Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puumarkkinat käyvät kuumana

Maailmantalouden kasvu, metsäteollisuustuotteiden kasvava kysyntä ja kotimaan metsäsektorin investoinnit vauhdittavat edelleen sellun, sahatavaran ja kartongin vientiä. Teollisuuspuun hakkuissa rikotaan ennätyksiä, ja kotimaisen puun kasvava kysyntä nostaa kantohintoja.

Suomen sahatavaran tuotannon arvioidaan nousevan viime vuoden 11,7 miljoonasta kuutiometristä 12,2 miljoonaan kuutiometriin tänä vuonna. Hyvän markkinakysynnän ansiosta myös sahatavaran viennin keskihinnan ennakoidaan hieman nousevan. Mäntysahatavaran vientihinnat nousevat kuusisahatavaran vientihintoja nopeammin. Myös vanerin tuotanto ja vienti kasvavat, mutta viennin keskihinta jää viime vuoden tasolle.

Sellun maailmanmarkkinahinnan nousu on jatkunut tänä vuonna Kiinan ja muiden Aasian maiden pehmopaperin ja kartongin kysynnän ansiosta. Suomen sellun ja kartongin tuotanto ja vienti kasvavat vientimarkkinoiden kysynnän ja sellutehtaiden lisääntyneen kapasiteetin seurauksena. Myös viennin keskihinnat nousevat.

Paino- ja kirjoituspaperimarkkinoilla kysyntä on ollut vilkasta, ja hinnat ovat nousseet etenkin sellun hinnan nousun seurauksena. Taustalla vaikuttavat myös aiemmat paperikoneiden sulkemiset. Paperin kysynnän pitkäaikaiseen trendiin ei kuitenkaan ole tulossa muutosta, vaan kulutus Suomen päämarkkinoilla Euroopassa on edelleen laskeva. Suomen paperin tuotanto ja vienti jäävät tänä vuonna viime vuodesta, mutta viennin keskihinnan arvioidaan hieman nousevan.

Sahatavaran, sellun ja kartongin tuotantojen kasvut lisäävät metsäteollisuuden puun käyttöä tänä vuonna, ja teollisuuspuun hakkuut nousevat viime vuoden reilusta 62 miljoonasta kuutiometristä yli 64 miljoonaan kuutiometriin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kotimaan puun kysynnän kasvu nostaa kuitu- ja tukkipuun kantohintoja 3–6 prosenttia. Puun tuonnin arvioidaan kasvavan noin yhdeksään miljoonaan kuutiometriin viime vuoden 8,2 miljoonasta kuutiometristä. Metsähakkeen käytön ja sen keskimääräisen laitoshinnan ennakoidaan nousevan hieman tänä vuonna.