetasoa suorituskykyä unohtamatta. Tarjolla on sekä viisipaikkainen Double Cab sekä pitkälavainen Super Cab. Kaikissa Stormtrak-malleissa on 2,0-litrainen, 157 kW:n tehoinen ja 500 Nm väännön tarjoava kaksoisturbodieselmoottori sekä Fordin 10R80 10-nopeuksinen automaattivaihteisto. Kantavuus on korimallista riippuen 895–1 030 kg ja vetopaino 3 500 kg. Lavan vakiovarusteisiin kuuluvat lavakaukalo, kuormatilan jakaja sekä Double Cabissa Fordin uusi sähkötoiminen lavapeite. Super Cabissa on vakiona perinteinen rullattava lavapeite.
Ranger Stormtrak -malliin on saatavilla kolme väriä. Mallissa on vakiona led-ajovalot ja vahva alustan suojaus. Voimakas teippaus konepellissä ja kyljissä, kolmeulotteinen mallimerkintä, mustat takapuskuri ja 18” Black -kevytmetallivanteet sekä etusäleikön punaiset yksityiskohdat muodostavat kokonaisilmeen.
Sisätilojen muotoilua hallitsevat sävytetyt hiilikuitupinnat ja punaiset tikkaukset. Istuimissa on samanlainen verhoilu kuin Ranger Raptorissa. Istuimia korostavat brodeerattu Stormtrak-logo ja teknisellä kankaalla verhoillut pehmusteet.
Stormtrakin hinnat alkavat Super Cabin 55 209 eurosta ja Double Cabin 77 101 eurosta. Auton saa myös N2G-luokan maastokuorma-autoksi rekisteröitynä, jolloin hinnat ovat 54 690 ja 55 150 euroa.
Työkalumaisempi Wolftrak Ranger XLT -malliin pohjautuva Wolftrak on Stormtrakia kevyemmin varusteltu, pääpainon ollessa työkalumaisuudessa. Tarjolla on sekä Super- että Double Cab -versiot. Konepellin alla 2,0-litrainen EcoBlue, yhdellä muuttuvageometrisella turbolla varustettu diesel. Tehoa on 125 kW ja vääntömomentti 420 Nm. Vaihteistoksi voi valita joko MT82 6-nopeuksisen manuaalin tai 10-nopuksisen automaatin. Nelivetojärjestelmässä on vakiona sähköisesti kytkettävä tasauspyörästön lukko. Kantavuus on versiosta riippuen 945–1 080 kg, vetopaino 3 500 kg. Vakiovarustukseen kuuluu muotoiltu lavakaukalo. Valinnaisvarusteina on tarjolla joko manuaalinen lavapeite tai Aeroklas-lavakate.
Ulkoisen ilmeen luovat ”long legged” -lavakaari, Conquer Grey -ulkoväri, 17” Asphalt Grey mustat alumiinivanteet All Terrain renkailla sekä mattamustilla yksityiskohdilla. Myös sisätiloissa jatkuu mattamusta meininki.
Wolftrakin verolliset hinnat asettuvat 40 064–63 459 euron haitariin. N2G-luokkaan rekisteröitynä hintahaitari on 42 135–45 795 euron välillä.


Maastokykyisin Ranger Raptor
Ranger Raptor on sitten täysin eri auto kuin muut Rangerit. Oikeastaan ainoat merkittävät yhdistävät tekijät ovat moottori sekä vaihdelaatikko. Raptorin mitoitukset, alusta, jousitus, runko ja voimansiirron asetukset ovat täysin omiaan.
Ranger Raptor Special Edition on rajoitetun valmistusmäärän tuote ja erottuu perusmallista lähinnä tyyliseikkojen puolesta. Ulkoilmettä korostavat punamustat teippaukset, keulan punaiset hinauslenkit sekä pyöräkoteloiden, etu- ja takapuskureiden, ovenkahvojen ja autolle ominaisen Ford-tekstillä varustetun etusäleikön mattamusta viimeistely.
Sisätiloissa tunnelmaa korostavat punaiset tikkaukset ohjauspyörässä, kojelaudassa ja oviverhoiluissa. Autossa on lisäksi vain Special Edition -malliin saatava Raceway Grey -värinen mittaristo.
Vaikka korkea alusta Foxin erillisjousituksella varustettuna on suunniteltu hiukan nopeampaan ajoon, suoriutui Raptor mainiosti Arctic Trucksin vaativalla off-road radalla juuri pitkien joustovarojen ja 283 mm maavaran ansiosta. Lisäksi Terrain Mangement -ajohallintajärjestelmästä löytyy sopivat asetukset kaikkiin olosuhteisiin ja ajomoodit myös toimivat niin kuin on ajateltu – kuljettaja saa autolta apua hankalassa maastossa ajettaessa. Arctic Trucksin toimitusjohtaja Ville Viikari muistutti, että Ranger Raptor on ensimmäinen sarjavalmisteinen malli, jolla on ajettu maastoradan vaativin kallioreitti ilman, että autoa olisi muokattu mitenkään.
Ranger Raptorin hinta on 102 876 euroa. Auto on mahdollista saada myös alennetun autoveron N1- ja verottomana N2G-versioina. Näiden hinnat ovat 78 756 ja 66 480 euroa.
Erikoismalleilla haetaan eittämättä yhä vahvempaa jalansijaa ja uusia asiakaskuntia muuttuvilla markkinoilla. Nyt alkaa myös olla viimeiset hetket tehdä volyymiluokan kauppaa yhä kiristyvien päästömääräysten aikakausina.
Stromtrakin istuimissa on vastaava verhoilu kuin Raptorissa. Istuimia korostavat brodeeraus (näyttävät ompeleet) ja teknisellä kankaalla verhoillut pehmusteet. Mutta mihin on jäänyt ohjauspyörän etäisyyssäätö? Tämä ajoasennon kannalta merkittävä ominaisuus on poistunut kaikista Ranger-malleista. Käyttäjän kannalta nyt on säästetty väärästä kohtaa.
Ranger Raptor on Fordin avolavamalliston maastokykyisin ja suorituskykyisin malli. Ehdottomia valtteja ovat Foxin erillisjousituksen mahdollistamat pitkät joustovarat, 32 asteen lähestymiskulma sekä reilu 28 sentin maavara unohtamatta Terrain Management -ajohallintajärjestelmän vaihtoehtoja eri alustoille ja keleille. Oikeastaan ainoa, mitä jäimme kaipaamaan, on etukamera nykyautojen muhkeiden ja peitteisten keulojen takia.
Osaston luetuimmat
- CFMoto CForce 520 osoittautui koeajossa toimivaksi yleismönkijäksi – vetokyky jäi osittain epäselväksi
- Sorateiden hoidossa on paljon kohentamisen varaa – ”Teiden kesäaikaista kunnossapitoa ei tutki kukaan”
- Ajoleikkureiden voimansiirto
- Fordilta markkinoille tonniluokan sähköpakettiauto
- Jokapaikan sarvipää Neko Maestral -kaksipyörätraktori sopii monenlaisiin pihatöihin
- Yksityisteille uusi laki - Mitä uutta tienpitoon?
- Volvo FL Electric -kuorma-auto tuo sähköä jakeluajoon – Volvo toimitti valmistamansa sähkökuorma-auton ensimmäiselle suomalaiselle käyttäjälle