Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Horsch 2022 -konekiertueella uutuudet esittelyssä – mukana kuusi rekallista koneita ja laitteita

Horsch esitteli uutuuksiaan keväällä 2022 konekiertueella, joka kiersi 20 maassa. Suomessa koneet olivat nähtävänä Turussa 8.–9. huhtikuuta. Turun Konekeskuksen toimipisteessä oli esillä toistakymmentä uutta tai uudistettua konetta.
Horsch Transformer 6 VF -hara sopii juuresten ja vihannesten lisäksi myös viljan haraukseen, kun käytetään eri rivivälejä ja teriä. Haran varsinaisen rungon ja traktoriin kiinnitettävän vetokolmion välissä on hydrauliikalla toimiva liukumekanismi. Kamera valvoo haran pysymistä rivillä ja siirtää runkoa tarvittaessa sivusuunnassa.
Horsch Transformer 6 VF -hara sopii juuresten ja vihannesten lisäksi myös viljan haraukseen, kun käytetään eri rivivälejä ja teriä. Haran varsinaisen rungon ja traktoriin kiinnitettävän vetokolmion välissä on hydrauliikalla toimiva liukumekanismi. Kamera valvoo haran pysymistä rivillä ja siirtää runkoa tarvittaessa sivusuunnassa.  Kuva: Uolevi Oristo

Horsch-kiertueen kiinnostavimmat koneet

  • Uudistettu Horsch Pronto 6 DS-kylvölannoitin
  • Ensi kertaa Suomessa esillä ollut Horsch Focus -kylvölannoitin
  • Konenäön avulla ohjautuva Horsch Transformer 6 VF -hara
 Horsch Pronto 6 DC -kylvökone on uudistunut. Vetopuomin päälle saa kolmannen kylvölaitteen säiliöineen, jolla voidaan kylvää öljy- ja kerääjäkasveja. Kylvölaite mahtuu hyvin, eikä se rajoita näkyvyyttä kuten traktorin eteen sijoitettu pneumaattinen kone. Aisa joudutaan säätämään hieman tavanomaista pitemmäksi, mikä pidentää päisteen mittaa.
Horsch Pronto 6 DC -kylvökone on uudistunut. Vetopuomin päälle saa kolmannen kylvölaitteen säiliöineen, jolla voidaan kylvää öljy- ja kerääjäkasveja. Kylvölaite mahtuu hyvin, eikä se rajoita näkyvyyttä kuten traktorin eteen sijoitettu pneumaattinen kone. Aisa joudutaan säätämään hieman tavanomaista pitemmäksi, mikä pidentää päisteen mittaa. Kuva: Uolevi Oristo

Suurten konenäyttelyiden peruuntuminen on pakottanut valmistajat esittelemään uusia mallejaan virtuaalisesti. Isoja investointeja uusiin konemalleihin tehdään kuitenkin vain harvoin pelkkien kuvien ja videoiden perusteella. Siksi pienimuotoisten konetapahtumien ja työnäytösten merkitys kasvaa nyt, kun koronarajoitukset helpottavat.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Horschin kiertueessa oli mukana kuusi rekallista koneita ja laitteita sekä tehtaan edustajia, jotka esittelivät koneita ja myös kouluttivat Horsch-maahantuojien henkilöstöä.

HORSCH Cura 6 ST -rikkaäkeiden työleveydet ovat 6, 9, 12, 13,5 ja 15 m. Koneessa on neliömäinen runkorakenne, johon kääntyvät piikki-akselit on kiinnitetty. Rungon korkeus on 45 cm. Työsyvyys säädetään kannatuspyörillä, jotka voidaan asentaa usealla eri tavalla käsiteltävän kasvin rivivälin ja traktorin raidevälin mukaan.
HORSCH Cura 6 ST -rikkaäkeiden työleveydet ovat 6, 9, 12, 13,5 ja 15 m. Koneessa on neliömäinen runkorakenne, johon kääntyvät piikki-akselit on kiinnitetty. Rungon korkeus on 45 cm. Työsyvyys säädetään kannatuspyörillä, jotka voidaan asentaa usealla eri tavalla käsiteltävän kasvin rivivälin ja traktorin raidevälin mukaan. 

Tuotantopanosten hinnan nousu vaikuttaa viljelymenetelmiin, mikä näkyi myös kiertueen konevalikoimassa. Panostaminen ajokertojen minimointiin sekä siementen, lannoitteiden ja torjunta-aineiden päällekkäislevityksen vähentämiseen on sitä kannattavampaa, mitä kalliimpia tuotantopanokset ovat.

