
Iso investointi Palms-metsäkoneiden tuotantoon - Työkoneen on näytettävä hyvältä







Palmse Mehanikakoda OÜ on 25 vuotta vanha perheyritys, joka aloitti maatalouskoneiden valmistuksen tyhjästä. Yrityksen toimitusjohtaja ja pääomistaja Anti Puusepp on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän aloitti yritystoiminnan isänsä kanssa heti Viron itsenäistyttyä vuonna 1992. Toiminta alkoi perinteiseen tapaan perheen omakotitalon autotallissa, seuraava askel oli tuotannon siirtäminen kolhoosin sikalaan, joka ei tosin ehtinyt koskaan olla sille suunnitellussa käytössä.
Palmse Mehanikakoda OÜ:n ensimmäisiä tuotteita olivat heinänpöyhimet ja viljan lavakuivurit. Ensimmäinen vientituote oli Seppo Kuisma Oy:lle valmistettu kultivaattori. Yritys aloitti myös perävaunujen valmistuksen, mutta niiden valmistuksesta luovuttiin vuonna 2005, kun metsäkuormaimien ja metsäperävaunujen kysyntä kasvoi voimakkaasti.
Vienti vetää
Metsäkuormainten valmistus alkoi 1995. Ensimmäiset kuormaimet myytiin Viroon, kun metsänomistajat alkoivat korjata neuvostoajan harvennusrästejä. Valmistaja sai nopeasti kokemusta uusista tuotteistaan, koska ne olivat kovassa ammattikäytössä. Muutaman vuoden kuluttua aloitettiin Palms-metsäkoneiden vienti Suomeen ja Ruotsiin sekä Keski-Eurooppaan.
Palmse Mehanikakoda valmisti perävaunuja ja kuormaimia myös alihankintana muille valmistajille. Alihankinnasta on nyt luovuttu, koska oma tuotenimi ja myyntiverkosto vetävät hyvin.
Palmse Mehanikakoda on alusta alkaen panostanut vientimarkkinoihin, mikä näyttää olleet viisas ratkaisu. Oikeiden myyntikanavien ja yhteistyökumppanien löytyminen ja valinta riippuvat paljon sattumasta. Palmsella on käynyt tuuri, sillä yhtiöllä oli sen kriittisinä alkuvuosina hyviä suomalaisia ja ruotsalaisia yhteistyökumppaneita, joiden tilausten avulla se pystyi investoimaan tuotekehitykseen ja tuotantoon ensimmäisinä, uudelle yritykselle kriittisinä, vuosina.
Indrek Saare on vastannut Suomen myynnistä vuodesta 2010 lähtien. Myynti hoitui aluksi oman piirimyyntiverkoston kautta. Suomessa on kuitenkin liian vähän yksityisiä jälleenmyyjiä, mikä rajoitti myynnin kasvua. Palmse-metsäkoneiden myynti on vuodesta 2016 lähtien ollut yksistään Hankkijalla.
”Vahvasta myyjästä huolimatta on tärkeää, että valmistajan edustaja keskustelee aktiivisesti asiakkaiden kanssa. Mallivalikoima on laaja, minkä vuoksi asiakkaan ja myyjän on löydettävä juuri asiakkaan tarpeisiin sopiva vaunun ja kuormaimen yhdistelmä”, kertoo Indrek.
Modernit tuotantolaitokset
Vuodesta 2005 lähtien Palmse Mehanikakoda OÜ on valmistanut ainoastaan puutavarakuormaimia ja metsäperävaunuja. Tällä hetkellä Palms-kuormaimia valmistetaan 8 562 m2 tuotantotiloissa, joita on laajennettu ja uusittu määrätietoisesti. Konekanta on uutta, laser-tekniikkaan perustuvia levyleikkureita on kaksi ja isoja CNC-työstökeskuksia kolme. Uusin investointi on maalauslinja, joka edustaa alan uusinta tekniikkaa.
Kuormaimia valmistetaan 1 500–1 800 kpl vuodessa, metsäperävaunuja hieman vähemmän. Palmse Mehanikakoda on näillä luvuilla yksi Euroopan suurimmista, ellei jopa suurin metsäkuormainten ja -perävaunujen valmistaja.
Kasvu omalla pääomalla
Halpa työvoima ei ole enää kilpailutekijä ja EU:n yritystukien merkitys on pieni.
”Olemme tähän mennessä saaneet tukea vain yhden CNC-työstökonekeskuksen hankintaan sekä pihan asvaltointiin, josta varsinkin jälkimmäisen projektin paperisota työllisti meitä niin paljon, että tuen arvosta hupeni leijonanosa hakemus- ja tilitysbyrokratian pyörittämiseen” kertoo Anti Puusepp.
