Maatilan kasvinviljelytöiden suunnittelu TTS-Managerilla – Työtehoseuran kehittämä suunnitteluohjelma on suunnattu viljelijöiden, neuvojien ja oppilaitosten käyttöön

Työtehoseuran kehittämä ja ylläpitämä TTS-Manager on maatilan tuotannon suunnitteluun ja työmäärän hallintaan tarkoitettu laskentaohjelma. Samalla laskentaa on laajennettu työ- ja konekustannuksiin. Nyt TTS-Manager-ohjelma on uudistunut nettiversioksi, joka löytyy osoitteesta ttsmanager.tts.fi.
Suunnittelemalla maatilan työt TTS-Managerilla pystyt löytämään työnkäytöltään ja kustannuksiltaan järkevät ratkaisut kasvinviljelytöihin.  Kuva: Frans Tuuna
Suunnittelemalla maatilan työt TTS-Managerilla pystyt löytämään työnkäytöltään ja kustannuksiltaan järkevät ratkaisut kasvinviljelytöihin. Kuva: Frans Tuuna Kuva: Frans Tuuna
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Työtehoseuran lähettämän tiedotteen mukaan uudella selainpohjaisella TTS-Managerilla voi vertailla viljelykasvi-, kone- ja menetelmävalintojen sekä peltolohkojen etäisyyksien vaikutusta työmäärään, työn tuottavuuteen ja työstä aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi ohjelmalla voi tarkastella konetöiden polttoaineen kulutusta ja siitä aiheutuvia hehtaarikohtaisia CO2-päästöjä.

TTS-Manager sisältää tuotantotöiden työnmenekkilaskelmat viljoille, öljykasveille, härkäpavulle, kuminalle, rehumaissille, perunalle, sokerijuurikkaalle sekä nurmikasveista erikseen säilörehulle, heinälle ja laitumelle. Ohjelmassa käydään kasveittain läpi viljelytyöt ja valitaan niihin menetelmät, koneet, ajonopeudet, kuormakoot, ajokerrat ja muut työnmenekkiin vaikuttavat tiedot. Tallennettujen kasvilaskelmien pohjalta ohjelma esittää kasvikohtaiset tulostaulukot.

Lohkotiedot suoraan Vipu-palvelusta

Ohjelman käyttöönotto on helppoa, koska maatilan kaikki lohkotiedot saa tuotua Vipu-palvelun lohkotiedoston avulla. TTS-Manager näyttää lohkot kartalla ja laskee niiden maantie-etäisyydet talouskeskuksesta. Halutessaan lohkotiedot voi syöttää ohjelmaan myös käsin yksi kerrallaan. Käyttäjän tallentamat tilatiedot ja laskelmat säilyvät pilvipalvelussa varmassa tallessa ja niihin voi tarvittaessa aina palata.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

"Selainversiona ohjelman käytettävyys on Windows-versiota huomattavasti parempi, asennuksia ei tarvita ja ohjelmaa voi halutessaan käyttää vaikka kännykällä", kertoo TTS:n asiantuntija Eerikki Kaila.

Monipuolinen suunnitteluohjelma viljelijöille, neuvojille ja oppilaitoksille

TTS-Manager on ensisijaisesti suunnattu viljelijöiden ja neuvojien käyttöön maatilan strategiseen suunnitteluun ja tuotannon kehittämiseen. Ohjelmaa voi lisäksi hyödyntää monipuolisesti alan tutkimuksessa ja koulutuksessa. Vastaavaa maatilan töiden suunnittelu- ja laskentaohjelmaa ei Suomesta toista löydy.

"Vaikka maatilan töiden suunnittelun tärkeys on tiedossa, siihen on aiemmin panostettu liian vähän, kun se on koettu työlääksi. Uuden TTS-Managerin avulla suunnittelu on helppoa ja siitä saa monipuolista tietoa tilan tuotannon kehittämiseen" jatkaa Kaila.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjelmaa voi kokeilla ilmaiseksi 14 vuorokauden ajan

TTS-Manageriin voi tutustua ilmaiseksi kahden viikon ajan rekisteröitymällä ohjelman koekäyttäjäksi. Koekäytön ohjelmatoimintoja on osin rajoitettu. TTS-Managerin kaikki toiminnot saa käyttöönsä tilaamalla sen ohjelman verkkosivuilta. Käyttöoikeus perustuu vuosilisenssiin, jonka hinta on maatalousyrityksille 120 € (alv. 0 %). Oppilaitoksille ja muille kuin maatalousyrityksille hinta neuvotellaan erikseen.

Ohjelmaa on kehitetty maa- ja metsätalousministeriön sekä Urmas Pekkalan säätiön rahoittamassa hankkeessa.