Päisteautomatiikka kylvörivin tarkkuudella

Vuoden 2022 aikana myyntiin tulevan Horsch Pronto 6 DC -kylvölannoittimen näkyvin uutuus on uudelleen muotoiltu säiliö. Syöttölaitteiden ja rungon välissä on enemmin tilaa, mikä helpottaa kiertokokeen tekoa sekä syöttölaitteen telan vaihtoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Hydrauliikan pyörittämä puhallin sijaitsee koneen etuosassa. Puhaltimen moottorin öljypiiri on varustettu lauhduttimella, joka on sijoitettu puhaltimen ilmakanavaan, jossa se lämmittää puhaltimen ottamaa ilmaa. Oivallus on erinomainen, sillä lämmetessä ilman suhteellinen kosteus laskee, mikä vähentää lannoite- ja multapölyn tarttumista putkistoon.

Uudistuneen Horsch Pronto 6 DC -kylvölannoittimen puhaltimen öljylauhdutin on sijoitettu imuilmakanavaan. Lauhdutin lämmittää ilmaa, mikä vähentää pölyn tarttumista siemen- ja lannoiteputkien ja letkujen sisäseinämiin. Likaiset letkut hidastavat siementen ja lannoitteiden kulkua, mikä voi vaikuttaa kylvömääriin ja kasvattaa tukkeutumisriskiä.
Uudistuneen Horsch Pronto 6 DC -kylvölannoittimen puhaltimen öljylauhdutin on sijoitettu imuilmakanavaan. Lauhdutin lämmittää ilmaa, mikä vähentää pölyn tarttumista siemen- ja lannoiteputkien ja letkujen sisäseinämiin. Likaiset letkut hidastavat siementen ja lannoitteiden kulkua, mikä voi vaikuttaa kylvömääriin ja kasvattaa tukkeutumisriskiä. Kuva: Uolevi Oristo

Pronton kylvölaite on uudistunut, siihen on tullut rivikohtainen sulkumekanismi. Horschin päisteautomatiikka voi avata ja sulkea jokaisen vantaan syötön erikseen, jotta päällekkäiskylvö vähenee vinoissa paisteissä pellon kiilamaisissa kohdissa. Päisteautomatiikka on sitä tärkeämpi, mitä leveämpi kone on ja mitä epäsäännöllisempiä peltoja kylvetään. Alustavan hinta-arvion mukaan vannaskohtainen sulkumekanismi maksaa tukkeutumisvahdeilla varustettuun 6 m koneeseen noin kymppitonnin.

Prontoon on saatavissa kolmas säiliö ja kylvölaite piensiementen tai kerääjäkasvien kylvöä varten. Muovinen säiliö on sijoitettu koneen vetopuomin päälle.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lannoitteet jopa 20 sentin syvyyteen

Horschin perustajat ovat viljelijöitä, jotka kehittivät aurattomaan viljelyyn tarkoitettuja koneita omille viljelyksilleen. Mallivalikoima on vuosien varrella monipuolistunut kattaen myös perinteisemmät konemallit. Kiertueella oli mukana yksi Horschin alkuperäistä tuotefilosofiaa edustava järeä, ns. Strip Till -kylvömenetelmään sopiva Horsch Focus 3 T -kylvölannoitin. Sen muokkaimen piikit muistuttavat jankkuria. Vantaan takana on säädettävä lannoitteen sijoitusputki, joka sijoittaa lannoiterakeet jopa 20 sentin syvyyteen. Kone sopii erityisesti öljykasvien ja muiden syväjuuristen kasvien kylvöön jäykillä mailla, koska syvämuokkaus helpottaa juurten tunkeutumista riittävän syvälle. Horschin mukaan lannoiterakeiden sijoitus syvälle ” houkuttelee” kasvien juuria ja parantaa siten kuivuuden kestoa.

Focuksella voidaan käyttää 15 tai 30 sentin riviväliä. Kylvövantaiston tilalle voidaan vaihtaa tarkkuuskylvöyksiköt.

Focuksen vetotehon tarve on suuri – kolme metriä leveän koneen traktorisuositus on 200–250 hevosvoimaa. Horsch on valmistanut useita vuosia Focusta 5- ja 6-metrisinä versioina, mutta 400–500 hevosvoiman tehontarve on rajoittanut kysyntää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Focus-kylvölannoittimen jankkuria muistuttavat piikit tunkeutuvat yli 20 sentin syvyydelle maahan, jos traktorissa riittää vetotehoa. Vasemmassa yläkulmassa näkyy letku, jota pitkin lannoiterakeet juoksevat piikin takana olevaan syöttöputkeen. Lannoitteen sijoitussyvyyttä voidaan säätää muuttamalla putken korkeutta vantaan kärkeen nähden.
Focus-kylvölannoittimen jankkuria muistuttavat piikit tunkeutuvat yli 20 sentin syvyydelle maahan, jos traktorissa riittää vetotehoa. Vasemmassa yläkulmassa näkyy letku, jota pitkin lannoiterakeet juoksevat piikin takana olevaan syöttöputkeen. Lannoitteen sijoitussyvyyttä voidaan säätää muuttamalla putken korkeutta vantaan kärkeen nähden. 