”Investoimme maalauslinjaan 2,8 miljoonaa euroa. Kyseessä on investointi tulevaisuuteen”, toteaa Anti. ”Kilpailu kiristyy koko ajan ja tuotteen ulkonäön merkitys kasvaa jatkuvasti. Keski-Euroopassa ei huonolla maalauksella ole pärjätty enää tällä vuosituhannella. Asiakkaan on oltava tyytyväinen ja ylpeä investoinnistaan”.
Ammattitaitoisesta työvoimasta kilpaillaan
Virolaistenkin yritysten on panostettava tuotannon automatisointiin, koska varsinkin työvoimakustannukset ovat nousseet nopeasti. Palmse Mehanikakoda tunnetaan hyvänä työnantajana, joka maksaa työntekijöilleen korkeimpia palkkoja kuin Virossa keskimäärin.
”Muutamat työntekijämme ovat aiemmin olleet Viron ulkopuolella töissä, mutta ovat palkkatason noustua palanneet takaisin kotikonnuilleen. Ammattityövoimasta joudutaan kilpailemaan. Maksamme bruttona hitsareille 2 000 euroa ja huippuosaajille jopa 2 800 euroa kuussa, mistä vähennetään 20 % veroja”, kertoo Anti.
”Mielestäni työstä on ansaittava niin hyvää palkkaa, että koko työpäivä jaksetaan painaa täysillä, eikä illaksi tarvitse lähteä lisäansioihin. Hyvä palkka sitouttaa työntekijöitä ja kasvattaa työmotivaatiota, minkä vuoksi meillä ei tarvita työn tekemistä valvovaa työnjohtajaporrasta. Työtekijät työskentelevät pääasiassa yhdessä vuorossa, koska työn laatu laskee iltavuorossa”, valottaa Anti Puusepp johtamistapaansa.
Työskentely on silti tehokasta, mikä selviää yhtiön tunnusluvuista. Alihankkijoiden ja valmiiden ostokomponenttien käyttö laskee oman valmistuksen arvoa, mutta silti 19–20 miljoonan euron liikevaihto on 54 henkeä työllistävälle teollisia tuotteita valmistavalle yritykselle erinomainen saavutus. Palmse Mehanikakoda OÜ:n luottoluokitus onkin paras mahdollinen.
Suomen ostot ja myynnit tasapainossa
Suomi ja Viro muodostavat Palmsin kotimarkkinat, jonne myydään yhteensä noin 15 % yrityksen tuotteista. Suomen myynti on kasvanut toistaiseksi hyvin, kuormainmyynti on usean vuoden ajan ollut reilusti yli 100 kappaleen luokkaa.
Palmsin raaka-aineostot Suomesta ovat euromäärältään samaa luokkaa Suomeen myytävien Palms-metsäkoneiden vuosimyynnin kanssa. Tärkeimpiä tuoteryhmiä ovat SSAB:n teräkset, Tikkurilan maalit, hydrauliikan komponentit sekä kuormainten tapit, jotka tulevat myös Suomesta. Työstö- ja hitsauskoneet hankitaan myös pääosin Suomesta, koska tarjonta on Suomessa laajempaa kuin Virossa. Myös asiakastuki on suurempien volyymien ansiosta korkealaatuista.
Suomi on tärkeä markkina myös siksi, että suomalaiset asiakkaat ovat vaativia. Suomeen myytävät kuormaimet ovat hyvin varusteltuja, esimerkiksi hydraulisesti tai sähköisesti esiohjattujen kuormainventtiilien osuus on 90 %, mikä on huomattavasti suurempi kuin muilla markkinoilla.
Kommentti
Raunioilta digiaikaan
Palmse Mehanikakodan kehitys on oiva esimerkki siitä, että joskus on parempi aloittaa tyhjästä. Tällöin yrityksen toiminta-ajatus ja -tapa voidaan luoda vailla vanhojen perinteiden, tapojen ja saavutettujen etujen tuomia rasitteita. Pääoman puute on varmasti rajoittanut tekemistä, mutta toisaalta se on pakottanut innovatiivisiin ratkaisuihin. Palmse Mehanikakodan innostunut ja taitava johto on osannut hyödyntää juuri itsenäistyneen valtion mahdollisuudet. Tällä en tarkoita EU-tukia, vaan virolaisten todella voimakasta halua kehittyä ja vaurastua omalla työllään – joskus itsekkäästikin. Tähän Viron talous- ja veropolitiikka tarjoaa Suomea paremmat mahdollisuudet.
Uolevi Oristo
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Fendtin historia ja taustat
- Lypsynavetasta elementtitehdas – navetan sisällä valmistuu nyt puurunkoisia seinäelementtejä ja höylähirsiä