
Indexator Oy laajentaa tuotantoa ja panostaa tuotekehitykseen





Maarakennus
Ismo Sairanen
Pohjois Ruotsissa, Vindelnissä sijaitseva Indexator Oy on tunnettu metsäkoneiden kourankääntäjien, jarruriipukkeiden ja kaivukoneiden kauhanpyörittäjien valmistaja. Indexator tuli Allan Jonssonin omistukseen vuonna 1973, johon asti se oli kourakuormaimia valmistavan Cranabin pieni tytäryhtiö. Jonssonin johdolla Indexator keskittyi jo varhain kourankääntäjien valmistukseen. Laitteita myydään tällä hetkellä ympäri maailman ja Indexator-kourankääntäjä on monessa uudessa harvesterissa ja kuormatraktorissa ensiasennusvarusteena.
Vuonna 1991 esiteltiin ensimmäinen Rototilt-laite, jolla kaivukoneen kauha saatiin pyörimään ympäri ja kallistumaan. Kauhanpyörittäjät ovat yleistyneet voimakkaasti viime vuosina Pohjoismaissa, joten Indexator Rototilttien myyntikin on viiden viimeisen vuoden aikana tuplaantunut. Keski-Euroopan suuntaankin myynti on alkamassa. Ennen kuin kauhan pyörittäjien menekki siellä suuremmassa mitassa lisääntyy, on eurooppalaisille maarakentajille ensin selvitettävä pyörivän kauhan edut sen käyttökelpoisuus erilaisissa maarakennustöissä.
Rototiltit 3–30 tonnin koneisiin
Rototiltin päämalleja on kaikkiaan viisi kappaletta. Pienin RT 20 soveltuu 3–6 tonnisiin minikaivukoneisiin. RT 30 on 6–11 tonnisten kaivurikuormainten ja kaivukoneiden lisälaite, RT 40 painoluokkiin 10–15 tonnia, myydyimpien 15–24 tonnisten kaivukoneiden laite RT 60B ja RT80, voidaan kytkeä 30 tonnin koneisiin saakka.
Painoa Rototilteillä on 145–770 kiloa kokoluokasta riippuen. Yleisimmin kauhan pyörittäjä kytketään kaivukoneen omaan kauhan pikakytkimeen, jolloin lisäkorkeutta kauhan kiinnitysjärjestelmälle tulee 347–555 milliä. Vaihtoehdoksi Indexator on suunnitellut ja patentoinut Multi-kiinnitysjärjestelmän, jolla Rototiltti kiinnitetään suoraan kaivukoneen puomin kärkitappiin. Multi-kiinnitys mahdollistaa joustavan sovituksen eri konemalleihin vaihdettavien soviteholkkien avulla. Puomin kärjen leveyden säädön lisäksi voidaan myös tappiväliä muuttaa, jolloin saadaan paras mahdollinen murtovoima ja tarvittava kauhan liikerata.
Kaikkiin Rototiltteihin kauha liitetään hydraulisella pikakytkimellä ja lisäksi hydrauliikan läpiviennin ansiosta voidaan Rototiltin alla käyttää erilaisia hydraulisia lisälaitteita.
Kauhan sivuttainen kallistuskulma on kaikissa malleissa 2x40 astetta. Muutamissa malleissa kallistussylinterit ovat teleskooppimaiset ja niiden männänvarren pinta on väriltään musta. Väri tulee erikoiskarkaisusta, jonka ansiosta kulutuskestävyys on normaalia parempi. Työpaine Rototilteissä on 250 baria.
Moduulirakenne
Rototilt koostuu muutamista pääkomponenteista. Valuteräksinen roottorikotelo on laitteen tärkein osa. Roottorikotelossa oleva öljykylpyinen kierukkavaihde on pyritty laakeroimaan mahdollisimman laajapintaisilla laakereilla. Myös laitteen perusrungon korvakeosa on valuterästä. Rototiltin alle voidaan liittää myös pihtimoduli, joka voi olla paikallaan oli kauha kiinnitettynä tai ei. Pihdillä voi tarttua helposti kiinni pylväisiin, putkiin tai vaikka irtokiviin.
Nykyaikainen ja automatisoitu tuotanto
Indexatorilla tuotanto on automatisoitu mahdollisimman pitkälle. Valmistus tapahtuu CIM-konseptin mukaan (kokonaisvaltaisesti tietokoneohjattu tuotanto). CIM-konsepti tarkoittaa myös, että myynti, tilausten teko ja tuotantosuunnittelu on valmistuksen lisäksi sisällytetty tietokoneohjauksen piiriin. Kourankääntäjien ja kauhanpyörittimien suunnittelussa Indexator käyttää 3D CAD-ohjelmistoa.
Indexatorin tuotannon ydin on automatisoitu varasto, jossa on 448 säilytyslavapaikkaa. Automaattisille työstökoneille siirtyvät koneistettavat komponentit suoraan monikerroksisesta hyllyköstä. Koneistuskeskukset pyörivät tarvittaessa ympäri vuorokauden, hyvin pienellä valvontahenkilökunnalla.
Indexator tekee kaikki koneistustyöt ja laitteiden kokoamisen omana tuotantona. Tarvittavan hitsauskokoonpanon suorittaa samalla teollisuusalueella toimiva Cranab AB.
Indexatorilla on tehty päätös uudesta tehtaan lisärakennuksesta, jonka kustannusarvio on 100 miljoonaa kruunua. Suunnittelutyöt valmistuvat tämän vuoden puolella ja varsinainen rakennus on käyttökunnossa ensi vuoden loppuun mennessä.
Hiljattain Indexator sai valmiiksi seitsemän miljoonaa kruunua maksaneen testaus- ja mittausaseman. Laitteisto on ainoa laatuaan Pohjois-Euroopassa. Rototiltti kiinnitetään testipenkkiin, johon saadaan tietokoneohjatusti muodostettua kaikki vääntökuormitukset, joita normaalissa kaivutyössä tapahtuu. Eri suuntaista vääntörasitusta kohdistetaan Rototilttiin ylisuurella kuormituksella määrätty aika, ja tämän jälkeen tutkitaan laitteelle mahdollisesti tulleet vauriot. Testauslaitteistoa käytetään uusien mallien kehitystyössä ennen niiden tuomista markkinoille.
Indexator Ab:n liikevaihto nousee tänä vuonna noin 300 miljoonaan euroon. Kokonaistuotannosta menee Ruotsin ulkopuolelle tällä hetkellä noin 60 prosenttia, vientimaita on nelisenkymmentä kappaletta.
Henkilökuntaa on tehtaalla kaikkiaan 175. Yhteyshenkilönä ja laitteiden myyjänä toimii Suomen puolella Tapani Vuorenhela. Indexatorin nettisivut ovat osoitteessa www.indexator.com, josta löytyy myös suomenkielistä tietoa tuotteista. r
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- Sähköinen voimansiirto maarakennuksessa
- Ilouutinen tuleville rahtisahureille - Siirrettävän Slidetec-kenttäsirkkelin ensinäytös
- Suomen Imurikeskus Oy: Iso valikoima tuo imuvoimaa
- Vetokisojen kirkasta aatelia - Mäkivetokisat, Kasukkala
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Nivalan maaseutunäyttely oli Suomen suurin rehukoneiden työnäytös — esillä oli kalustoa paljon ja monipuolisesti