Tarkkaa rikkakasvien torjuntaa

Kiertueella esiteltiin myös kolme mekaaniseen torjuntaan sopivaa konetta. Niistä uusin oli konenäöllä varustettu Transformer 6 VF -hara. Sitä voidaan käyttää vihannesten ja juuresten sekä maissin lisäksi myös viljan viljelyssä, pienin mahdollinen riviväli on 15 senttiä. Valmistajan mukaan kamera erottaa tuuman kokoisen rikkakasvin.

Horschin mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan tarkoitettujen koneiden valikoimasta oli mukana 7 m leveä ja hanhenjaloilla varustettu Finer 7 SL -äes ja Cura 6 ST -rikkahara.

HORSCH Finer 7 SL -äkeen työnleveys on 7 m ja piikkien lukumäärä 45. Äes on suunniteltu mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan. Hanhenjalkaterillä varustettujen piikit ovat 15,6 sentin etäisyydellä, piikki-akseleiden väli on 62 cm ja korkeus 58,5 cm. Runko on melko avara, jotta hanhenjalkojen irrottama olki ja multa mahtuvat pyörimään.
HORSCH Finer 7 SL -äkeen työnleveys on 7 m ja piikkien lukumäärä 45. Äes on suunniteltu mekaaniseen rikkakasvien torjuntaan. Hanhenjalkaterillä varustettujen piikit ovat 15,6 sentin etäisyydellä, piikki-akseleiden väli on 62 cm ja korkeus 58,5 cm. Runko on melko avara, jotta hanhenjalkojen irrottama olki ja multa mahtuvat pyörimään.  Kuva: Uolevi Oristo

Horcsh Leeb -ruiskut voidaan varustaa yksittäin säädettävillä LD-suuttimilla. Yksittäisen suuttimen syöttömäärää voidaan pienentää ajon aikana katkomalla suuttimen toiminta-aikaa erittäin tiheässä tahdissa. Suuttimet voidaan leveässä puomissa säätää siten, että nestemäärä l/h pysyy sisä- ja ulkokaarteen kohdalla samalla, vaikka yksittäisen suuttimen nopeus maahan nähden muuttuu.

Horcsh Leeb -ruiskut voidaan varustaa yksittäin säädettävillä LD-suuttimilla, joiden leivitysmäärää voidaan säätää ajon aikana katkomalla suuttimen toiminta-aikaa hetkittäin siten, että suuttimen läpäisemä nestemäärä l/min on haluttu. Suuttimen pisarakoko pysyy optimaalisena, kun paine ja hetkellinen virtaus eivät muutu säädetyn ruiskutusjakson aikana.
Horcsh Leeb -ruiskut voidaan varustaa yksittäin säädettävillä LD-suuttimilla, joiden leivitysmäärää voidaan säätää ajon aikana katkomalla suuttimen toiminta-aikaa hetkittäin siten, että suuttimen läpäisemä nestemäärä l/min on haluttu. Suuttimen pisarakoko pysyy optimaalisena, kun paine ja hetkellinen virtaus eivät muutu säädetyn ruiskutusjakson aikana.  Kuva: Uolevi Oristo

Ensi kevään toimituksiin

Kiertueella olleet koneet ovat tällä hetkellä jo myynnissä, mutta toimitusajat ovat pitkät. Koneiden tekniikkaan ja vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä jo nyt, jos haluaa saada uuden laitteen varmasti käyttöönsä ensi keväänä.

Horcsh Versa 3 KR on Keski-Euroopassa edelleen yleinen jyrsimen ja kylvökoneen yhdistelmä. Vaakatasojyrsin murskaa tehokkaasti kynnön tai syväkultivoinnin jälkeen pellon pinnalle kuivuneet kokkareet. Traktorin pyörät eivät tiivistä muokkauskerrosta, koska kylvökoneensäiliö on asennettu jyrsimen päälle ja vantaat sen taakse, minkä vuoksi traktorissa on oltava nostovoimaa.
Horcsh Versa 3 KR on Keski-Euroopassa edelleen yleinen jyrsimen ja kylvökoneen yhdistelmä. Vaakatasojyrsin murskaa tehokkaasti kynnön tai syväkultivoinnin jälkeen pellon pinnalle kuivuneet kokkareet. Traktorin pyörät eivät tiivistä muokkauskerrosta, koska kylvökoneensäiliö on asennettu jyrsimen päälle ja vantaat sen taakse, minkä vuoksi traktorissa on oltava nostovoimaa.