Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puskutraktorilla avaruuteen

Japanilainen Kajima-konserni suunnittelee yhteistyötä Japanin avaruusjärjestö Jaxan kanssa. Tavoitteena on kehittää automaattisesti avaruudessa toimivia maarakennuskoneita. Urakkakohteina olisivat mars ja kuu.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Japanilaiset ovat kehittämässä kauko-ohjattuja maarakennuskoneita, erityisesti puskutraktoreita. Järjestelmä perustuisi Kajima-yhtiön A4CSEL-järjestelmään, joka mahdollistaa koneiden etä-ohjaamisen esimerkiksi tabletti-tietokoneen avulla. Järjestelmä hyödyntää myös GPS-verkostoa ja kiihtyvyysantureita.

Järjestelmää on jo käytetty viime vuonna eteläisen Japanin padonrakennustyömailla Fukuokassa ja Oitassa. Kajiman mukaan puskukoneen tekivät yksinkertaisia tasaustöitä erittäin tarkasti.

Yhtiön kommenttien mukaan automatisoidut koneet voivat kompensoida koneenkuljettajien taitopuutteita ja tuoda tehokkuutta myös perinteisiin työkohteisiin. Avaruudessa järjestelmät voisi esimerkiksi valmistella laukaisualustoja tai siirtää maamassoja. Linnunradalla olisi erityisen tärkeää opettaa koneet välttämään törmäyksiä, sillä etäisyyden vuoksi koneita on hankalaa ohjata reaaliaikaisesti.

Käytännön testaukset aiotaan aloitta huhtikuussa 2017, mutta koneiden ja toimivan ohjelmiston kehittäminen voi viedä vielä 15–25 vuotta. Projektissa on mukana useita japanilaisia yrityksiä, joiden tavoitteena on kehittää ultra-keveitä laitteita, jotka olisi helppo kuljettaa ulos maapallon vetovoiman piiristä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Eräs tutkimuskohteista on rakennusmateriaalien valmistaminen avaruudessa. Koneet voisivat esimerkiksi valmistaa rakennustiiliä planeetalla sijaitsevasta pölystä ilman vettä. Tavoitteena on myös suunnitella robotteja, jotka voisivat tehdä monimutkaisempia rakennustehtäviä. Osa ongelmaa on myös maantiivistäminen vähäisessä planeetan vetovoimassa. Muut tutkimuslinjat koskevat ladattavia polttoainejärjestelmiä ja hyönteisenkaltaisia robotteja.