Metsäpuolella lomautuksia, maanrakennuksessa vauhti jatkuu

Metsä- ja maanrakennusaloilla ollaan kaksijakoisessa mielentilassa mahdollisen taantuman lähestyessä. Kotimarkkinoiden toiminnasta elävä maanrakennusala on jatkamassa vahvassa vedossa, mutta vientivetoisella metsäalalla on jo merkkejä laskusta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneyrittäjät ry kokoontui liittokokoukseensa 18.–19.10.2019 ja lyhensi samalla nimensä, aikaisemmasta Koneyrittäjien liitto ry:stä. Liittokokouksessa valittiin myös yhdistyksen puheenjohtaja, valinnassa päädyttiin jatkamaan Markku Suomisen toimea.

Kokouksen yhteydessä julkaistiin myös yhdistyksen tiedote konealan kuulumisista, verrattuna vuoden 2018 tietoihin. Kesän aikana tehtyyn kannattavuusselvitykseen vastasi 522 yritystä tilinpäätöstietoineen ja 259 antoi myös markkinatilanteestaan tietoja.

Metsäalan huima ennätyshakkuuvuosi ei ole vaikuttanut alan yritysten kannattavuuteen, koska lisääntynyt työmäärä on jouduttu toteuttamaan monin osin kalliimmalla ylityöllä. Huippuhakkuumäärään tarvittava työvoiman määrä on ollut tasapainossa 2018, mutta nyt loppuvuodesta 2019 on työvoimalle luvassa lomautuksia – metsäteollisuuden tuotannonrajoitusten vuoksi. Yli 40 % vastaajista ilmoitti, että loppuvuoden seisokit kestävät yli kolme viikkoa.

Maanrakennusalalla työtahti on jatkunut 2019 hyvällä tasolla, käyttöaste on ollut peräti 93 % – mikä vastaa käytännössä täystyöllisyyttä. Syksylle oli näkyvissä jopa työmäärien lisääntymistä. Työvoiman saatavuutta hankaloittavat entistä vaativammat työkoneiden ohjausjärjestelmät. Kannattavuutta ovat heikentäneet yllättävät maksuaikojen venymiset läpi alan, jopa julkisen sektorin työmailla.